Home

Nieuws 365 x bekeken

Greenpeace en Natuur en Milieu tegen kolencentrale Essent

Amsterdam – Greenpeace en milieuorganisatie Natuur en Milieu tekenen opnieuw bezwaar aan tegen de natuurvergunning die RWE/Essent krijgt voor de bouw van een kolencentrale in de Eemshaven.

De organisaties vinden de onderbouwing van de vergunning onvoldoende. De kolencentrale ondermijnt bovendien hernieuwbare energie.
De belangenorganisatie voor tuinders LTO Glaskracht verzet zich al langer tegen de bouw van nieuwe kolencentrales die duurzame energie-opwekking, zoals met WKK’s bij kassen, tegen zou gaan. Greenpeace en Natuur en Milieu vrezen vooral voor de ondergang van beschermde natuur bij de Wadden.
De provincie Groningen maakte dinsdag bekend dat Essent opnieuw een aanvraag voor een natuurvergunning heeft ingediend, nadat de Raad van State deze in augustus 2011 vernietigde na bezwaren van bewoners en milieuorganisaties. De effecten van de centrale op het milieu zouden niet voldoende zijn onderzocht door Essent,
Als de bouw door gaat, betekent dit zo goed als het einde van de WKK, aldus LTO Glaskracht. Nederland wordt door de extra energieopwekking een grote netto exporteur van elektriciteit, waardoor stroomtarieven kelderen. De WKK kent een hogere kostprijs dan een kolencentrale en is dan niet langer rendabel.

Of registreer je om te kunnen reageren.