Home

Nieuws 270 x bekeken

Franse verkiezing nog zonder bezuinigingen

Parijs – Voor de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen waar zondag 10 kandidaten aan meedoen, is het woord bezuinigingen opvallend afwezig. Vrijwel de enige kandidaat die erover rept, is de politieke veteraan uit het versplinterde politieke midden, François Bayrou. Hij zakt weg in peilingen.


De meeste kandidaten stemmen hun redes af op de onvrede die leeft in ”la France profonde”, de Franse onderbuik. Maar dat bemoeilijkt de keuze kennelijk. Een groot deel van de kiezers heeft zelfs nog geen idee of ze zondag gaat stemmen.
Toch staat de tweede economie van de eurozone voor belangrijke economische beslissingen die ook de rest van de zone raken. De eurozone kent momenteel een crisis door de schuldenlast die overheden hebben opgestapeld. Om die te boven te komen lijken andere landen alles uit de kast te halen, zoals bijvoorbeeld Italië waar een technocraat fors bezuinigt met het ”Decreto Salva Italia” (Decreet Red Italië).


Maar in de Franse politiek lijkt dit drama op een andere planeet. De voornaamste kandidaten, de centrumrechtse president Nicolas Sarkozy en de socialistische oppositieleider François Hollande, hebben en passant beloofd het begrotingstekort terug te dringen tot 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Maar ze zwijgen over bezuinigingen.
Ze lijken meer belastingen te willen. Sarkozy voorziet hogere belastingen op inkomen en op winst en Hollande wil de”hebberige en arrogante superrijken” veel zwaarder belasten. Hij zei dat ”zijn grootste tegenstander de wereld van de financiën is”.
Het schelden op rijken en bedrijven behoort tot de Franse verkiezingsriten. Maar dit keer zijn ook de euro, Europa en ’de vrije markt’ het mikpunt. En niet alleen bij de radicale politici van links of rechts, zoals de extreemlinkse, opzwepende spreker Jean-Luc Mélenchon van het Front van Links of de mediagenieke Marine Le Pen van het rechtse Front National. Hun aanhang kan het meest aannemelijke scenario nog in de war sturen.


Vooralsnog wordt aangenomen dat Sarkozy en Hollande de tweede ronde op 6 mei halen en Hollande dan wint. De winnaar lijkt in ieder geval ’de financiële markten’ positief te moeten benaderen. Want de Franse staat moet meer geld lenen om de verzorgingsstaat draaiende te houden. De Fransen noemen hun verzorgingsstaat ”État-providence”. Het woordje providence betekent ook voorzienigheid en beschermengel. De kiezers willen dat de staat die rol blijft spelen, maar het wordt met 1700 miljard schuld wel erg duur.


Sommige waarnemers zien in de État-providence de oorzaak van de problemen. De econoom en columnist Nicolas Bavarez meent dat de verzorgingsstaat steeds meer schulden aangaat om Fransen van het geld te voorzien dat met consumptie de economie moet laten draaien. Maar de productie en handel raken steeds verder achterop. Door de hoge belastingen en sociale lasten stagneert Frankrijk, terwijl andere Europese economieën zoals Duitsland en Zweden, verder groeien.

Of registreer je om te kunnen reageren.