Home

Nieuws 789 x bekeken

Europese begroting stijgt met bijna 7 procent

Brussel/Luxemburg - De EU-begroting stijgt volgend jaar met 6,8 procent.

Daarmee komt de totale begroting uit op bijna 138 miljard euro. Het extra geld is vooral nodig om openstaande rekeningen te betalen, zei de Europese Commissie woensdag bij de presentatie van de plannen.  Daarnaast wordt flink meer gespendeerd aan programma’s op het gebied van innovatie en infrastructuur. Het budget voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) kent een bescheiden stijging van 0,5 procent.
Opvallend is dat Brussel in een toelichting schrijft dat het juist in deze economisch zware tijden verstandig is om te blijven investeren. “Bezuinigingen alleen kunnen de groei niet herstellen”, zegt eurocommissaris Janusz Lewandowski. Tegelijkertijd ziet zijn collega Olli Rehn (‘mister euro’) er streng op toe dat de lidstaten volgend jaar voldoen aan de eis van een maximaal begrotingstekort van 3 procent in 2013.
Dinsdag spraken de 27 ministers van Buitenlandse Zaken in Luxemburg over de meerjarenbegroting 2014-2020. Volgens Lewandowski zijn de onderhandelingen echter nog niet begonnen. “Wij bevinden ons in de positioneringsfase”, zei hij na afloop. “Een compromis is nog ver weg.” Hij hoopt dat het proces aan het einde van dit jaar kan worden afgesloten.
De uitkomst daarvan is allesbepalend voor het budget van het nieuwe GLB. Juist vanwege de onzekerheid over de beschikbare miljarden houden landbouwministers en europarlementariërs hun kaarten voorlopig tegen de borst; pas volgend jaar worden echt knopen doorgehakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.