Home

Nieuws 412 x bekeken 1 reactie

‘Europa maakt Britse hamburger duurder’

Londen – In Groot-Brittannië is veel ophef ontstaan over een uit Brussel komend verbod om nog langer tot gehakt vermalen vleesresten, zogeheten ‘desinewed meat’ (DSM), te gebruiken in bijvoorbeeld hamburgers of goedkoper vlees.

De Europese Commissie dreigde de Britten met een exportverbod voor dergelijk vlees, waarop de Food Standards Agency een verbod op DSM heeft afgekondigd ’hoewel er geen enkel risico voor de volksgezondheid bestaat’.
Het conflict draait om het verschil tussen DSM ofwel onder lage druk van de beenderen verwijderde vleesresten en MSM (mechanically separated meat) waarbij dat machinaal onder hoge druk gebeurt. Brussel verbiedt DSM-vlees van runderen en lammeren maar staat dat wel toe bij varkens of pluimvee, mits het product wordt aangeduid als MSM.

Volgens de British Meat Processors’ Association leidt de maatregel tot banenverlies en zeker 240 miljoen euro schade voor de voedselindustrie. ’’De Commissie is zomaar op onze nek gesprongen en vraagt nu de wetgeving te veranderen zonder ons tijd te geven om even adem te halen. Maar waarom dat nu opeens gebeurt, is in nevelen gehuld.”
Omdat de maatregel uit Brussel komt, is de Britse pers bovenop het nogal technisch klinkende conflict gesprongen. ‘Brussel maakt onze hamburgers duurder’ kopt de Daily Mail, die verder spreekt van ’een diktaat van de EU waarmee de armeren onder ons er weer slechter van af komen’. De Times zegt eveneens ’dat de prijs van worst en hamburgers zal stijgen nadat de EU vlees dat van de beenderen wordt gestript in de ban doet’.

Eén reactie

  • dreesvm

    Maar goed ook, want ieder die wel eens zo`n hamburger gegeten heeft , bij voorkeur uit een mobiele wagen langs de weg, weet hoe dat eruit ziet .
    Echt vet en zonder smaak. laat ze maar echt rundvlees er in doen zoals in de USA. Looks better, taste better and more healthy.

Of registreer je om te kunnen reageren.