Home

Nieuws 305 x bekeken

ESBL-producerende bacteriën ook bij huisdieren

Utrecht – Naast landbouwhuisdieren worden ESBL-producerende bacteriën ook bij honden en katten gevonden. Dat blijkt uit een studie van de Faculteit Diergeneeskunde in samenwerking met het Centraal Veterinair Instituut.

Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de onderzochte  gezonde honden en katten met diarree Extended Spectrum Beta Lactamase (ESBL)-producerende bacteriën bij zich dragen als onderdeel van de darmflora. Bij geen van de twintig gezonde katten die zijn getest, werden deze resistente bacteriën aangetoond.
De positieve dieren hadden grote aantallen ESBL-producerende bacteriën in hun ontlasting. De studie heeft een beperkte omvang (tachtig dieren) en daarom moet extrapolatie naar de algemene populatie honden en katten met grote voorzichtigheid gebeuren. Wel is duidelijk dat er ESBL-producerende bacteriën circuleren onder gezelschapsdieren. Op basis van deze gegevens kunnen geen conclusies getrokken worden over risico's van de ESBL-producerende bacteriën bij gezelschapsdieren voor de mens. De mens wordt ook blootgesteld aan deze bacteriën via voedsel.
ESBL-producerende bacteriën zijn de laatste tijd in toenemende mate in het nieuws vanwege de toename van klinische infecties bij de mens en het voorkomen bij voedselproducerende dieren. ESBL-producerende bacteriën zijn resistent tegen beta-lactam antibiotica, maar zijn ook vaak multiresistent en daardoor is een infectie met deze bacteriën vaak moeilijk te behandelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.