Home

Nieuws 315 x bekeken

ELI: meer handelsmogelijkheden met Turkije

Den Haag – Er zijn meer handelsmogelijkheden op agrarisch gebied dan die nu worden benut.

Dat concluderen staatssecretaris Henk Bleker van landbouw en de Turkse minister van landbouw Mehdi Eker na een kort overleg tijdens het staatsbezoek van Turkije aan Nederland. ”We hebben afgesproken om de goede samenwerking tussen Turkije en Nederland op het gebied van landbouw en handel voort te zetten”, aldus Bleker op zijn Facebook-pagina.
Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie gaat in mei op handelsmissie naar Turkije. Het land heeft een economische groei van ruim 7 procent per jaar met kapitaalkrachtige consumenten, waardoor er veel exportmogelijkheden zijn voor Nederland.
Tijdens het staatsbezoek hebben de landbouwwerkgroepen van Turkije en Nederland voor de tiende keer in twaalf jaar overleg gevoerd. Er is gesproken over veterinaire en fytosanitaire zaken en plattelandsontwikkeling. ” Er zijn op dit moment geen markttoegangsissues tussen de landen”, aldus een woordvoerder van het ministerie van landbouw. Op veterinair vlak is onder andere gesproken over de export van Nederlands kalfsvlees en Nederlandse vaarzen naar Turkije. Daarnaast heeft Nederland een presentatie gegeven over het Schmallenberg-virus en over blauwtong. Turkije heeft aangegeven mee te willen werken aan het vectoronderzoek naar Schmallenberg-virus. Ook erkent Turkije de blauwtongvrijestatus van Nederland.
Turkije heeft sinds november vorig jaar een nieuw fytosanitair systeem, dat beter aansluit bij de Europese regelgeving. Nederland is hier positief over. Voor bijvoorbeeld de export van pootgoed, die vrij stabiel is, worden onzekerheden op fytosanitair vlak weggenomen.
Donderdag is een delegatie van de Turken op bedrijfsbezoek bij NAK Tuinbouw, om te kijken hoe in Nederland de certificering plaatsvindt. De Turkse premier Abdullah Gül opent vandaag samen met koningin Beatrix het Turkse paviljoen op de Floriade.

Of registreer je om te kunnen reageren.