Home

Nieuws 560 x bekeken

'Duitse rekenmethode ammoniakdepositie ongunstiger'

Den Haag – De ammoniakdepositie in Nederland zou met de Duitse rekenmethode hoger uitvallen dan nu. Dat schrijft Henk Bleker, demissionair staatssecretaris van landbouw in antwoord op vragen van VVD-Kamerlid Janneke Snijder.

In Europa is geen voorgeschreven methode waarmee de achtergronddepositie van ammoniak wordt bepaald. Nederland bepaalt de achtergronddepositie op basis van berekeningen die vergeleken worden met metingen. De berekeningswijze is gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke inzichten. In Duitsland worden berekeningen van depositie uitgevoerd door TNO in opdracht van het Budnesumweltambt. Ze doen dit met een andere methode, waardoor de waardes verschillen met die in Nederland. Dat is vooral in het grensgebied zichtbaar.
De Nederlandse methode, uitgevoerd door het RIVM, is in 2009 aangepast door beschikbare nieuwe kennis. Hierdoor komt de depositie lager uit dan voorheen. Duitsland werkt volgens Bleker nog met een verouderde methode, in verband met consistentie met het verleden.
Volgens Bleker hebben de verschillen in de rekenmethoden minder effect op de ondernemers dan het beleid van de landen en deelstaten op het gebied van stikstof. "In Nederland wordt het stikstofprobleem zwaarder gevoeld dan in omringende landen. Dit komt door de specifieke omstandigheden van een dichtbevolkt land waarbij veehouderij en natuur dicht bij elkaar liggen. Nederland kent daardoor een strikt beleid." Het Nederlandse beleid is strenger dan in Duitsland, omdat beide landen aan de Europese NEC-richtlijn en Natura 2000 moeten voldoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.