Home

Nieuws 435 x bekeken 2 reacties

Dieren en planten eerder vatbaar voor ziekten door klimaatverandering

Wageningen – Planten- en dierensoorten kunnen door klimaatverandering de mogelijkheid verliezen om zich aan te passen. Dat blijkt uit het onderzoek van Marleen Cobben waarop zij 17 april 2012 promoveert aan Wageningen UR.

Cobben heeft uitgezocht dat de genetische basis van planten en dieren sterk achteruit gaat door klimaatverandering. Die smallere genetische basis maakt de soorten extra kwetsbaar, bijvoorbeeld voor ziektes.
De computerberekeningen van Cobben werpen een nieuw licht op het effect van klimaatverandering op wilde planten en dieren. Eerder werd gedacht dat soorten die niet goed kunnen opschuiven zich wel zouden aanpassen aan de nieuwe klimaatomstandigheden.
Volgens Cobben onderstrepen haar bevindingen het belang van het behouden of creëren van grote natuurgebieden en van verbindingen tussen natuurgebieden.

Laatste reacties

  • minasblunders1

    En weer die computerberekeningen! Wordt het niet eens tijd dat de 'deskundigen' achter de computer vandaan komen en eerst eens gaan kijken of de computerberekeningen wel een KLEIN BEETJE met de werkelijkheid overeen komen? Er is nu wel genoeg geblunderd! Denk aan de blunder van een mestwet, de volstrekt idiote pachtberekening, de berekeningen van teruggang van biodiversiteit (zat men een factor 10.000 naast) enz, enz, enz...En allemaal van de 'topuniversiteit'.

  • jan10

    Ze hebben ook zoveel moeten studeren omdat ze zo dom zijn en dus blijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.