Home

Nieuws 2475 x bekeken 1 reactie

Cumela roept loonwerkers op tarieven te verhogen

Nijkerk - Brancheorganisatie Cumela vindt dat loonwerkers de gestegen brandstofprijzen moeten verrekenen in de tarieven.

“De tarieven zijn niet evenredig meegestegen.” Loonwerkers hebben te maken met een hogere kostprijs omdat de prijs van rode diesel in het afgelopen kwartaal tot recordhoogte is gestegen. Brandstof is een belangrijke kostencomponent voor loonwerkers. 14 procent van totale kosten van een loonwerker bestond in 2011 uit brandstof. Dat was in 2010 twee procent minder, namelijk 12 procent.

In 2009 bestond 10 procent van de kostprijs uit brandstofkosten. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek van Cumela. Hannie Zweverink, directeur belangenbehartiging: “In de afgelopen jaren zijn de stijgende brandstofkosten onvoldoende doorberekend in de tarieven. De brandstofkosten zijn met twee procent in vergelijking van 2010 en 2011 toegenomen. De tarieven zijn niet evenredig gestegen.”
Volgens Zweverink willen loonwerkers vooral concurrerend blijven en maken zij niet altijd even zorgvuldig de afweging of ze de diensten nog wel kostendekkend kunnen aanbieden. “Loonwerkers zouden zich meer bewust moeten zijn van hun kostprijs en op basis daarvan hun tarieven moeten vaststellen en verdedigen bij klanten. Dat het slecht gaat in de loonwerksector heeft ook hier mee te maken.”
Loonwerkers zijn zich wel steeds meer bewust van de hoge brandstofprijzen. Zweverink ziet veel initiatieven binnen bedrijven ontstaan om zuiniger met brandstof om te springen. Zij ziet ook dat loonwerkers de brandstofprijs variabel opnemen in de tariefstelling. “Dit gebeurt door bijvoorbeeld te werken met een brandstoftoeslag door de brandstofkosten apart in rekening te brengen. Op die manier kun je je klanten laten zien hoe de tariefstelling tot stand komt. Dan heb je ook een onderbouwd verhaal naar je klanten toe.”

Eén reactie

  • onderwater

    als de loonwerker nu eens ophouden met onder elkaar prijzen door te duiken en eens gewoon de prijzen rekenen die ze nodig hebben dan hoeven wij het geklaag ook niet meer aan te horen van de loonwerkers die zo genaamd niks verdienen en eens een trekker kopen die bij het werk pas en een die groter mooie en duurder is dan de collega om te showen [ wat zijn we goed he]

Of registreer je om te kunnen reageren.