Home

Nieuws 515 x bekeken

Cefetra ziet kansen door overname BOCM

Rotterdam - De voorgenomen overname van BOCM Pauls door Forfarmers biedt kansen voor Cefetra.

Dat zegt topman Hugo Stam van het handelshuis, voor 57,7 procent eigendom van Forfarmers. Cefetra, dat vooral grondstoffen inkoopt voor de mengvoederindustrie deed nog nauwelijks zaken met BOCM Pauls. Cefetra blikt terug op een financieel matig jaar, waarbij het resultaat als percentage op het eigen vermogen daalde van 22,4 naar 2,4 procent.
De financiële omzet steeg in 2011 zowel in tonnen (van 18,8 naar 19,5 miljoen ton) als financieel (van 3,6 naar 4,6 miljard euro). In de laatste twee jaar bedroeg de omzetgroei 29 procent, benadrukt Stam. “Dan is het niet vreemd even pas op de plaats te maken en je te richten op een even groot volume met betere financiële marge.” Een solvabiliteit van 23 procent biedt het bedrijf volgens Stam wel ruimte om te investeren. Daarbij kijkt Cefetra in eerste instantie naar opslagcapaciteit in de Poolse markt en investeringen in transportmiddelen. Cefetra koopt toenemend soja en graan in Midden-Europa in plaats van Zuid-Amerika.
De mengvoedermarkt in Nederland en België krimpt. In Nederland heeft Cefetra volgens Stam een marktaandeel van meer dan 55 procent en Cefetra ziet goede groeimogelijkheden in Duitsland, Midden-Europa en Groot-Brittannië. “Toen Hendrix door Forfarmers werd overgenomen, was dit voor ons van beperkte betekenis omdat Cefetra reeds veel leverde aan Hendrix. Met BOCM Pauls doet Cefetra nog maar beperkt zaken. Als bedrijf richt Cefetra zich vooral op de leiders in een bepaalde markt en BOCM Pauls is zo’n leider.”

Of registreer je om te kunnen reageren.