Home

Nieuws 687 x bekeken

Cefetra maakt na financieel lastig jaar pas op de plaats

Rotterdam - Na een financieel tegenvallend jaar is Cefetra in 2012 minder gericht op volumegroei en meer op de kwalitatieve groei van de organisatie.

Voor de jaren erna houdt Cefetra vast aan de doelstelling in volume steeds 5 tot 15 procent te groeien. Dat zegt directeur Hugo Stam van het Rotterdamse handelshuis in grondstoffen voor de veevoer- en voedingsmiddelenindustrie.
Cefetra boekte in 2011 een resultaat na belasting van 2,4 miljoen euro. In 2008, 2009 en 2010 werd steeds een resultaat ruim boven de 20 miljoen euro geboekt. Cefetra nam in ‘the fog of war’ enkele ongelukkige beslissingen bij het innemen van grondstoffenposities. De eurocrisis, de kernramp bij Fukushima en de Arabische lente maakten de markt onvoorspelbaar.
“In 2012 oogt de markt vooralsnog moeilijk voorspelbaar, met goed ondersteunde sojaprijzen maar uitzicht op een relatief ruime graanmarkt.” Hoewel ultimo 2011 de orderportefeuille van Cefetra minder goed was gevuld dan in voorgaande jaren, is uiteindelijk in het eerste kwartaal evenveel afgeleverd als vorig jaar, aldus Stam. “Men koopt minder op termijn.”
De financiële omzet steeg in 2011 zowel in tonnen (van 18,8 naar 19,5 miljoen ton) als financieel (van 3,6 naar 4,6 miljard euro). In de laatste twee jaar bedroeg de omzetgroei 29 procent, benadrukt Stam. “Dan is het niet vreemd even pas op de plaats te maken en je te richten op een even groot volume met betere financiële marge.” Een solvabiliteit van 23 procent biedt het bedrijf volgens Stam wel ruimte om te investeren.
Daarbij kijkt Cefetra in eerste instantie naar opslagcapaciteit in de Poolse markt en investeringen in transportmiddelen. De mengvoedermarkt in Nederland en België krimpt. In Nederland heeft Cefetra volgens Stam een marktaandeel van meer dan 55 procent en Cefetra ziet goede groeimogelijkheden in Duitsland, Midden-Europa en Groot-Brittannië.
ForFarmers, voor 57,7 procent eigenaar van Cefetra, is voornemens het Britse BOCM Pauls over te nemen. Cefetra kan van de deal profiteren, aldus Stam. “Toen Hendrix door ForFarmers werd overgenomen, was dit voor ons van beperkte betekenis omdat Cefetra reeds veel leverde aan Hendrix. Met BOCM Pauls doet Cefetra nog maar beperkt zaken. Als bedrijf richt Cefetra zich vooral op de leiders in de markt en BOCM Pauls is zo’n leider.”

Of registreer je om te kunnen reageren.