Home

Nieuws 511 x bekeken 1 reactie

CBL tegen fonds voor duurzame soja

Leidschendam – Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is tegen een fonds om de overgang naar duurzame soja in veevoer te financieren. Dat staat in een brief van het CBL aan het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE).

"Vanaf het begin is aangegeven dat de retail de financiële consequenties zal aanvaarden van de overgang naar verantwoorde soja in de dierlijkeproductieketens. De retail vindt dat de meerkosten voor de ketentransitie via de kostprijs van de producten verrekend dienen te worden", aldus Marc Jansen van het CBL.
De andere ketenpartijen koersen op de oprichting van een fonds waaruit de benodigde investeringsgelden voor de overgang worden gefinancierd. "Het gaat de laatste maanden alleen maar over de financiering. Wat ons betreft is dat duidelijk. Er bestaat geen draagvlak bij de retailorganisaties voor fondsvorming en wij betreuren het dat dit niet op voorhand is getoetst zodat de huidige discussie niet had hoeven plaatsvinden", aldus Jansen.
De overgang naar honderd procent duurzame soja in veevoer in 2015 is ondertekend door de ketenpartijen LTO Nederland, de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi), zuivelcoöperatie FrieslandCampina, de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV), de productschappen Pluimvee en Eieren en Margarine, Vetten en Oliën en de supermarktketens Albert Heijn, C1000, Superunie, Jumbo en Lidl. Het Initiatief Duurzame Handel (IDH) bracht de partijen bij elkaar. CBL vertegenwoordigt de supermarktketens in deze transitie.

Eén reactie

 • Ishtar

  Een lachertje dus.
  Vertel ook even er bij dat het gentech soja is.
  Maar nee transparantie mag dan weer niet van dit 'duurzame' clubje bij elkaar.
  Zolang het heilige woord duurzaam maar vele malen gebruikt wordt, zal en moet iedereen dit gebruiken, en dan vooral geen kritische vragen stellen.
  Nu is het wachten dat ze samen een kerkdienst gaan organiseren, zodat ze allemaal voorin de kerk kunnen gaan zitten.

  Dit convenant is zo verschrikkelijk hypocriet, dat de bewoners in de hel zich hiervoor nog zouden schamen.
  Rabobank doet toch ook mee met dit toneel spel?
  Weer CBL trouwens, de hoeders van de consumenten, brrrr......

Of registreer je om te kunnen reageren.