Home

Nieuws 323 x bekeken

Bleker: geen meldplicht rhino-virus paarden

Den Haag – Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw gaat geen meldplicht instellen voor de neurologische vorm van rhinopneumonie bij paarden.

Dat schrijft hij in reactie op Kamervragen van CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel. De Sectorraad Paarden werkt aan een meldloket voor de besmettelijke paardenziekte, die tot verlamming kan leiden.
”Ik denk dat het goed is dat paardenhouders elkaar via een centraal loket informeren over uitbraken, risico’s en te nemen maatregelen”, aldus Bleker. ”Hierbij zie ik geen rol voor de rijksoverheid weggelegd. De individuele houder, in samenwerking met zijn dierenarts en sectororganisaties, zijn heel goed in staat de ziekte te beheersen”, aldus de staatssecretaris. Hij verwijst hierbij naar eerdere uitbraken van de ziekte in afgelopen jaren.
Een wettelijke meld- of bestrijdingsplicht is gereserveerd voor zoönosen waarbij centrale bestrijding nodig is, voor dierziekten die niet door de sector zelf bestreden kunnen worden of bij dierziekten die bij een uitbraak extreme effecten kunnen veroorzaken, zoals handelsbelemmeringen.

Of registreer je om te kunnen reageren.