Home

Nieuws 4450 x bekeken

Bauernverband vreest uitverkoop Oost-Duitse grond

Berlijn – Grote investeerders zijn gelokt door stijgende prijzen en onzekere financiële markten bezig hun greep op landbouwgrond in vooral Oost-Duitsland te versterken. Dat vreest het Bauernverband (DBV).

De investeerders kopen de grond primair door de verwerving van aandelen in bedrijven die vennootschappelijk georganiseerd zijn. De federatie is daar niet gelukkig mee. "Wij willen dat de grond in handen van de boeren blijft", verklaart algemeen secretaris Helmut Born.
Aanpassing van de grondhandelswet moet soelaas bieden. Ten eerste eist de bond dat wijzigingen in de eigendomsstructuur van een boerenvennootschap openbaar worden gemaakt. Ten tweede moet het voorkeursrecht dat boeren hebben als grond te koop wordt aangeboden ook gaan gelden als de handel via aandelen plaats vindt. "De Duitse landbouw wil niet het verlengstuk worden van de investeringsbanken", aldus Born.

Of registreer je om te kunnen reageren.