Home

Nieuws 240 x bekeken

'Actie nodig bij invoering duurzame soja'

Barneveld - Er moet snel meer duidelijkheid komen wie het initiatief gaat nemen om vanaf 2015 alleen nog duurzame soja te verwerken in veevoer.

Dat bleek donderdag tijdens de vergadering van het bestuur van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE). Volgens Marc Jansen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is er haast geboden om snel concrete afspraken te maken tussen de toeleveranciers en de retailers. Het is bijvoorbeeld nog niet duidelijk welke bedragen er moeten worden doorberekend in de eindproducten. Jansen: “We hebben nog drie jaar om volledig over te stappen op het gebruik van duurzame soja. Hoe sneller we de afspraken concreet maken, des te duurzamer het is. Wel is duidelijk dat we de financiele consequenties voor de invoering van duurzame soja accepteren. Deze worden door de supermarktketens vastgelegd in de contractvoorwaarden.”
De intentieverklaring voor ketentransitie om vanaf 2015 alleen nog duurzame soja te verwerken in veevoer is in december vorig jaar ondertekend door Nevedi, FrieslandCampina, de COV, het productschap vee, vlees en eieren, het productschap Margarine, vetten en olien, LTO-Nederland en de supermarktketens Albert Heijn, C1000, Super Unie, Jumbo en Lidl. Het PPE heeft eerder ingestemd met een co-financiering van ruim 54.000 euro voor het jaar 2012.

Of registreer je om te kunnen reageren.