Home

Nieuws 336 x bekeken laatste update:1 aug 2014

Yara stelt corruptie vast bij joint-venture Zwitserland

Oslo - Yara International heeft bij eigen personeel van een joint-venture in Zwitserland corruptie vastgesteld.

Dat heeft de Noorse producent van stikstof-kunstmest bekendgemaakt. Het bedrijf heeft de Noorse autoriteit voor vervolging van economische en milieu-delicten op de hoogte gesteld van haar bevindingen.
Yara lanceerde in april 2011 een extern onderzoek naar corruptie die zou hebben plaatsgevonden vóór oktober 2008. De gevonden “onacceptabele betalingen” houden verband met Yara’s aandeel in een joint-venture die het in 2008 aanging met de Libische investeringsautoriteit en oliemaatschappij.
Yara is voor 50 procent eigenaar van een stikstoffabriek in de Libische kustplaats Brega. De fabriek had voor de burgeroorlog een productiecapaciteit van 900.000 ton ureum en 700.000 ton ammoniak per jaar. Daarmee was de fabriek goed voor circa 2,5 procent van het totale verkoopvolume van Yara. De huidige staat van de fabriek is onduidelijk.
Het corruptieonderzoek loopt nog steeds en behelst ook projecten van Yara in onder meer India. “We gaan tot de bodem uitzoeken wat gebeurd is. Dergelijke afwijkingen van Yara’s standaarden zijn onacceptabel”, aldus algemeen directeur Jorgen Ole Haslestad.

Of registreer je om te kunnen reageren.