Home

Nieuws 564 x bekeken

Wetsvoorstel grens megastal in juni

Den Haag – Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw bevestigt dat er een trend gaande is in de groei van het aantal grootschalige veehouderijbedrijven.

Bleker zegt dat niet alleen zelf te constateren. ”In zalen met natuur-, dieren- en boerenliefhebbers, wordt mij wel in toenemende mate gezegd dat men zich zorgen maakt over het steeds vaker voorkomen van dit soort grote plannen. Het zijn bestaande boeren die zich daar zorgen over maken, omdat ze bang zijn te worden weggedrukt door de grote bedrijven, zowel op het gebied van milieuruimte als op de grondmarkt”, aldus de staatssecretaris. Deze geluiden zijn voor hem aanleiding om tempo te maken met zijn wetsvoorstel om een grens te stellen aan de omvang van veehouderijbedrijven. In het wetsvoorstel wordt nadrukkelijk ingegaan op maximumnormen en mogelijkheden om die norm toe te passen. Bleker wil het wetsvoorstel half juni naar de Tweede Kamer sturen.
Bleker kondigde het wetsvoorstel eerder aan. Nu er een trend zichtbaar is in de toename van het aantal grootschalige bedrijven, zet Bleker vaart achter het wetsvoorstel.
Bleker reageert hiermee op een motie van de Partij voor de Dieren, die vraagt de ontwikkeling van megastallen een halt toe te roepen. Esther Ouwehand somde in haar motie zestien voorbeelden op van geplande megastallen op en vroeg Bleker woord te houden. De staatssecretaris sprak eerder uit dat hij zou ingrijpen als er een trend zichtbaar was in het groeiend aantal megastallen. Groenlinks-Kamerlid Arjan El Fassed constateert dat ondanks oproepen van Bleker aan gemeenten en provincies om geen vergunningen af te geven voor grootschalige bedrijven, dit toch gewoon door gaat. ”Gemeenten en provincies komen hun verantwoordelijkheden niet na. PvdA-kamerlid Tjeerd van Dekken reageert positief dat er spoedig een wetsvoorstel komt.
Milieudefensie is blij dat Bleker vandaag aankondigde nog voor de zomer met wetgeving te komen tegen megastallen. Hugo Hooijer van Milieudefensie: ”Tot nog toe wilde Bleker maar geen grens stellen, nu gaat dat dan toch gebeuren.”

Of registreer je om te kunnen reageren.