Home

Nieuws 220 x bekeken

Voedselprijsindex FAO stijgt 1 procent

Rome – De voedselprijsindex van wereldvoedselorganisatie FAO is in februari 1 procent gestegen ten opzichte van januari.

De stijging komt op het conto van hogere prijzen voor suiker, plantaardige oliën en granen. De zuivelprijs daalde licht. De komende maanden zal de prijs niet duidelijk stijgen, verwacht de FAO.
De voedselprijsindex staat nog 10 procent lager dan het record dat in februari 2011 is neergezet, en mede aanleiding gaf tot een serie Arabische opstanden. De inflatie is in delen van de wereld hoger dan gewenst, maar op basis van oogstverwachtingen voorziet FAO-hoofdeconoom Abdolreza Abbassian geen toename van de voedselprijs.
De tarweoogst lijkt dit seizoen 1,4 procent te dalen, aldus Abbassian, maar vorig jaar werd dan ook een recordvolume van 690 miljoen ton binnengehaald. Tarwe heeft volgens de FAO vaak een spilfunctie voor andere agrarische grondstoffen. De graanindex steeg in februari met 2 procent ten opzichte van januari.
De tarweprijs steeg doordat de voorraad beperkt is en koud weer mogelijk in Europa de oogst kan beperken. De maisprijs steeg vanwege een grotere importvraag vanuit Azië, een verzwakte dollar, lagere vrachtkosten en mogelijk teeltproblemen in Brazilië en Argentinië.
De suikerprijs steeg op maandbasis 2,3 procent maar staat nog altijd 18 procent lager dan in februari vorig jaar. In de markt heerst angst dat onvoordelig weer de oogst van suikerriet in Brazilië kan vertragen. Brazilië geldt als de grootste suikerexporteur ter wereld. De FAO merkt wel op dat de suikerproductie in India, de EU, Thailand en Rusland de prijsstijging dempt.
De zuivelprijs daalde 1,5 procent in februari. De prijs van caseïne en mageremelkpoeder daalde maar de prijzen van boter, kaas en vollemelkpoeder bleven ongeveer gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.