Home

Nieuws 290 x bekeken 1 reactie

Viterra ziet winst ondanks sterke vraag graan dalen

Regina – Viterra heeft het afgelopen kwartaal een nettowinst geboekt van 77,7 miljoen Canadese dollars (59 miljoen euro), 23 procent minder dan vorig jaar, maar beter dan veel analisten hadden verwacht.

Het graanhandelsbedrijf, actief in Canada, Australië en China, zag door een toenemende vraag naar graan wel de omzet stijgen tot 3 miljard Canadese dollar (2,3 miljard euro). Prijzen liggen echter duidelijk lager dan vorig jaar.
Viterra-topman Mayo Schmidt verwacht veel van het opschorten van het monopolie voor de handel in tarwe dat nu bij de Canadian Wheat Board ligt. In het vierde kwartaal kan de liberalisering de winst van Viterra al beperkt stuwen, aldus Schmidt. Het bedrijf verwacht ook te kunnen profiteren van een 8 procent uitdijend areaal in Canada. Een deel is vanwege overstromingen in 2011 tijdelijk uit productie gegaan, maar wordt nu weer bebouwd.
Viterra denkt dat de vraag naar agrarische grondstoffen sterk blijft aanhouden en prijzen weliswaar niet scherp zullen stijgen, maar ook niet scherp zullen dalen. Eerder meldden ook handelshuizen Noble, Cargill en ADM een lagere winst over de handel in agrarische grondstoffen.

Eén reactie

  • CEA

    Wanneer gaan wij nog eens 'winst' kunnen maken, ronduit grof zoals deze mannen ons ieder jaar de das kunnen aandoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.