Home

Nieuws 443 x bekeken

VN willen limiet op aankopen landbouwgrond

New York - De Verenigde Naties (VN) stellen voor dat landen een limiet zetten op de verkoop van landbouwgrond.

De richtlijnen, bedoeld om ‘landgrabbing’ tegen te gaan, kunnen vrijwillig door landen worden toegepast. In mei wordt tijdens een speciale sessie van de wereldvoedselorganisatie van de VN, de FAO, over het voorstel gestemd.
De laatste jaren kopen vooral Aziatische en Arabische landen steeds meer landbouwgrond in Afrika, Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië. In 2008 probeerde het Zuid-Koreaanse Daewoo Logistics 1,3 miljoen hectare in het Afrikaanse Madagaskar te kopen voor landbouwontwikkeling. De deal ging niet door en leidde tot het aftreden van de toenmalige regering van Madagaskar.
Volgens critici zoals NGO’s maar ook de Wereldbank pakken de deals vaak slecht uit voor boeren in het land waarin geïnvesteerd wordt. Ze moeten verplaatsen of krijgen concurrentie van grote boerenbedrijven die door buitenlanders worden gerund met het oog op het vergroten van de voedselzekerheid van het moederland.
Volgens de FAO is reeds consensus over de richtlijnen bereikt tussen de lidstaten van de VN, de belangrijkste NGO’s en boerenorganisaties. De richtlijnen zijn nadrukkelijk niet bedoeld om de investeringsdrift te verminderen, maar wel om te zorgen dat duidelijke regels over contracten en eigendomsconstructies worden ontwikkeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.