Home

Nieuws 4367 x bekeken 7 reacties

Uienpulp is geen ui

Zutphen – Uienpulp mag niet als ui in een mestvergistingsinstallatie worden verwerkt. Dat oordeelt de Zutphense economisch politierechter in de zaak tegen een loonwerker en mestvergister uit het Gelderse Putten.

De zogenoemde positieve lijst van toegelaten restproducten die aan een mestvergistingsinstallatie mogen worden toegevoegd, moet letterlijk worden genomen. Glycerine die is vrijgekomen bij de winning van biodiesel uit koolzaadolie en andere oliën is wat anders dan glycerine uit raapzaadolie. Een mix van schillen van verschillende soorten citrusvruchten is wat anders dan sinaasappelschillen, en uienpulp is wat anders dan ui.
De mestvergister/loonwerker uit Putten is voor overtreding van de regels voor mestvergisting en de overtreding van een aantal milieuregels veroordeeld tot een boete van in totaal 22.500 euro, waarvan 7.500 euro voorwaardelijk.
De officier van justitie had boetes geëist van in totaal 70.000 euro, een werkstraf voor de eigenaar van het bedrijf van 180 uur en de voorwaardelijke stillegging van de covergister.
De rechter zegt dat het openbaar ministerie niet heeft hard gemaakt dat er zeer aanzienlijke milieurisico’s zijn genomen. Dat blijkt niet uit het dossier en ook niet uit de gegevens die tijdens het onderzoek boven tafel zijn gekomen.

Laatste reacties

 • Dutchdeutz

  Wat een gemiere-n..k, uien pulp is toch een reststof van uien of vallen we over alleen over het woord uien en uien pulp? Als er geen milieu risico's zijn heeft die loonwerker gewoon gelijk.

 • Mels

  Net zoiets als; je mag hier wel roken,maar de rook uitblazen is verboden.Weer een stel milieucriminelen bestraft,wat een verstopping van de rechterlijke macht,het is ook geen wonder dat de grootste boeven vrij rondlopen.

 • m.nieuweboer

  Regels zijn belangrijker dan de zin ervan!!
  Meindert.

 • Geertjan

  sjonge jonge! Das toch nie normaal! die boetes. En Uien pulp is gewoon een organisch materiaal waar een luchtje aan zit. En is dus niks mis mee. Schandalig dat het zo moet lopen.

 • hwv

  Goed dat de rechter hgeeft vastgesteld dat er (natuurlijk!) geen aanzienlijke milieurisico's zijn genomen.
  Jammer alleen dat dezelfde rechter dat niet heeft laten merken door bijvoorbeeld een boete van 1 euro op te leggen.
  Wat betreft de bedoeling van regels: afspraak = afspraak, regels zijn regels, bevel = bevel, Befehl = ...... Wanneer gaat men eens op een gezonde manier gewoon zelf nadenken.

 • info104

  Wat een stelletje ongeregeld om voor uienpulp wat nu allang op de positive lijst staat, wat wel in de vergister mag, de stelling te hanteren dat het een milieu delict is te beboeten . Als er toen uien werden aangevoerd en ze dat door een maalmachine heen te halen zodat het uienpulp geworden is zou ook al strafbaar zijn , gewoon bezopen. Dan de sinasappelschillen die er wel in mogen ,welke een citrusvrucht is mag ook niet. Het is niet erg stimulerend voor de mensen die een vergister hebben om nog zich in te spannen voor groene energie, het is te hopen dat deze persoon in hoger beroep gaat want dit slaat nergens meer op, veel sterkte.

 • annevandermeer1

  Wat is water???? kraanwater, leidingwater, slootwater,slootwater wat ontsmet is en door en slang op het land komt ?????????

  Verzuipe doen we in al het water ,in wat voor land leven we????

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.