Home

Nieuws 434 x bekeken

Tuinder cel in voor oplichting van staat

Arnhem – De Arnhemse rechtbank heeft een tuinder uit het Gelderse Nieuwaal veroordeeld voor oplichting van de staat. De tuinder probeerde met valse facturen een hogere schadevergoeding te krijgen voor de gevolgen van de stroomstoring na het ongeluk met een helikopter in de Bommelerwaard.

De plantenkweker werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van een jaar (waarvan acht maand voorwaardelijk), een werkstraf van 240 uur en boetes van in totaal 200.000 euro.
Op 12 december 2007 kwam het Rivierengebied lange tijd zonder stroom te zitten, nadat een Apachehelikopter van Defensie door de hoogspanningskabels was gevlogen bij een oefenvlucht.
De ondernemer maakte valse facturen op die lieten zien dat zijn planten aan waarde hadden verloren door de stroomstoring. Hij claimde een schade van 2,1 miljoen euro, waarvan de Staat al 9 ton had betaald.
De Staat en de ondernemer zijn nog in een losstaande rechtszaak verwikkeld over de werkelijke hoogte van de schade. De vrouw van de ondernemer is vrijgesproken.

Of registreer je om te kunnen reageren.