Home

Nieuws 461 x bekeken

’Strooizout in voedsel ongevaarlijk’

Wageningen – De kans is erg klein dat strooizout in voedsel gevaar oplevert voor de volksgezondheid.

Dat zei hoogleraar milieutoxicologie Tinka Murk (Wageningen University) donderdag. Ze reageerde op het onderzoek dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit aankondigde naar Poolse voedingsproducten waar mogelijk strooizout in is verwerkt. ”Het hoort natuurlijk niet en het is goed dat ze het onderzoeken.”
Alleen in duurdere soorten strooizout zit soms antivries, aldus Murk. Het meest gebruikte antivriesmiddel is ethyleenglycol en dat is alleen giftig als het in grote hoeveelheden wordt ingenomen. ”Dat krijg je nooit binnen via voedsel.”
Wel is het zo dat er in een fabriek waar zout wordt gemaakt dat is bestemd voor consumptie strengere hygiëneregels gelden dan in een fabriek waar strooizout wordt gemaakt. ”Het kan zijn dat er in zo’n laatste fabriek sneller zand of stof in het zout komt. Maar dat zie je snel, omdat zout wit is, en je merkt het natuurlijk snel als het knarst als je eet.”

Of registreer je om te kunnen reageren.