Home

Nieuws 375 x bekeken

Solanic krijgt geen staatsgeld voor exclusiviteitscontract

Den Haag - De eiwitproducent Solanic - dochter van zetmeelbedrijf Avebe - krijgt geen staatssteun voor het afsluiten van een exclusiviteitscontract voor de winning van eiwitten uit vruchtwater van aardappelen. Dat heeft het College van Beroep besloten in een juridische procedure, die al loopt sinds 2008.

Solanic  maakte in 2008 aanspraak op een subsidieregeling  in het kader van investeringen in energie-onderzoek (EOS). Bij de aanvraag wilde Solanic ook een vergoeding voor een exclusiviteitsafspraak die was gemaakt met het bedrijf Upfront Chromatography voor de levering van nieuwe technologie. Het exclusiviteitscontract bedroeg ruim een miljoen euro.
De minister gaf aanvankelijk geen subsidie op die investering in exclusiviteit, omdat een deel van de kosten al was uitgegeven voordat de subsidieregeling van kracht werd. De rechter oordeelde dat de minister daar ongelijk in had voor zover de kosten nog niet waren gemaakt. Bij een tweede beoordeling zei de minister dat het exclusiviteitscontract helemaal niet voor subsidie in aanmerking kwam, omdat het exclusiviteitscontract niet leiden tot een grotere energiebesparing, wat het doel was van de subsidieregeling.
Solanic was het daarmee niet eens, maar de rechter geeft de minister nu gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.