Home

Nieuws 291 x bekeken

Sectorraad Paarden overweegt meldpunt paardenziekten

Ermelo – De Sectorraad Paarden overweegt om een helpdesk of gezondheidsloket in te richten voor infectieziekten bij paarden.

Het loket moet als centraal meldpunt moet gaan fungeren voor nieuwe uitbraken van paardenziekten, om hiermee snelle signalering te bevorderen. Het meldpunt is onderdeel van de Sectoragenda Infectieuze ziekten paarden, die de organisatie sinds het najaar bespreekt.
Het CDA en de Partij voor de Dieren pleiten voor het inrichten van een meldpunt voor neurologische rhinopneumonie, een dodelijke paardenziekte, nadat de ziekte op meerdere plaatsen in Nederland is vastgesteld. Rhino is niet meldingsplichtig. Het virus is endemisch in Nederland.
Officieel zijn er drie bevestigde gevallen van neurologische rhino in Heumen, Berg en Dal en Woubrugge. In Groningen, Friesland, Gelderland en Overijssel zijn gevallen van de abortusvariant van het virus bekend.
Het ministerie van landbouw neemt geen maatregelen. ”We volgen het, maar er is vooralsnog geen aanleiding voor aanpassing van het beleid”, aldus het ministerie.

Of registreer je om te kunnen reageren.