Home

Nieuws 362 x bekeken

Schmallenberg-virus vaker bij rund dan schaap

Den Haag – Het Schmallenbeg-virus is inmiddels vaker aangetoond bij runderen dan schapen. Dat blijkt uit gegevens van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

Tot en met woensdag is het virus aangetoond bij 110 Nederlandse runderen, 105 schapen en 5 geiten. Afgelopen maandag was het virus nog bij 104 schapen en 102 runderen aangetoond. Volgens Piet Vellema is de piek bij runderen en stabilisatie bij schapen te verklaren omdat de schapen die nu aflammeren niet geïnfecteerd zijn met het virus tijdens het knuttenseizoen.
Bij kalveren geldt een kritieke periode van 60 tot 120 dagen van de dracht. Als de koeien in deze periode zijn geïnfecteerd met het virus is de kans groot dat de kalveren misvormd geboren worden. ”Bij een totale dracht van 285 dagen kunnen we dan een piek in maart en april verwachten van misvormde kalveren”, aldus Vellema.

Of registreer je om te kunnen reageren.