Home

Nieuws 776 x bekeken

Rabobank groeit als boerenbank vooral in buitenland

Utrecht – De Rabobank had eind 2011 net zoveel krediet uitstaan bij Nederlandse boeren en tuinders als een jaar eerder: 29,1 miljard euro. De kredietvraag vanuit de intensieve veehouderij nam toe, terwijl melkveehouders juist iets minder leenden. Vanuit de tuinbouw, volgens de bank financieel nog altijd in moeilijk weer, bleef de vraag gelijk. De kredietverlening aan de agribusiness en internationale voedingsretail steeg 15 procent tot 50,9 miljard euro terwijl agrarische leasing 12 procent toenam tot 7,7 miljard euro.

Het marktaandeel van de Rabobank in de Nederlandse agrarische sector daalde 1 procentpunt tot 83 procent. De coöperatieve bank vermeldt niet in hoeverre de kredietverlening noodkredieten of kredieten voor het aflossen van oude kredieten betreft. In 2010 was hiervan met name in de tuinbouw vaak sprake. De Rabobank claimt dat de tuinbouw enkele jaren van herstel nodig heeft. De afdeling Bijzonder Beheer is er volgens de bank ”veelal” in geslaagd bedrijven getroffen door de Ehec-crisis gezond te maken.
De Rabobank realiseerde per saldo in de totale agrarische sector een groei van 9 procent. De agrarische sector, reeds goed voor 20 procent van het uitstaand krediet, is daarmee voor de bank een groeimarkt. De totale kredietverlening van de bank groeide met ”slechts” 3 procent tot 448,3 miljard euro. De groei vindt wel voornamelijk plaats in het buitenland, waar grote groei wordt gerapporteerd in onder meer Brazilië, waar Rabobank een agrarisch marktaandeel claimt van 8 tot 10 procent en Californië. In Brazilië profiteert de bank mede van het terugtrekken van andere banken, zoals ING, die met het afstoten van onderdelen hun kapitaalspositie willen versterken..
De Rabobank meldt een nettowinst van 2,6 miljard euro, 5 procent minder dan een jaar eerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.