Home

Nieuws 1891 x bekeken

Productie biogasinstallatie Heeten ligt stil

Heeten - De biogasinstallatie in Heeten wordt warm gehouden om het vergistingsproces niet stil te leggen, maar er worden geen producten meer aangevoerd of producten afgevoerd.

Dat meldt curator Steven van den Berg van Schoemaker advocaten uit Deventer. Vorige week werd de vergistingsinstallatie failliet verklaard door de rechtbank in Utrecht. Het is de tweede keer dat het complex failliet is. In 2010 ging Biogreen ook failliet, waarna Bieleveld Bio-energie het bedrijf overnam en een doorstart maakte.
Het faillissement van de vergistingsinstallatie van Bieleveld Bio-energie werd door de eigenaar zelf aangevraagd, nadat schuldeisers ook een faillissement hadden aangevraagd. Door de vergister in Heeten werd al langere tijd minder mest afgenomen dan aanvankelijk de bedoeling was. De veehouders moeten de mest elders afzetten.
De reden voor aanvraag van het faillissement is veelvoudig. Bieleveld kampt met hoge grondstofprijzen door toenemende concurrentie op de grondstoffenmarkt in binnen- en buitenland. Daarnaast bouwen leveranciers van grondstoffen zelf vergisters om hun afval te vergisten. Daarnaast blijken de technieken om de vergister met minder geluidsoverlast en stankoverlast te laten draaien duurder dan verwacht. Ook is de prijs voor de opgewekte stroom aanzienlijk lager dan verwacht.
De vergister in Heeten kampt ook met veel kritiek van omwonenden. De gedoogvergunning die de vergister heeft is inmiddels verlopen, een nieuwe  is in aanvraag.
De curator onderzoekt of er mogelijkheden zijn voor een doorstart van de vergister. Of dit door de huidige eigenaar zal gebeuren is de vraag. Ook andere vergisters van Bieleveld, in Anerveen, Veendam, Scheemda en Stadskanaal zitten financieel zwaar. De vergisters van Bieleveld in IJsselsteijn draait wel goed.

Of registreer je om te kunnen reageren.