Home

Nieuws 1189 x bekeken laatste update:13 feb 2013

Onderzoek naar alternatieven voor rode diesel

Den Haag - Het ministerie van landbouw komt dit najaar met resultaten van een onderzoek naar de mogelijkheden of de rode diesel-regeling technologie neutraal kan worden gemaakt.

Dat heeft staatssecretaris Henk Bleker van landbouw toegezegd na vragen van D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven. De politica zou de accijnsregeling voor rode diesel, die nu automatisch gekoppeld is aan dieselolie, ook mogelijk maken voor meer duurzame vormen van energie. Liefst ziet D66 de accijnsregeling voor landbouwvoertuigen en schepen helemaal verdwijnen. Maar dat ligt politiek moeilijk. Daarom pleit Van Veldhoven er nu voor om het verlaagde btw-tarief ook mogelijk te maken voor andere, meer duurzame energieoplossingen, zodat niet automatisch de dieselconsumptie wordt gestimuleerd met de regeling. D66 ziet liever dat de steun wordt losgekoppeld van dieselgebruik door te zoeken naar mogelijkheden om hetzelfde voordeel te geven, bijvoorbeeld door het gebruik van aardgas of hybridemotoren.

Of registreer je om te kunnen reageren.