Home

Nieuws 498 x bekeken

Nederlandse voedingssector boekt groot handelsoverschot Duitsland

Berlijn – Nederland heeft in 2011 voor 7,6 miljard euro aan levensmiddelen en voedsel geëxporteerd naar Duitsland, 8,1 procent meer dan in 2010. De Duitse uitvoerwaarde van de sector steeg in 2011 met 5,8 procent tot 5,5 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers gepubliceerd door het Netherlands Business Support Office (NBSO) in Frankfurt. Nederland is de grootste exporteur en investeerder voor Duitsland.

Voor de Nederlandse export naar Duitsland is de agribusiness de belangrijkste sector na de chemische en petrochemische industrie. De Nederlandse exportwaarde van de agribusiness in Duitsland is gestegen, ondanks de Ehec-crisis, die leidde tot een langdurige Duitse kopersstop van Nederlandse groenten.
Nederland is verreweg de grootste investeerder in Duitsland. De voedingsindustrie steekt met een in 2009 voor het laatst gerapporteerde investeringswaarde van 6,7 miljard euro niet als bijzonder belangrijk. In de jaren 2006, 2007 en 2008 lag de investeringsquote van de sector bovendien fors hoger. De machinebouw, die deels agrarisch is, investeerde in 2009 echter meer dan in voorgaande jaren: 21,6 miljard euro.
Duitsland importeerde in 2011 in totaal voor 82 miljard euro aan Nederlandse producten. Daarmee was Nederland de belangrijkste buitenlandse leveranciervan Duitsland nog vóór China (importwaarde 80 miljard euro), Frankrijk (66,5 miljard euro) en de VS (49,5 miljard euro). Nederland was in 2011 goed voor 9 procent van de Duitse import.
Andersom is Nederland voor Duitse bedrijven na Frankrijk en de VS de derde belangrijkste markt. Duitse bedrijven voerden in 2011 voor 69,3 miljard euro aan producten uit naar Nederland, waarmee Nederland dus een ruim handelsoverschot van 13 miljard realiseert met Duitsland. Beide handelsstromen groeiden met ongeveer 10 procent.
Voor Nederland geldt de deelstaat Noordrijn-Westfalen als verreweg de belangrijkste handelspartner, met een totale import- en exportwaarde van 52 miljard euro. Andere belangrijke deelstaten voor de handel zijn Baden-Württemberg, Nedersaksen en Beieren.
NBSO’s zijn kantoren opgericht op initiatief van het ministerie van Economische Zaken om bedrijven te ondersteunen bij het zaken doen in veelbelovende markten.

Of registreer je om te kunnen reageren.