Home

Nieuws 262 x bekeken

Minder salmonella in Europa

Brussel – Het aantal gevallen van salmonella bij mensen is in Europa in 2010 verder gedaald.

Maar het aantal besmettingen met de bacterie campylobacter is verder toegenomen.
Dat blijkt uit het jaarverslag van het Europese Voedselveiligheidsagentschap Efsa. Efsa bekeek samen met het European Centre for Disease Prevention het aantal infecties in 2010 door salmonella en campylobacter in de Europese Unie.
Volgens Efsa zijn in 2010 43.000 mensen ziek geworden door het eten van besmet voedsel. 25 mensen overleden als gevolg hieraan. De cijfers kunnen hoger liggen omdat niet altijd duidelijk is of een ziekte het gevolg is van het eten van besmet voedsel. Met name het eten van eieren en eierproducten was de oorzaak van de ziektes, aldus het jaarverslag. Salmonella was met 31 procent de meest voorkomende ziekteverwekker.
Volgens de gegevens van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) en de GGD’s blijkt dat in 2010 in Nederland 18 uitbraken van een campylobacter-infectie zijn gemeld waarbij 67 patienten bij betrokken waren (in 2009 waren dit 34 patienten). In 2010 werden ook 18 uitbraken van een salmonella-infectie gemeld waarbij 197 patienten geïnfecteerd waren (in 2009 waren dit 70 patienten). Er werden in 2010 75 patienten in een ziekenhuis opgenomen als gevolg van een voedselinfectie. Bij allen was dit als gevolg van salmonella. Volgens de gegevens van de GGD’s en NVWA worden de meeste voedselinfecties buitenshuis opgelopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.