Home

Nieuws 289 x bekeken

Lepelaars houden helikopter aan de grond

Lelystad – Staatsbosbeheer mag dit voorjaar geen helikopter inzetten om edelherten, heckrunderen en konikpaarden in het natuurgebied de Oostvaardersplassen te tellen. Dat meldde de provincie Flevoland donderdag.

De provincie weigert een vergunning af te geven omdat nestelende lepelaars mogelijk gestoord worden door de helikoptervluchten. Staatsbosbeheer gebruikte afgelopen najaar voor het eerst een helikopter voor de telling. Volgens een provinciewoordvoerder is dat geen probleem omdat de broedtijd dan voorbij is.
De helikoptermethode bleek een stuk effectiever dan tellingen vanaf de grond. Door de onherbergzaamheid van het gebied was het vooral lastig om het aantal edelherten te tellen. Zo werden vanuit de helikopter 3300 herten geteld, terwijl waarnemers op de grond niet verder kwamen dan 2500.
Volgens de provincie zijn er ook andere manieren om vast te stellen hoeveel grote grazers in het gebied leven. Gedacht wordt aan tellingen vanuit een vliegtuig, omdat die hoger vliegt dan een helikopter.

Of registreer je om te kunnen reageren.