Home

Nieuws 331 x bekeken 1 reactie

’Kleiner denken in ontwikkelingssamenwerking’

Amsterdam - Nederland en Europa moeten zich concentreren op kleinschalige technische hulp aan landen, die zelf niet voldoende voedsel produceren, terwijl de fysieke omstandigheden daar wel geschikt voor zijn.

Dat zegt oud-landbouwminister Cees Veerman.
Veerman sprak in Amsterdam in de debatserie It’s Food Stupid over voedsel als factor in de politieke verhoudingen in de wereld. Volgens de CDA-prominent moet er in de ontwikkelingssamenwerking met landen waar de landbouw nog laag ontwikkeld is, kleiner gedacht worden.
”Mijn zoon maakt kleine trekkertjes en wil die naar Afrika brengen. De boeren daar zijn daar erg enthousiast over en de vrouwen ook, want die hoeven niet meer met de hak het land op, als de mannen op die trekkertjes gaan zitten.” Maar als de familie Veerman aansluiting zoekt bij de Nederlandse organisaties voor ontwikkelingssamenwerking, dan raakt ze verstrikt in de bureaucratie van volgens Veerman te grote projecten.
Nederland heeft volgens Veerman vooral kennis te bieden aan de ontwikkelingslanden. ”Niet alleen op het gebied van teelt, maar ook op het gebied van het opzetten van kleine coöperaties, die wij een kontje kunnen geven. Zo zijn we zelf ook begonnen.”

Eén reactie

  • agratax1

    Nu ben ik het eens helemaal eens met Veerman. Als zijn zoon die trekkertjes dan ook nog op zon en wind energie laat rijden is het helemaal TOP. De techniek is aanwezig en vraagt van de gebruiker minder technische kennis dan nodig voor een verbrandingsmotor.

Of registreer je om te kunnen reageren.