Home

Nieuws 485 x bekeken

Investeringen bio-ethanol in Brazilië drastisch lager

Brasilia - Investeringen in de voorheen florerende Braziliaanse suikerrietsector zijn gedecimeerd. In 2012 zal Brazilië voor het eerst in ten minste tien jaar netto-importeur van ongeveer 1,66 miljard liter bio-ethanol worden.

Met name de VS zal naar Brazilië kunnen exporteren. Dat meldt Bloomberg New Energy Finance in New York. De regering overweegt het tij te keren door zelf 6,4 miljard euro te investeren.
De suikerrietsector in Brazilië heeft in 2011 voor 535 miljoen euro aan nieuwe investeringen aangetrokken. Drie jaar eerder werd nog bijna 6 miljard euro in de sector geïnvesteerd. Brazilië geldt van oudsher als mekka voor de bio-ethanolsector. Het land exporteerde in 2008 nog 5,1 miljard liter bio-ethanol, maar in 2011 viel dit volgens Datagro terug tot 1,97 miljard liter.
Het betreft het laagste exportniveau sinds 2003. Wetenschappers menen dat suikerriet een betere grondstof voor biobrandstoffen is dan mais. Bio-ethanol op basis van suikerriet genereert volgens Datagro 3,4 keer meer energie dan het kost om de brandstof te produceren. Bij mais, dat in de VS met name als grondstof voor ethanol wordt gebruikt, levert de brandstof 1,3 keer meer energie op dan de productie kost.
In Brazilië wordt suikerriet vanwege een zeer voordelig klimaat al decennia voor brandstof geteeld en de meeste Braziliaanse auto’s zijn voorbereid op bio-ethanol. De VS beschermt met importbeperkingen van oudsher de normaliter meer competitieve export vanuit Brazilië. Net nu de VS belangrijke belastingvoordelen voor eigen energieboeren afschaft, valt de Braziliaanse suikerproductie fors tegen.
De belangrijkste groeiregio van Brazilië, het centrum-zuiden, ligt op koers om in het huidige seizoen 2 miljard liter meer suikerriet te oogsten dan in het vorige seizoen. Toch zal dit onvoldoende zijn om aan de totale vraag te voldoen. De komende jaren zijn grote investeringen nodig, omdat verwacht wordt dat in 2018 de totale jaarlijkse behoefte eer dan 10 procent meer zal toenemen tot 50 miljard liter.
De regering van president Dilma Rousseff heeft eind februari aangegeven zeker 15 miljard real (6,4 miljard euro) in de suiker- en ethanolproductie te willen investeren. De regering overweegt tevens de brandstofprijzen vrij te laten. Nu worden prijzen onder het wereldmarktprijsniveau gehouden, waardoor bijmenging voor oliemaatschappijen financieel minder aantrekkelijk is.

Of registreer je om te kunnen reageren.