Home

Nieuws 2264 x bekeken 4 reacties

'Hoge voedselprijzen stimuleren agrisector'

Kuala Lumpur - De hogere prijzen voor landbouwproducten maken investeringen in onderzoek en infrastructuur om de groeiende wereldbevolking te kunnen voeden, interessant.

Dat verwacht topman Paul Bulcke van Nestlé in een vraaggesprek met Bloomberg. "Prijzen bereiken een niveau dat een positief effect kan hebben op productie. Mensen zijn weer gemotiveerd om iets te doen in agricultuur", aldus Bulcke. Het wereldwijde prijsniveau van voedsel steeg in februari voor de tweede maand op rij. Vooral granen, oliën en suiker werden duurder, zo blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties, meldt Distrifood.
Volgens Bulcke, op bezoek in Kuala Lumpur, stijgen de voedselprijzen omdat het aanbod niet zo snel groeit als de vraag. Voor de komende periode verwacht hij verdere groei onder invloed van de omstandigheden in de wereld. "We hebben een wereld met over een paar jaar 2 tot 3 miljard meer mensen." Ook wijst Bulcke op het feit dat in verschillende landen de middenklasse groeit, wat de vraag verder stimuleert.
Naar verwachting moet de wereldwijde voedselproductie in 2050 met 70 procent zijn gegroeid vanwege de bevolkingsgroei van 7 naar 9,3 miljard mensen. De groeiende middenklasse in Azië gaat bovendien meer vlees eten, waardoor de productie relatief meer moet stijgen.

Laatste reacties

 • gertstegeman@hetnet.nl

  we merken het al aardappelen 2,75 eurocent ,uien 0,5 eurocent/kg

 • denker123

  Men vergeet de ethanol en biodiesel te vermelden als de echte oorzaak van de hoge voedsel prijzen. Netto resultaat van ethanol en biodiesel is zwaar negatief. Maar gooit men maar voedsel en subsidies in deze bodemloze put. Een nieuwe zeepbel, wanneer zal hij ontploffen?

 • awknop

  Over welke prijzen hebben we het? De prijzen die de landbouwers krijgen of de prijzen nadat er een heleboel handelaren tussen gezeten hebben. Bij de versprodukten die naar konsumenten gaan, bestaat toch de indruk dat de prijzen voor boeren en tuinders laag blijven en het geld in de zakken van de retailers verdwijnt.

 • jampie

  Inderdaad, welke prijzen bedoelen ze? Ik denk dat die Bulcke inderdaad de verwerkers handelaren investeerders en andere personen bedoeld die hun inkomen uit de landbouw halen en als ze tekortkomen iets van de prijzen afdoen bij de boeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.