Home

Nieuws 722 x bekeken

Grondprijzen VS dalen met 10 tot 12 procent

St. Louis – De grondmarkt in de Verenigde Staten heeft de afgelopen jaren een flinke prijsstijging doorgemaakt. Daar komt echter over 18 tot 24 maanden een einde aan. Dat voorspelt agrarisch econoom Sterling Liddell van Rabobank International in Washington.

Liddell verwacht dat de grondprijs de komende 18 tot 24 maanden hoog blijft, maar stabiel. De grondprijzen zullen niet in één klap inzakken, maar op termijn wel geleidelijk dalen. ”Ik verwacht dat over ongeveer zeven jaar de prijs is gedaald met 10 tot 12 procent. Het zal een langzaam proces zijn.”
De belangrijkste oorzaak van de toekomstige grondprijsdaling is het gebrek aan bedrijfsopvolgers. Volgens Liddell heeft meer dan de helft van de boeren geen bedrijfsopvolger. ”Dit is een zorgwekkende ontwikkeling die de meeste invloed zal hebben op de grondprijs.”
De banken zullen de rente opschroeven als de economie weer tot bloeit komt. Hierdoor zullen de voedselprijzen afvlakken omdat consumenten door de stijgende rente en inflatie minder te besteden hebben. ”De hoge landbouwprijzen zullen worden gereguleerd. Ik verwacht dat de prijs voor mais, het belangrijkste akkerbouwgewas in Amerika, zal blijven schommelen rond de 5 dollar per 25,4 kilo.” Deze week noteerde de mais ruim 6 dollar per 25,4 kilo (1 bushel).
De rol van particuliere beleggers wordt kleiner doordat ze moeilijk aan geld kunnen komen. Boeren beschikken over meer liquiditeit. ”In de afgelopen zes jaar hebben boeren als beste sector gedraaid in de VS. Van de grondhandel in 2011 kwam 47 procent voor rekening van de boeren.”

Of registreer je om te kunnen reageren.