Home

Nieuws 351 x bekeken

Geen nieuwe uitbraken paardenziekte

Ermelo - Er zijn deze week geen nieuwe uitbraken ontdekt van de voor paarden zeer ernstige ziekte rhinopneumonie.

 

Tot nu toe is die vastgesteld op drie bedrijven, in Heumen, Berg en Dal en Woubrugge. Bij twee andere verdachte bedrijven blijkt het virus niet te heersen.

Dat meldde de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie KNHS. Om nieuwe besmettingen te voorkomen is vrijdag wel een trainingsdag voor springjuryleden afgelast, die komende dinsdag zou plaatshebben. Eerder was al besloten om de indoorkampioenschappen te schrappen, die dit weekeinde in Ermelo zouden worden gehouden.

Een aantal paarden is in de afgelopen weken al overleden aan rhinopneumonie ofwel rhino. Voor mensen is de ziekte niet gevaarlijk, maar mensen kunnen wel een besmetting overbrengen van paard naar paard. Om die reden moet contact tussen paarden en ruiters van verschillende stallen zo veel mogelijk worden voorkomen. Ook raadt de KNHS af om paarden in de wei te aaien.

Deskundigen onderzoeken of er contact is geweest tussen de drie besmette bedrijven. De KNHS hoopt dat de uitbraak tot staan is gebracht, zodat de kampioenschappen van volgende week wel door kunnen gaan. In een weekeinde worden in Nederland wel 10.000 paarden vervoerd naar wedstrijden.

Of registreer je om te kunnen reageren.