Home

Nieuws 991 x bekeken

Gebruik kunstmest neemt in EU toe, in Nederland af

Brussel – Het gebruik van stikstof in kunstmest neemt in de EU de komende tien jaar toe met 5,5 procent tot 10,5 miljoen ton. Het gebruik van fosfaat neemt toe met bijna 20 procent tot ongeveer 2,3 miljoen ton.

De aanwending van kali-kunstmest groeit 30,2 procent tot ruim 3 miljoen ton. Dat schrijft brancheorganisatie Fertilizers Europe.
Volgens Fertilizers Europe zal in Nederland de afzet van stikstof en fosfaat afnemen met 10 tot 12 procent. De afzet van kali neemt daarentegen toe met wellicht 15 procent. Volgens directeur Rein Coster van de Vereniging van Kunstmestproducenten neemt de afzet van fosfaat en stikstof af door Europese regelgeving en de toenemende aanwending van dierlijke mest.
De verwachte groei voor de EU ligt hoger dan in eerdere ramingen van Fertilizers Europe. Toen werd uitgegaan van een groei van 4 procent voor stikstof, 14 procent voor fosfaat en 19 procent voor kali. De verschillen zijn deels maar niet geheel te verklaren doordat nu wordt gerekend vanaf een nieuw referentiepunt waarin exceptioneel weinig kunstmest werd gekocht.
In vergelijk met de jaren voor 2007 is bij de afzet van fosfaat en kali sprake van een forse daling van respectievelijk 15 en 10 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.