Home

Nieuws 598 x bekeken

Fransen eten minder vlees

Parijs – De Fransen hebben vorig jaar 2 procent minder vlees gegeten dan in 2010.

De consumptie van kip ging echter juist met ruim 2 procent omhoog terwijl ook eend en in mindere mate kalkoen een plus lieten zien.
In Frankrijk is volgens een overzicht van de agrarische dienst Agreste vorig jaar ruim 3,7 miljoen ton vlees geconsumeerd. Het grootste aandeel levert varkensvlees met 1,88 miljoen ton, precies 2 procent minder dan een jaar eerder. Die daling komt onder meer voor rekening van de verminderde productie en tegelijk een toegenomen export. Rundvlees komt met 1,6 miljoen ton 1,5 procent lager uit. Volgens Agreste ondervindt ook hier de binnenlandse consumptie concurrentie van de sterke export, zowel van vlees als van geslachte dieren. Daarnaast heeft ook een E.coli uitbraak door hamburgers een negatieve rol gespeeld. Aan schapen- en geitenvlees is 194.000 ton afgezet, bijna 3 procent minder. Verder is ook nog 18.000 ton paardenvlees gegeten, wat ruim 9 procent lager uitkomt.
Aan kip en kippenvlees is ruim 986.000 ton afgezet, een toename met 1,7 procent. Kip deed het in 2010 ook al erg goed met een groei van 4,5 procent. In de toenemende vraag wordt voor een deel voorzien door meer invoer, met name uit andere EU-landen. Daarnaast eten de Fransen ook 326.000 ton kalkoen, vrijwel evenveel als in 2010 toen kalkoen na enkele magere jaren weer een groei van bijna 7 procent liet zien. De consumptie van eend komt uit op 204.000 ton, een toename met 2,7 procent op jaarbasis.

Of registreer je om te kunnen reageren.