Home

Nieuws 736 x bekeken

Franse yoghurtfabrikanten verdacht van kartel

Parijs – De Franse concurrentiedienst heeft invallen gedaan bij acht zuivelbedrijven die yoghurt onder het merk van de grote winkelbedrijven produceren.

De bedrijven, waaronder Lactalis en Senoble, worden verdacht van illegale prijsafspraken. De actie komt nadat de afgelopen twee weken al producenten van meel, witlof en honden- en kattenvoer in Frankrijk grote boetes hebben gekregen wegens soortgelijke vergrijpen.
De invallen in de zuivelsector worden gemeld door het economische dagblad Les Echos. De Autorité de la concurrence noch de betrokken bedrijven hebben de acties tot nu toe bevestigd. Duidelijk is wel dat Danone niet bij de zaak betrokken is, omdat dat alleen yoghurt onder eigen merk fabriceert.
Les Echos stelt dat de afspraken zijn gemeld door een klokkenluider van één van de bij de afspraken betrokken bedrijven die op die manier immuun hoopt te blijven voor verdere vervolging. In de Franse zuivelwereld is met grote verbazing kennis genomen van de acties. ”De staat probeert geld te halen bij een sector die grote verliezen maakt,” verklaart een deskundige in de sector.
De Franse concurrentiedienst lijkt het de laatste tijd vooral gemunt te hebben op de voedingsindustrie, zowel voor mensen als voor dieren. Vorige week werd bekend dat een aantal meelfabrikanten in Frankrijk maar ook in Duitsland een boete van bijna 250 miljoen hebben gekregen wegens afspraken over de prijzen en het verdelen van de markt en de klanten.
Eerder al kregen telers en handelaren in witlof een boete van in totaal vier miljoen voor het gedurende vele jaren maken van afspraken over de minimum verkoopprijs. Ook die uitspraak heeft tot grote woede in de Franse land- en tuinbouw geleid.
Verder deelde de karteldienst eerder deze week nog een boete uit van 35,3 miljoen wegens illegale afspraken tussen producenten en handelaren in honden- en kattenvoer. Bij die zaak zijn, via dochterbedrijven, de grote concerns Nestlé, Mars en Colgate-Palmolive betrokken.

Of registreer je om te kunnen reageren.