Home

Nieuws 351 x bekeken

Franse vleessector wil zich laten horen

Parijs – De groente- en fruitsector roept al jaren dat je toch vooral 'vijf per dag' moet eten. De zuivelindustrie hamert de laatste tijd er ook op minstens drie van haar producten in het dagelijks menu op te nemen. Maar waar blijft de vleessector? We laten nooit wat van ons horen en het wordt tijd dat daar verandering in komt. Dat stelt de Franse organisatie van vleesbedrijven SNIV-SNCP.

Niet alleen laat de vleessector zich de kaas, pardon de worst, van het brood eten, ook laat ze de 'wereldwijde mediagolf tegen het eten van vlees over zich heen komen". ''De vleessector heeft bij lange na niet de doeleinden gerealiseerd van die andere sectoren die niet minder gevarieerd of minder versnipperd zijn dan die van ons. Vlees heeft geen imago opgebouwd. Al in 2009 werd gewaarschuwd voor onze vijand, dat is de achteruitgang van de beschaving. De geschiedenis laat zien dat die overal in de wereld werd opgebouwd door de jacht, de bereiding van dat vlees en vervolgens de veefokkerij. Het wordt tijd dat we de omnivoren weer op andere gedachten brengen."
Dat die wat zwaar aangezette woorden wel nodig zijn, blijkt weer uit de laatste slachtcijfers. In februari dit jaar werden er volgens de agrarische infodienst Agreste weer 13 procent minder mannelijke runderen geslacht dan een jaar eerder. Bij stierkalveren loopt de daling op tot boven de 15 procent. Weliswaar kwamen er wel vijf procent meer zoogkoeien naar het slachthuis maar desalniettemin lag de totale productie aan rundvlees vijf procent lager. Hetzelfde beeld doet zich voor bij varkens en bij schapen en lammeren, waar de slachtcijfers en daardoor de vleesproductie vier tot vijf procent lager uitkomen.
De reden lijkt, zoals ook uit de noodkreet van SNIV-SNCP blijkt, de nog steeds voortdurende daling van de vleesconsumptie. Deze tendens lijkt nu het sterkste bij varkensvlees waarvan in januari zes procent minder werd gegeten dan een jaar eerder. Varkensvlees was echter wel een sterke winnaar tijdens de crisis van de afgelopen jaren en moet nu kennelijk wat terrein prijs geven. Ook de consumptie van rund- en kalfsvlees loopt terug, en wel met vier procent, terwijl aan lamsvlees vijf procent minder wordt gegeten. Frankrijk probeert de gevolgen op te vangen door meer vee te exporteren, maar vooral door de crisis in Zuid-Europa is dat niet altijd het succes waar de veehouderij op hoopt.

Of registreer je om te kunnen reageren.