Home

Nieuws 1709 x bekeken 2 reacties

Eigenaar moet pachter toelaten op grond

Almelo – De voorzieningenrechter in Almelo heeft een grondeigenaar opgedragen een melkveehouder toe te laten op een perceel grasland. De eigenaar en de melkveehouder hebben een geschil over een pachtovereenkomst.

De melkveehouder heeft het perceel grasland in 2009 in gebruik genomen. Op de grond was een beheerspakket van kracht, waarvoor de vergoeding werd doorgesluisd naar de eigenaar. Daarnaast gaf de melkveehouder een gebruiksvergoeding. De mondeling gemaakte pachtovereenkomst was nooit bij de Grondkamer bekrachtigd.
De eigenaar wil de grond nu opnieuw voor een periode van drie jaar aanbieden, met een nieuw beheerscontract. De melkveehouder zou daarop kunnen bieden. Maar die vindt dat hij als pachter niet hoeft te bieden en al het recht heeft om het perceel voor onbepaalde tijd te gebruiken.
De voorzieningenrechter zegt dat de melkveehouder in zijn recht staat, omdat niet duidelijk is afgesproken dat het gaat om een pacht voor bepaalde tijd. De rechter zegt dat beide partijen om tafel moeten om een goed pachtcontract op te stellen. Als de eigenaar de melkveehouder niet wil toelaten op de grond, kan de laatste daarvoor een dwangsom opeisen van maximaal 20.000 euro.

Laatste reacties

  • keesvlot

    les uit het verhaal: Pas goed op aan wie je grond verhuurd. Voor je het weet, krijg je hem er nooit meer af......

  • maathuis

    ja dat kennen we in geesteren (ov) ook

Of registreer je om te kunnen reageren.