Home

Nieuws 273 x bekeken

EP eist optreden Commissie tegen handelsblokkades

Straatsburg – Er moet zo snel mogelijk een einde worden gemaakt aan de handelsblokkades als gevolg van Schmallenberg.

Donderdag riep het Europees Parlement de Commissie op om onder meer Rusland en Turkije ervan te overtuigen dat vlees, melk en levende dieren uit de EU volstrekt veilig zijn.
Op dit moment zijn er tien landen die vanwege het virus producten uit de EU weren. Volgens nagenoeg alle fracties doet eurocommissaris John Dalli (volksgezondheid) te weinig om die opgeheven te krijgen. CDA-europarlementariër Esther de Lange: ”Er is actie nodig. Boeren verkeren in onzekerheid over hun afzet en ook burgers maken zich zorgen.”
Net als het parlement vindt de Commissie dat de blokkades onterecht zijn. Volgens eurcommissaris Connie Hedegaard (klimaat), die tijdens het debat Dalli verving, zijn deze ’disproportioneel en ongerechtvaardigd’. Zij bestreedt echter dat de Commissie met de handen over elkaar zit. ”Terwijl wij hier met elkaar spreken, voert een Europese delegatie onderhandelingen met Moskou”, zei zij.
Veel parlementariërs riepen ook op tot een Europese meldplicht voor het Schmallenbergvirus. Daar ging Hedegaard echter niet op in.

Of registreer je om te kunnen reageren.