Home

Nieuws 806 x bekeken

China pompt veel geld in verbeteren voedselproductie

Beijing – China investeert dit jaar 148 miljard euro in het verhogen van de binnenlandse voedselproductie, bijna 18 procent meer dan vorig jaar. Zo wil het land het hoofd bieden aan de groeiende afhankelijkheid van voedselimport door het stijgende binnenlandse verbruik.

China verbetert het subsidiestelsel voor de ontwikkeling van de landbouwtechnologieën. Boeren worden aangemoedigd geavanceerde en beter geschikte landbouwtechnologie te gebruiken. Veel subsidie wordt besteed aan het bouwen en verbeteren van waterbesparende voorzieningen in geïrrigeerde gebieden, waardoor China minder last heeft van droogteperioden.
Daarnaast is het verbeteren van de zaadkwaliteit een belangrijk thema in China. Voor maïs heeft China vrijwel hetzelfde landbouwoppervlakte beschikbaar als de VS, maar de opbrengst is 40 procent lager.
China heeft een aantal genetisch gemanipuleerde gewassen in de handel gebracht, met name katoen, waarvan meer dan tweederde van het 5,2 miljoen hectare grote areaal werd ingezaaid met genetisch gemodificeerd zaad. China verhoogt haar uitgaven voor landbouwonderzoek dit jaar naar 1,2 miljard euro (plus 53 procent), met een nadruk op zaadveredeling en gentechniek.
Een groot probleem in China is de relatieve inefficiëntie van de landbouw door de kleine omvang van de boerderijen, de beperkte mechanisatiegraad, stijgende arbeids- en kunstmestkosten en milieuproblemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.