Home

Nieuws 340 x bekeken

CPB verwacht begrotingstekort van 4,5 procent

Den Haag – Nederland moet zo’n 9 miljard euro bezuinigen om te kunnen voldoen aan de begrotingseisen van de Europese Unie, blijkt uit cijfers van het Centraal Planbureau (CPB).

LTO waarschuwt het kabinet niet te korten op de land- en tuinbouw.
Zonder ingrijpen komt het begrotingstekort volgend jaar uit op 4,5 procent van het bruto binnenlands product, oftewel 28 miljard euro. Voor 2013 voorziet het CPB een tekort van 4,1 en voor 2014 van 3,3 procent. Brussel hanteert 3 procent als grens. De jongste ramingen van het planbureau zijn negatiever dan die van afgelopen december.
De cijfers vormen een donkere wolk boven het Catshuis, waar de onderhandelaars van VVD, CDA en PVV zich vanaf maandag terugtrekken om te spreken over nieuwe bezuinigingsmaatregelen. Eerder hebben de partijen aangegeven dat er daarbij geen taboes gelden, maar duidelijk is dat ingrepen in de woningmarkt of de zorg zeer gevoelig liggen. VVD en PVV noemen bovendien de norm van 3 procent niet heilig. Geert Wilders (PVV): ’Wij zijn geen cijferfetisjisten’.
Volgens voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland zou bezuinigen op de land- en tuinbouw buitengewoon onverstandig zijn. Hij wijst erop dat terwijl de economie in het laatste kwartaal van vorig jaar licht kromp, de export van agrarische producten juist met 5 procent toenam. Maat vindt dat het kabinet een voorbeeld moet nemen aan Duitsland, dat ondanks economische tegenwind fiscaal voordeel biedt aan de auto-industrie.
Ondanks de tegenvallende CPB-berekeningen laat Rabobank weten enigszins opgelucht te zijn. Volgens chef economie Wim Boonstra is het ergste achter de rug en trekt de economie de komende tijd langzaam maar zeker aan. Vakbond FNV stelt dat rigoureuze bezuinigingen ertoe kunnen leiden dat Nederland ’het domste jongetje van de klas’ wordt. Hoogleraar economie Sweder van Wijnbergen noemt het stuitend dat het kabinet nog geen visie heeft op de manier waarop financiën op orde moeten worden gebracht.

Of registreer je om te kunnen reageren.