Home

Nieuws 498 x bekeken

Brinkman uit PVV-fractie en alleen verder

Den Haag – Hero Brinkman stapt uit de PVV-fractie en gaat alleen door als Tweede Kamerlid. Dat heeft hij dinsdag bekendgemaakt.

Brinkman zegt dat hij de gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV niet zal laten vallen en dat hij vertrouwen heeft in premier Mark Rutte. Hij zal ”vooralsnog” geen eisen stellen aan zijn steun voor het kabinet-Rutte. Zonder Brinkman zou het minderheidskabinet van VVD en CDA de steun van hebben van 75 zetels, één te weinig voor een meerderheid. Zijn opstappen zal ook gevolgen hebben bij stemmingen over landbouwkwesties.
Brinkman stapt uit de PVV-fractie omdat hij zich gedwarsboomd voelt in zijn pogingen meer democratie te brengen binnen de PVV en omdat hij een tendens ziet bij de PVV van het ”wegzetten van mensen”. Hij vreest dat de PVV het de komende tijd telkens over Midden- en Oost-Europeanen zal hebben.
”Ik ga door in de strijd, ik koester geen wrok en ben zeker niet boos. Ik ben teleurgesteld, maar zeker ook zeer opgelucht”, zei Brinkman over zijn besluit. Hij is ervan overtuigd dat de PVV geen toekomst heeft op het moment dat Wilders geen partijleider meer is.
Brinkman zei dat hij het gedoogakkoord blijft steunen. Hij kan zich niet voorstellen dat er redenen zouden zijn om de uitkomsten van het Catshuis-beraad over miljardenbezuinigingen niet te steunen. ”De kans dat ik onoverkomelijke problemen zou zien, is ontzettend klein.”
Brinkman noemde PVV-leider Geert Wilders een warme, fijne politicus die hij als een vriend heeft gezien. ”Ik wens de PVV wijsheid en succes en Geert veel sterkte en hoop dat hij in gezondheid zijn dromen waar kan maken.”
Brinkman zei verder dat hij wel namens de PVV lid blijft van de Provinciale Staten in Noord-Holland. Hij is ook bezig een boek te schrijven over zijn tijd bij de PVV. Kwaadspreken over PVV’ers wil hij niet.
Hij gaat de komende tijd goed nadenken over zijn eigen politieke toekomst. Daarbij zal hij alles overwegen, ook een eventuele overstap naar een andere partij of het oprichten met een nieuwe partij.

Of registreer je om te kunnen reageren.