Home

Nieuws 405 x bekeken

Bontdieven teisteren Deense nertsenhouderij

Kopenhagen – De Deense nertsenhouderij wordt geteisterd door bontdieven. Sinds november zijn bij 25 ondernemers door bendes 30.000 nertsen ter waarde van 2 miljoen euro gestolen. Dat zegt Kopenhagen Fur, de veilingorganisatie van deze bedrijfstak. De organisatie verwijt politie te passief te zijn.

De getroffen nertsenhouders rapporteren dat grof te werk wordt gegaan door de bendes. De nertsen worden afgemaakt met luchtgeweren of gedood met behulp van stenen en tegels. Tot dusver is nog geen enkele zaak opgehelderd. Voor de mensen in de bedrijfstak brengt dat een groot gevoel van onveiligheid met zich mee. De politie ontkent dat ze niet in actie komt.
De nertsbontprijzen zijn door de grote vraag uit landen als China, Zuid-Korea en Rusland de afgelopen twee jaar fors gestegen. Dat is volgens Kopenhagen Fur een belangrijke oorzaak van het probleem. Economisch gaat het de nertsenhoudij – een aanzienlijke tak van bedrijvigheid in Denemarken – voor de wind. Een gemiddelde nertsenhouder behaalde uitgaande van de analyses van landbouwfederatie LF in 2011 een resultaat van ruim 320.000 euro. In het lopende jaar verwachten zij een resultaat van zo’n 390.000 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.