Home

Nieuws 5283 x bekeken 158 reacties

Bleker rekent op betamelijkheid jagers bij winterse omstandigheden

Den Haag – Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw is niet voornemens om een jachtverbod af te kondigen bij winterse weersomstandigheden.

Dat schrijft hij in reactie op Kamervragen van de Partij voor de Dieren. Hij vindt dat provincies beter in staat zijn om te beoordelen of wildbeheer en schadebestrijding tijdelijk opgeschort moet worden. ”Met winterse omstandigheden vertrouw ik wel op de betamelijkheid van jagers, wildbeheereenheden en faunabeheereenheden, opdat de rust in het landelijk gebied voor de andere dieren zoveel mogelijk gehandhaafd blijft”, aldus Bleker.

Laatste reacties

 • Bloemestein

  Goed van die man, ik krijg met de dag meer waardering voor hem.
  Ga zo door.

 • c.j.vandervelde1

  Dit is de goede weg !

 • anti

  Vertrouwen hebben in Jagers??? De grootste natuurcriminelen die ons land kent?? Nooit. Jagers misbruiken de natuur. Ontregelen ecologische processen, zijn bezig met eigenbelang, overtreden regelmatig de wet, zetten fazanten uit, tellingen van reewild deugen niet, zijn agressief tegen mensen die naar hun activiteit staan te kijken. Voor mij is dit het uitschot der maatschappij en als Bleker hen enig vetrouwen geeft, hoort ook hij bij die club.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Peterrrs

  Prima. Als jagers er een rommeltje van maken verliezen ze vanzelf de jacht in een regio. Een tijd geleden hoorde ik Bleker zeggen dat hij vindt dat jagers uit de regio moeten komen, opdat ze aangesproken kunnen worden op hun gedrag.
  Deze man geeft blijk van nuchter boerenvestand, in plaats van alles willen vangen in regels en verboden. Nederland loopt al meer dan genoeg vast in de regels, het wordt tijd dat mensen weer eens worden aangesproken op hun verantwoordelijkheden. (Overigens ben ik geen jager, maar vind het prima dat het teveel aan konijnen op mijn grond wordt bejaagd.)
  En anti (10.04), misschien moet je eens gaan kijken hoe jagers te werk gaan. Of ben je bang je mening te moeten herzien?

 • anti

  Ik weet precies hoe jagers te werk gaan. Heb jaren in het wereldje geinfiltreerd. Een beestenbende is het. De opmerking dat jagers uit de regio moeten komen, doet daar niets aan af. Hun gedrag blijft hetzelfde. Rijke ***** durven ze toch niet weg te sturen, bovendien zijn boeren veel te happig op het pachtgeld. ik hoef mijn mening dus helemaalllll niet te herzien, Bleker wel!!! Die houdt zijn schietende zoon de hand boven het hoofd.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • martijn14476

  Peterrrs en Anti weten julie eigelijk wel waar jullie over praten. of zoeken jullie gewoon modder om te gooien. Het slaat helemaal nergens op wat jullie zeggen.
  De heer Bleeker heeft het beste met de natuur voor, Je moet het her en der wel een handje helpen. Maar zoals jullie dat willen krijg je een aantal diersoorten die zich sneller voortplantenten dan anderen. En dit kan ZEER grote gevolgen hebben voor de mensen die in de beurt wonen. En nee dan bedoel ik niet de bewoners van steden maar buitenaf.
  Zulke dingen zijn niet te controleren door Bleeker alleen. Dus helpen de lokale jagers hem er mee
  Deze jagers zijn niet zo gek om alles neer te schieten omdat ze ook gewoon van de dieren en hun (sport(jagen) houden.

 • Frans Smit

  Martijn schetst hoe het zou moeten zijn. Maar de praktijk is niet overal hetzelfde, en niet overal zoals hij het schetst.

 • anti

  Martijntje toch. Ook geindoctrineerd door het jagend gespuis????? Wat een onzin schrijf jij. Jagers leven alleen voor het genot van het schot. En dit onder het mom van wildbeheer, Nee het is gewoon BEHEER DOOR WILDEN. Niet voor niets keer meer dan 95% zich tegen deze vorm van dieren verminken. Maar als jij ook zo graag daarbij wilt horen.....Ga je gang, voor mij ook je dan ook bij het uitschot der maatschappij.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Borst

  De jagers doen het wel goed er moet even wicht in de natuur blijven en daar zorgen zij voor , maar die mensen die daar tegen zijn willen er een rotzootje van maken. en hebben in de regel geen enkel stukje land, maar zitten maar te schreewen op mensen die het goed voor hebben met de natuur.

 • anti

  De in het wild levende dieren zijn niet het eigendom van grondbezitters of van criminele jagers. de natuur is van ons allemaal. het is te gek voor woorden dat 23000 van die gekken bepalen wat er moet gebeuren in de natuur. Borst'knijp eens in je borst en word eens wakker. Jij met je evenwicht, jagers verstoren juist dat evenwicht. Ecologische processen dulden geen schot hagel van een of andere dure diknek, dit tot de belangrijkste familie van ons land toe.............Wie Bernardje gekend heeft, weet wel wat jagers zijn en doen!!!! Vooral DOEN.

 • Spotvogel

  Borst, maken wij er een rotzootje van? Kijk gewoon even op www.faunabescherming.nl en www.ganzenbescherming.nl. Daar is te zien en te lezen hoe 'betamelijk' jagers met de dieren omgaan waarvoor ons land een internationale beschermingsverplichting heeft. Ook is duidelijk op foto's vastgelegd wat er onder 'schadeafschot' wordt verstaan. Hoog overvliegende dieren boven totaal doodgevroren gras uit de lucht knallen en als lokkers omhoog zetten! Ons land is dankzij Bleker en zijn CDA verworden tot een primitieve barbarij waarvoor ieder beschaafd mens zich schaamt. De wreedheden die jagers begaan tegenover onze inheemse fauna zijn te erg voor woorden. Iedereen die zoiets willens en wetens goedpraat moet eens heel goed bij zichzelf te rade gaan. Want beestachtigheden jegens het leven zijn nooit of te nimmer te rechtvaardigen.

 • Verblij

  Lang leve Bleeker!!

 • Spotvogel

  Verblij: de beschaving van een land en volk is af te lezen aan de wijze waarop men met de natuur en de dieren omgaat!

 • Conrad

  Ik ben biologisch boer en heb de vele lusten en weinige lasten van wild. Geweldig om elk jaar weer te zien hoe de natuur zich ontwikkeld. Bleeker is een verstandig man en laat aan de grondgebruikers en de jagers het beheer over. Persoonlijk ken ik geen enkele onfatsoenlijke jager en ik heb respect voor het geduld en de passie van de jagers. Onbehoorlijke mensen staan vooral aan de zijlijn te roeptoeteren. Een goed gesprek doet vaak wonderen, uitleg en wederzijds respect zijn de basis voor een nette omgang. Zelf ben ik niet zo anti en een goede spotvogel heb ik al jaren niet gezien, ik heb er wel veel over gehoord.

 • joker

  vreemd als die jagers het zo goed met de dieren voorhebben , waarom worden dan zo vaak hier in de buurt jagers gepakt als het om vergiftigen van roofvogels gaat . roofvogels houden de konijnen en hazen wel kort ,maar dit komt die jagers dan waarschijnlijk niet goed uit. het zijn de concurenten van de jagers en dat pikken deze 'natuurmensen'niet. kap met die zooi.

 • Spotvogel

  Zo is het helemaal Joker. Jagers misbruiken onze fauna als schietschijven voor hun primitieve liefhebberij en gaan daarin zo ver, dat zij moedwillig overpopulaties van grofwild en ganzen laten ontstaan om veel schade en overlast te veroorzaken. ZIJ veroorzaken die schade en de dieren krijgen de schuld. Zo komen de jagers aan onbeperkte afschotvrijstellingen. Er zijn in dit land hoegenaamd geen plaagdieren, maar Jagers zijn een Plaag! En wat roofvogelvervolging betreft, die is op veel plaatsen in ons land aan de orde van de dag. Met klemmen, kooien, hagel en ook met vergiftigd aas. Een prominent van de KNJV was in 2010 nog maar amper bestuurslid van Stichting Wouwse Plantage of wij vonden daar een met strichnine vergiftigde Rode Wouw! En een andere KNJV-prominent zet iedere herfst honderden tamme fazanten uit in zijn Brabantse jachtveld. Dit alles wordt liefdevol gekoesterd door de staatssecretaris van ELI, die zich als hedendaagse Sint Hubertus heeft ontpopt. Zo wordt ons land vanzelf almaar onbeschaafder!

 • J@gertje

  Bleker is een man die de realiteit niet uit het oog verliest.
  Minder regeltjes en de huidige onwerkbare flora en faunawet wordt dankzij hem omgezet in een vele malen beter werkbare natuurwet.
  We hebben er lang op moeten wachten maar er gaat nu eindelijk eens echt wat gebeuren.
  Het beleid van de afgelopen 10 jaar heeft duidelijk laten zien dat geen wildbeheer wanbeheer is.
  De mensen langs de zijlijn weten allemaal zo goed hoe het moet, maar de boeren blijven zitten met de schade.
  Zodra de tegenstanders van jacht en wildbeheer ook bereid zijn om voor de wildschade te draaien hang ik mijn geweer aan de wilgen.
  Bleker is een man naar mijn hart.

  Groet,
  J@gertje

 • Spotvogel

  ('Geeuw') J@gertje toch, hoe vaak moet ik jou er nog aan herinneren dat een CDA-horde onder leiding van Annie en Gert Jan, de dierenarts Henkjan en de Puttense varkenshouder Wien die hele Flora en faunawet hebben verkracht? Op www.faunabescherming.nl en www.ganzenbescherming.nl kun je bekijken waar dat toe heeft kunnen leiden. Bleker heeft de realiteit nooit gekend en vaart blind op het kompas van zijn jagende zoon en ex-schoonvader. Hij is een man zonder geweten en met alleen maar zucht naar machtswellust. En geld. Of dacht je dat de Nederlandse belastingbetalers hem spontaan 174.000 euro hadden geschonken voor het laten verrabbezakken van 5 bunder puike agrarische grond? Dan laat ik het Blauwe Stad fiasco nog buiten beschouwing. Want hij probeert zijn eigen blunders te maskeren door zich op de natuur te wreken! En dan nog wat: jullie sluiten pachtcontracten af met boeren. LEES de bepalingen in die contracten eens man. Er is verdikkeme al sinds 28.04 .2011 jurisprudentie over de Bindende en Onherroepelijke Zorgplicht die jagers hebben vwb het in toom houden van dierpopulaties die schade kunnen berokkenen aan agrarische teelten en gewassen. Niet het Faunafonds, maar de jagers/jachtcombinaties werden door de rechter aansprakelijk gesteld voor alle land- en tuinbouwschade ten gevolge van zogenaamde overpopulaties. Ga daar maar eens over nadenken!

 • Peter1125

  ik heb wel eens vraatschade aangegeven bij het faunafonds, maar die over mijn aanvraag ging had kennelijk niet heel veel met dieren, ik kon op het formulier veel vinkjes geven bij mijn methoden, en bij overige heb ik ingevuld verjaagd door middel van hond, maar hij is komen kijken, nam het ter kennisgeving aan, en ging weer. ik kreeg naderhand niks, en er loopt nu wel eens een jager. i rest my case....

 • jan10

  Inderdaad Peter zo werkt het bij dat geweldige Faunafonds als het er op aan komt laten ze je barsten.
  Laat die spotkogel maar lullen want die loopt toch geen enkel risico met zijn baan (hoop ik) of uitkering(denk ik).
  In de Flevo barst het van de vossen en de ganzen ,maar haas ,fazant of patrijs is er niet te vinden ,dat betekend dat de vos het niet kan.

  Ik denk dat we de anti jacht clubjes maar eens aansprakelijk moeten stellen.

 • Koeienboer

  #10 anti: De natuur is van ons allemaal????? Als je maar met je vingers van mijn land afblijft, duidelijk? In een tijd van crisis allemaal ach en wee schreeuwen als ze minder centjes krijgen voor hun geldverspillende activiteiten. (lees 'natuurbeheer' of kan ik maar beter zeggen 'natuur' ontwikkeling waarbij naderhand het beheer nog nooit uitgevoerd is..) Laat de jagers het wild maar beheren, bij ons in de buurt aantal vossen geschoten om ook reeën en herten een kans te geven. Dat hebben anti en spotvogeltje nog nooit bedacht laat staan gedaan. Stelletje hypo.......

 • anti

  @ koeienboer: Ja de natuur is van ons allemaal. Slechts de grond is van jou. (Tot 1.50 meter diepte). Nu even wat ecologie: Door het bejagen van vossen, ontstaat konijnenschade, iets wat jagers ook willen. Er moet schade zijn, anders zijn ze nog waardelozer in de natuur. Vossen staan de top van de voedselpiramide en dus zijn er in een gebied net zoveel vossen als er beschikbaar voedsel is. Zij zorgen voor evenwicht, niet een stel rondknallende jagers, reeen worden niet gepakt door vossen en herten kennen we alleen op de veluwe.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • jan10

  Zeg Anti,die vossen van jou doen ook niets aan de ganzen in de flevo,maar de rest roeien ze wel uit.
  Hoepel op met je evenwicht.

 • Spotvogel

  Koeienboer, ik werkte niet alleen vanaf 1972 bij LNV, ik zag ook tientallen jaren dagelijks welke enorme sommen gemeenschapsgeld er naar boeren gingen als volstrekt onterechte subsidie. Onterecht, want geen enkele normale ondernemer in om het even welke sector krijgt overheidssteun. En zeker niet om het hele land, de natuur en de cultuur kapot te maken! Jan je krijgt van mij geen 10 maar een dikke onvoldoende. Dat er in de Flevopolders geen hazen zouden zitten is natuurlijk kul, want als ik s ochtends vroeg over de landbouwwegen rij dan zie ik overal op de brede grasbermen hazen. Soms weleens tien tegelijk! Ga maar eens kijken langs Ooievaarsweg, Reigerweg, Ibisweg, Dodaarsweg, Wulpweg etc. Fazanten horen helemaal niet in ons land thuis en zeker niet in de polders. Toch worden zij op veel plaatsen clandestien door jagers uitgezet. Ga maar eens kijken langs de Noordermeerweg in de NOP in het jachtrevier van het KNJV-bestuur! En dat vossen niks zouden doen aan het ganzeprobleem is ook kolder. Kijk op de SBBsite Volg de Vos en bekijk de beelden van vorig jaar. Die dieren slepen voortdurend ganzen aan. Maar er zijn veel te weinig vossen omdat die vermoord worden door jagers. En diezelfde jagers kweken overpopulaties om schade te veroorzaken zodat zij draagvlak krijgen voor hun moordhobby!

 • J@gertje

  Spotvogel, ik heb vanmorgen 5 broedparen grauwe ganzen afgeschoten die het hadden voorzien op mijn perceel wintergraan.
  Voordat je weer gaat roepen dat ik een beschermde diersoort heb afgeschoten, ik heb hier een ontheffing voor.
  Een kleine doch simpele berekening die zelfs jij zou moeten snappen: laten we een laag gemiddelde aanhouden van 4 kuikens per broedpaar dan zijn dat toch weer 20 kuikens minder dit jaar, plus 10 volwassen ganzen.
  Dan kom ik toch weer op een reductie van 30 ganzen in één morgen.
  Dat is m.i. toch een heel wat anders dan het kweken van overpopulaties waar jij mee aan komt draven.

  Groet,
  J@gertje

 • Spotvogel

  Goed zo j@gertje! Maar hoe jij jouw best ook doet, het zal nergens meer toe leiden omdat jij en jouw collega-jagers van meet af aan(dus vanaf het moment dat jullie van j@gertjes 'faunabeheerders' werden) de broedpopulatie hadden moeten beheren door middel van nestbeheer en indien nodig gecontroleerd begeleidend afschot. Maar dat is nooit gebeurd en zal ook niet gebeuren, want ik sprak de laatste tijd bar veel jagers die nog nooit een ganzenei hebben aangeraakt. De paren die je nu in de voedselgebieden afschiet zijn trouwens vooral subadulten die dit jaar nog niet broeden. Voor de broedvogels moet je jouw hutje uit en in waadbroek het zwad in. Handen uit de mouwen en eieren oliën! Je beperkte vandaag dus de broedpopulatie van 2013 of 2014 met 5 paren, maar door het nalaten van nestbehandeling zal dat natuurlijk nooit tot meetbare vermindering leiden. Is dat nou echt zo moeilijk te begrijpen? O ja: als je nou ook nog de vossen met rust laat dan zullen die de broedende ganzen in het moeras wel kort houden. Dat bespaart je dus de aanschaf van die waadbroek en dat emmertje maiskiemolie. En wellicht zelfs een nat pak!

 • J@gertje

  Leo,
  Jij denkt overal een antwoord op te hebben maar je slaat de plank weer volledig mis.
  Die ganzen die ik vandaag geschoten heb waren al begonnen met nestelen.
  Ik heb de borststukken er uitgesneden en toen ik ze verder open heb gemaakt bleek dat ze al vol zaten met eierdooiers.

  Wat de vos betreft:
  Op 14 augustus 2007 beweerde jouw clubje de faunabescherming op hun website dat de vos hoofdzakelijk leeft van muizen, kevers, regenwormen, vruchten en aas.
  Slechts 10% van zijn voedsel zou bestaan uit haas, konijn, vogels en eieren.
  En nu spreek jij je met datzelfde clubje tegen door te beweren dat de vos de ganzenpopulatie kan beïnvloeden.

  In midden Betuwe heerst al een paar jaar een ware vossenplaag omdat de faunabescherming het middels een rechtszaak onmogelijk heeft gemaakt om de vos met kunstlicht te bejagen.
  Hoe is het mogelijk dat het daar wemelt van de vossen en dat tegelijkertijd de zomerganzen populatie daar nog steeds hand over hand toeneemt?

  Eieren dompelen, schudden en prikken, allemaal ideeën van jullie, alleen willen jullie er een ander mee opzadelen en daar doe ik dus niet aan mee.

  Stel dat ik vanmorgen nog niet geslachtsrijpe ganzen had afgeschoten?
  Het is i.i.g. al heel wat dat je toegeeft dat ik hiermee broedpopulatie van 2013 of 2014 zou kunnen beperken.
  Dus m.a.w., het begint toch langzaam tot je door te dringen dat afschot wel degelijk invloed heeft op de populatie.

  Groet,
  J@gertje

 • Spotvogel

  J@gertje, bespaar me alsjeblieft jouw banale fileerverhalen. Kennelijk is het ook al zorgelijk gesteld met jouw wintertarwe en zomergerst, want normaliter nestelen ganzen niet in akkerland. Zo ik al schreef en nu even zal expliceren: broedparen blijven in de buurt van hun nestplaatsen en 1 en 2 jarige pubers vormen al wel paren maar nemen nog geen deel aan het broedproces. Dat wil niet zeggen dat daar geen vroegrijpe gansjes bij kunnen zijn en die leggen dan vaak hun ongewenste eieren in het nest van moeders of tante. Daardoor komen er nesten voor met soms wel tien of meer eieren. Als jij en jouw soortgenoten de nesten fatsoenlijk (en conform de jachtpachtcontractuele verplichtingen) zouden beheren dan zou je dat natuurlijk al jaaaren behoren te weten!
  Volgende misser: waar heb je het over met die Faunabescherming man? Dat wij hen een paar Herkauwerfotoreportages leverden zegt nog niet dat het 'mijn clubje' is. De Betuwe is wel mijn achtertuin dus daar ga ik later nog op in. En jullie zult wel moeten dompelen, omdat de rechter jullie anders via het Faunafonds voor alle schade zal gaan aanslaan. Jurisprudentie, weet je nog? O ja: ik heb nergens gezegd dat je de populaties van 2013 en 2014 functioneel zou beperken, maar lezen kun je ook al niet. Goede Nacht. En blijf wakker met Swarovski's Restlichtversterkers!

 • J@gertje

  Leo,
  Ganzen nestelen tegenwoordig bij elk aangelegd poeltje en vijvertje.
  Iedereen die zijn ogen gebruikt kan dat zien, daar heb je geen restlichtversterker voor nodig.
  Dat ze daarbij mijn naastgelegen wintergraan opvreten zal jou natuurlijk een worst zijn.
  Maar beste faunabeschermer, ik ga geen eieren dompelen want dode ganzen leggen namelijk geen eieren meer.
  Die zitten namelijk al bij mij in de vriezer en er volgen er de komende dagen nog veel meer.
  Maar leg mij tenminste dan eens uit waarom de vossenplaag in midden Betuwe geen invloed heeft op de groeiende ganzenpopulatie aldaar.
  Verder ben ik wel klaar met jouw verdraaide fabeltjes.

  Groet,
  J@gertje

 • Spotvogel

  J@gertje, jouw wintergraan heeft beslist een tik van de vorst gehad en kan er dan ook alleen maar profijt van hebben als het minder vitale loof wordt afgegraasd. Tenzij er door ganzenbetreding op slempige plekken plaatselijk ernstige bodemverdichting optreedt of er op substantiele schaal planten worden uitgetrokken (wat bij gezonde doorworteling zelden voor komt) zal er een betere uitstoeling en een aanzienlijke meeropbrengst volgen. Waarom plaats je eigenlijk niet gewoon schrikmiddelen, zoals voorgeschreven bij schadeafschot? En nogmaals: jagers hebben de Zorgplicht om overpopulaties van soorten die landbouwschade of overlast kunnen veroorzaken, te voorkomen. Van een vossenplaag in de Midden Betuwe is mij niets bekend. Wel van de grote broedpopulaties van ganzen in nieuw aangelegde natuurontwikkelingterreinen in het hele gebied tussen A50 en AR- Kanaal. We wijzen er al jarenlang op dat die ongestructureerde aanleg van natuur midden in agrarisch gebied landsbreed mede veroorzaker is van overpopulaties. Maar het laat onverlet dat Wbe's (net als natuurbeherende terreineigenaren) de plicht hebben om d.m.v. daadwerkelijk faunaBeheer de reproductie aan banden te leggen. Door landschappelijke inrichting en door functionele nestbehandeling. Maar dat wordt opzettelijk verzaakt omdat men schieten veel leuker vind. Daardoor zijn die populaties uit de hand gegroeid en zitten boeren met de schade en het overlast. Dat zijn de keiharde Feiten. Leuker kan ik het niet maken!

 • J@gertje

  Leo,
  Mijn wintergraan staat er prima bij en ik zorg er wel voor dat de ganzen daar geen afbreuk aan kunnen doen.
  De komende weken zit ik iedere ochtend in mijn hutje om zoveel mogelijk ganzen af te schieten.
  De voedselbank is er bovendien ook nog eens heel blij mee.
  Natuurlijk heb ik schrikmiddelen geplaast om de ganzen te weren maar jij weet net zo goed als ik dat dit hooguit één tot twee dagen werkt waarna de ganzen gewoon terug keren.
  Met schrikmiddelen verminder je bovendien het aantal ganzen niet maar verplaats je het probleem.
  Wat die vossenplaag in midden Betuwe betreft:
  Het is bij jou altijd hetzelfde liedje, zodra ik met feiten kom is er bij jou niets van bekend.
  Google maar eens op 'vossenplaag / Betuwe, dat zal je geheugen vast wat opfrissen.
  De vos heeft geen noemenswaardige invloed op de ganzenstand, net zo min als nestbehandeling.
  Jullie hebben nu ruim 10 jaar de tijd gehad om met alternatieven te komen om de ganzenstand terug te brengen en die hebben niets opgeleverd.
  De aanleg van natuur in agrarisch gebied hoeft helemaal geen oorzaak te zijn van overpopulatie van ganzen als de terreinbeherende organisaties ook maar aan populatiebeheer doen.
  Maar daar ligt dus het probleem, TBO's doen helemaal niets en willen net als jullie een ander voor het karretje spannen.

  Groet,
  J@gertje

 • agropak

  Hoezo op de jagers vertrouwen. Ben zelf jager geweest in een jachtcombinatie in Zuurdijk en omstreken Heb in mijn leven nog nooit zulke idioten gezien. Bij een drijfjacht, wat een manier om te jagen, kreeg ik een keertje een schot hagel vlak achter mijn rug langs, omdat ik de laatste haas op mijn perceel liet ontsnappen. Maar nee toch schieten !! Dat was voor mij de laatste keer dat ik respect voor jacht kon opbrengen

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • J@gertje

  Bovenstaande reactie toont de ware aard van de drijfveren achter de faunabeschermers.
  Als de redactie van dit forum tolereert dat deze discussie uitloopt op beledigingen en bedreiging tot verkrachting en aanranding dan hou ik het hier voor gezien.

  Gegroet,
  J@gertje

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Spotvogel

  J@gertje, wat Midden Betuwe betreft kun jij beter googelen op de Zwanenmeisjes- zaak in het Ommerense Veld vorig jaar. Daar schoot een (mij bekende)) hobbyjager een op oud grasland grazende zwaan aan en koelde zijn woede op een 19 jarig meisje dat op de fiets passeerde en zich om het gewonde dier bekommerde. Ze werd daarbij zowel door de jager als door een shovelchauffeur afkomstig van een (mij bekend) boerenerf aangevallen. Dat soort details boeien mij (en justitie) veel meer dan jouw immer ontkennende onzinpraat. Ik heb voor de -tigste keer luid en duidelijk uitgelegd wat er aan de hand is. Alle j@gertjes ontwapenen, op eigen kosten uitrusten met functionele beheerattributen en alle landbouwschade bij hen claimen. En het Faunafonds per direct opheffen. Want dankzij de bloedjagers hebben we immers FBE's om al die schade te regelen. Eens zien of er dan nog steeds 20.000 moordlustigen paraat staan om onze inheemse fauna als schietschijf te misbruiken. Gegroet! Spotvogel.

 • Spotvogel

  Anti Jacht, doe mij, de lezers en de redactie svp een plezier en matig je taalgebruik een beetje. J@gertje gaat gebukt onder een Te Kort Schot zo ontdekte ik bij mijn werk in de Achterhoek, waar ik een deel van mijn leven doorbracht en heg en steg kan dromen. Ik heb kruit genoeg voor een vol dubbelloops schot, maar zal hem er geen korrel van lenen. Beste Agropak dat is sterk, want in Zuurdijk woont aan de Hoofdweg toch Ellen die een paar jaar terug gezellig bij mij kwam dineren? Haar vriend woont in Oost Knollendam, waar NM dit voorjaar duizenden brandganzen wil laten vermoorden. Maar dat kan niet meer omdat wij via de meervoudige rechter daar een bos stokken voor staken. Zeg haar maar dat alles onder controle is. Nog even Anti: ik zag vanochtend (zondag!!!) in de Leysing onder Liessel een jager lopen die ik vorige week ook al langs de Snoertse Baan onder Vlierden op holenduiven zag schieten. Kun jij daar oog op houden want jij woont daar dichter bij dan ik. Dagge bedankt zei da witte ge waor. Houdoe! Spotvogel.

 • Koeienboer

  Spotvogel, als jij met volk als Anti omgaat, die zulke taal uitslaan, dan moet jij je toch eens achter de oren krabben. Het deed me trouwens plezier om te lezen dat je een oud-ambtenaar bent....

 • Koeienboer

  Trouwens, Anti (#22) Ik woon ten noorden van de IJssel en heb hier vaak genoeg reeën cq herten gezien. Dus doe me een plezier en verdiep je eerst in de zaken voordat je begint te blaten.

 • Beheerder
  Redactie

  @ Anti: je reacties #22, #33 en #35 kunnen echt niet door de beugel. Een discussie op Boerderij.nl mag gerust pittig zijn, maar we gaan op ons platform wel altijd met respect met elkaar om. Dus de wet en algemene fatsoensnormen worden gerespecteerd. Schelden, anderen zwart maken en zeker bedreigen is uit den boze! Daarom worden dit soort reacties dan ook verwijderd. Lees onze huisregels (onder het invulblok voor reacties) er nog eens rustig op na en gedraag je daar in het vervolg naar!

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Spotvogel

  Beste Koeienboer ik ga helemaal niet met Anti om, maar ontmoette hem al jarenlang virtueel in de fora van het AGD. Hij weet best veel over de achtergronden en misstanden van faunabeheer en jacht, maar trapt helaas voortdurend door zijn eigen remmen. Dat is jammer! Het is volkomen terecht dat de redactie zijn reacties verwijderde. Het LNV-instituut waar ik jarenlang werkte was het RIN, later IBN en nog weer later het verzelfstandigde Alterra. We deden daar heel veel onderzoek aan invloed van begrazing op gras en akkers en ook aan de natuurlijke populatiedynamica bij vogels en zoogdieren. Dat werd allemaal uitvoerig gepubliceerd in wetenschappelijke rapporten, boeken en tijdschriften. Maar er wordt niks mee gedaan omdat belangengroeperingen dat tegenhouden. En zoiets durft onze regering dan een Kenniseconomie te noemen!

 • W Geverink

  Zo'n persoon kan je nooit en te nimmer waar dan ook zelfstandig op af sturen Spotvogel. He is going to get himself killed! Wat de jacht betreft denk ik dat dat in nederland gewoon verkeerd geregeld is. Hier in Canada wordt gewerkt met Tags en daar worden er maar zoveel van afgegeven. Door fish and wildlife wordt bepaald wat en hoeveel er afgeschoten mag worden. Jagers gaan in een loting om bijvoorbeeld een Eland te mogen schieten. Nadat het dier waarvoor de jager uitgeloot is geschoten is moet de tag daar onmiddellijk naar behoren aan worden bevestigd. Als die dingen vast zitten krijg je die niet los zonder schade en door fish en wildlife wordt er uitbundig op gecontroleerd. Jagers jagen doorgaans voor hun eigen diepvries en die van vrienden en kennissen. Ik heb daar absoluut geen moeite mee. Actiegroepen als Faunabeheer en ganzenbeheer ontstaan omdat er onduidelijkheden zijn in de jacht waardoor iedere jager goed of slecht een rotte appel is.


 • Spotvogel

  Beste heer Geverink, wat leuk om jou ook weer te ontmoeten. Alles goed met je? Je hebt zoals gewoonlijk helemaal gelijk met jouw analyse van de pijnpunten van de jacht in Nederland. Want hier is er tegenwoordig maar bar weinig geregeld en toezicht en handhaving stellen beschamend weinig voor. Dat was vroeger wel anders. Aan grofwild moest men toen inderdaad ook lootjes aanbrengen en er werd streng gecontroleerd en zo nodig gehandhaafd door de Vliegende Brigade, de Rijkspolitie en de AID. In Canada en ook in de VS wordt best wel stevig gejaagd, maar over misstanden zoals hier heb ik nooit iets vernomen. Nederland heeft een oppervlakte van 42.500 km2 (inclusief stedelijk gebied, industrie, asfalt, beton, moeras en water) en zo'n 20.000 jagers die wat Henk Bleker betreft ongecontroleerd hun gang mogen gaan. Vrijwel alle handhaving is in handen van zelfjagende boa's! Dat werkt natuurlijk absoluut averechts en inderdaad: de Faunabescherming en de Ganzenbescherming zijn daar een logisch maatschappelijk antwoord op. Zo werkt de jachtwereld zelf polarisatie in de hand en zorgt er voor dat alle jagers over één kam worden geschoren. Ook de goede!

 • J@gertje

  Spotvogel,
  Ik heb de affaire met het zwanenmeisje in Ommeren destijds met minstens zoveel interesse gevolgd als jij.
  Ik heb mij echter in de gehele zaak verdiept om zo ook de gehele waarheid boven tafel te krijgen.
  Je bent namelijk één belangrijk punt vergeten te vermelden.
  Het O.M. zag geen aanleiding voor een rechtszaak omdat er tijdens vooronderzoek van de politie al sprake was van tegenstrijdige beweringen.
  Voor het gehele persbericht verwijs ik je naar google 'Zwanenjager gaat vrijuit'
  Laten we het dus maar houden op een leugentje om de jacht in kwaad daglicht te zetten.

  Groet,
  J@gertje

 • J@gertje

  Ik wil bij deze de redactie van boerderij.nl nog bedanken voor de genomen verantwoordlijkheid m.b.t. eerder geplaaste reacties van Anti.

  Met vr. groet,
  J@gertje

 • Spotvogel

  J@gertje zo gaat het altijd als één weerloos slachtoffer het moet opnemen tegen meerdere daders. Het enige wat er uit blijkt is dat de opsporing en handhaving in het buitengebied volstrekt ondeugdelijk is. Maar daar weten we alles van en daarover zijn aangiften en klachten onderweg naar politie, OM en de minister van justitie! Wij hebben de Panderweg en omgeving deze winter speciaal opgenomen in het dagelijkse surveillanceschema in de hoop die jager op heterdaad vast te kunnen leggen bij een volgende zwanenmoord. Maar dit is helaas niet gelukt. Komt nog wel! Jij kent dan zeker ook die zaak van zwanendrifter Oostveen die op 28 mei 2011 zich bij Hekendorp samen met zijn zoon wederrechtelijk op verboden terrein bevond en daarbij de 86-jarige grondeigenaar tot 5x toe probeerde te wurgen en hard in het aangezicht sloeg. Dat werd door de echtgenote van het slachtoffer gezien, maar als ik goed ben ingelicht dan is die zoon van Oostveen in dienst van Waterschap de Rijnlanden. Zal ook wel geseponeerd zijn, want Oostveen dankt de verlenging van zijn driftvergunning in 2008 aan zijn nauwe banden met Gerda Verburg, van wiens familie Oostveen's zoon de hoeve Vredebest in De Bree heeft gekocht. Jawel, wij zitten als een bok op een haverkist op alle in's en out's van die onwelriekende zaakjes. In de Graafschap, op de Veluwe, tussen de Rivieren, in Peel en Kempen, rond Schiphol en zo je ziet ook in het Groene Hart!

 • J@gertje

  Goed geprobeerd spotvogel maar ook dat verhaal ken ik.
  Het gaat hier echter om gehouden vogels, en dit heeft dus helemaal niets met jacht en beheer te maken.
  Deze man is helemaal geen jager.
  Wat wil je, behalve gewichtig proberen te doen, nou bereiken met je dagelijkse surveillanceschema?
  Jij hebt geen enkele bevoegdheid of aanstelling om controlerend, laat staan handhavend op te kunnen treden.
  Het weerloze slachtoffer (zwanenmeisje Melissa) heeft zich op facebook trouwens laten ontvallen dat ze aktief is binnen de dierenpartij.
  Het hele verhaal is samen met Joop de Jonge (ook PvdD) gewoon in scene gezet.
  Het enige wat er van jou surveillance overblijft is kijken vanaf de openbare weg want zonder schriftelijke toestemming van de grondgebruiker is elk particulier terrein voor jou, net als bij die zwanendrifter, verboden terrein.
  Dus van die uitdrukking 'als een bok op een haverkist' blijft niet veel meer over dan een muis op een spekblokje.
  Het is voor jou te hopen dat dit spekblokje niet stiekum op een val zit.

  Groet,
  J@gertje

 • Spotvogel

  Betweterig J@gertje: zwanendrifter Oostveen staat in het Groene Hart bekend als een zeer wreed mens en een jager die heel erge dingen uitvreet met dieren. Hij jaagt op het land van de broer van Gerda Verburg en verder overal waar hij op boerenland 'zijn' geleewiekte zwanenparen laat broeden. Hoewel hij het niet wil weten was ik incognito bij hem op de koffie. Hij dacht dat ik Klaas heette, maar die naam stond voor Klaas Vaak, de zandman. Grappig hé? Hij liet me een grote stopfles zien boordevol afgeknipte topjes van zwanepullenvleugeltjes. Om te 'bewijzen'dat hij niet de halfwas jongen met de zwanenhaak uit de sloot rukt en hen dan op een hakblok leewiekt met een hiep.Wij weten beter! Beste man, wij weten namelijk Alles over de misstanden die veel te veel jagers begaan tegenover de natuur, de dieren en de beschaving! Het ging bij Hekendorp niet om gehouden vogels maar om het zich gewapend bevinden op verboden gronden. Wie of wat denk jij nou helemaal in bescherming te moeten nemen? Kijk maar op de site van www.ganzenbescherming.nl en www.faunabescherming.nl om te zien hoe wij bewijsmateriaal zeker stellen. Niks 'van de weg af', maar in nauw overleg met de meldkamer meteen er op af en fotografisch vastleggen die hap. Want iedere Nederlanders is verplicht om wetsovertredingen te melden en gerechtigd om bewijsmateriaal van overtredingen en misdrijven vast te leggen.

 • J@gertje

  Spotvogel,
  Als ik het dus goed begrijp ben jij een beëdigd wetshandhaver.

  Graag uw reactie,
  J@gertje

 • Spotvogel

  Ik ben een Nederlands staatsburger j@gertje. En ik doe gewoon mijn burgerplicht!Over die beëdigde ''wetshandhavers'' waarover jij het hebt gaan we heel binnenkort een justitieel boekje open doen. Plichtsverzaking, Belangenverstrengeling, Machtsmisbruik, Intimidatie, Belediging: roept u maar en wij leveren er gratis en voor niks de malverserende Boa bij. Want onze telefonische meldingen aan 144, regiomeldkamers en de Dierenbescherming dienen er alleen maar voor om het volstrekte disfunctioneren van het door en door verdorven boa-dom snoeihard boven het maaiveld te brengen. Daarbij ben ik ook nog niet te beroerd om een medemens in nood de helpende hand toe te steken. Zo sjouwde ik op 18.02 de helft van de buit van die jager onder Puiflijk naar zijn auto en mocht hem in ruil daarvoor portretteren, terwijl een roostervrije wachtmeester van het regiokorps lachend toekeek! Bekijk vooral de foto's op www.faunabescherming.nl en www.ganzenbescherming.nl En als als je me de coordinaten van jouw afschotakker geeft dan krijg jij geheel gratis ook zo'n blijvend Internetaandenken. Want een zuiver geweten begint bij complete openheid!

 • Mels

  Ja,kom maar kijken hier,ik heb niks te verbergen.Jagertje misschien wel?dat is natuurlijk een eerste vereiste......

 • Spotvogel

  Mels, jou vertrouw ik volkomen. Maar als j@gertje langs jouw erf is gefietst, dan ben je minstens een vrijloophen kwijt! Of je vindt morgen de boerderijkat overhoop geschoten langs de berm. Want zo zijn j@gertjes!

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Mels

  Gelukkig heb ik (nog) geen loslopende kippen,dat trekt alleen maar vossen aan.De boerderijkat,een wilde die binnen overal tegenaanpist en de brokken van onze eigen kat opvreet,heb ik recent dood gevonden in de boerderij,dus ik kan jagertje niet van zijn verscheiden betichten en rauwig ben ik er zeker niet om,daar dit vervelende kattebeest toch al op de nominatie stond wegens overmatig wangedrag jegens mede katten en het in gevaar brengen van menselijke humeuren,met nadruk op meuren,want god wat stinken die dingen.

 • Beheerder
  Redactie

  De reactie hierboven van Anti is verwijderd vanwege beledigende teksten.

 • anti

  leuke wisseling tussen dat jagertje en de enige kenner Spotvogel. Spotvogel kan het nog opbrengen om te reageren op deze ***********. Ik ga er niet op in. Als ik de waarheid zeg, wist men mijn reactie......Nu ga ik huilen..... ************ (Ja, ik weet het, ik word gewist!!)

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Beheerder
  Redactie

  @ Anti: als je je aan de huisregels houdt, wordt er geen tekst gewist. Maar dat je hier niet mag schelden en zwart maken is je inmiddels wel bekend. Dus gedraag je nou gewoon!!

 • klaassengj

  De discussie gaat continu over konijnen en vossen. De weidevogels worden vergeten en aan deze vogels is misschien nog wel het beste te zien wat voor schade roofvogels aanrichten. 20 jaar geleden was het speciaal als je een buizerd zag. Daarnaast was het fantastisch om jonge kieviten te zien en jonge konijnen in het gras te zien. Tegenwoordig zit op elke hoekpaal een buizerd, tussendoor nog enkele kraaien. De jonge weidevogels hebben geen schijn van kans tegenover deze veelvraten. En overleven ze de dag, dan komt
  s'nachts de vos op bezoek. Beheer is NODIG voor een evenwichtige flora en fauna.

 • Peter1125

  die zie je wel steeds vaker ja. ik weet niet veel van de wildstand, maar wat ik altijd prachtig vind (en die tijd komt straks weer) is als je 's ochtends buiten bent, en het nog wat mistig is, en je hoort dan grutto's. en dan maak ik er een mooie dag van, haha.

 • J@gertje

  @Klaassengj en Peter1125
  Kraaien en vossen hou ik hier zo kort mogelijk.
  Verder werk ik, nadat de weidevogewerkgroep hier de handdoek in de ring heeft gegooid, nauw samen met de boeren om de weidevogels te beschermen.
  En het helpt.

  Groet,
  J@gertje

 • J@gertje

  Mels,
  Ook ik heb, net als jij, niets te verbergen want ik hou mij gewoon aan de regels.
  Alleen mag spotvogel met zijn 'surveillanceteam' bij mij als gewoon Nederlands staatsburger, dus zonder enige bevoegdheid, gewoon vanaf de openbare weg toekijken.
  En ik wens hem verder veel succes.

  Groet,
  J@gertje

 • Spotvogel

  Wij deden vanaf 1972 uitgebreid landelijk onderzoek naar alle facetten van het weidevogelbeheer en stelden daarbij vast, dat er een regelrecht verband is tussen het voorkomen en in stand blijven van goede weidevogelpopulaties en de drooglegging van de agrarische percelen. Bij droogleggingen van meer dan 60 cm onder het maaiveld nemen de meeste soorten sterk af. Toch heeft men overal in ons land de waterstanden zo ver verlaagd dat het wel slecht af moest lopen met de weidevogels, omdat er ook steeds intensiever werd geboerd en steeds vroeger en vaker gemaaid kon worden. Daardoor zijn de weidevogels bijkans overal gedecimeerd of helemaal verdwenen. Ook natuurontwikkeling deed ze de das om. Hier in de Leeuwense Waard van 120 paren grutto's rond 1990 naar 0! En die situatie bestaat inmiddels al jaren. Ook in alle andere uiterwaarden! Kieften, tureluurs, patrijzen, kwartelkoningen, slobeenden, graspiepers etc legden ook het loodje door die verrotzooiing. Buizerds eten vooral muizen, woelratten, mollen en ook veel regenwormen en kikkers, maar versmaden ook een cyclomaaiergehakt- of harkeerderdronken kuiken of hanzenjong niet. En het aantal eieren en kuikens dat wordt vertrapt door volkomen ondeskundige 'beschermers' mag ook niet onderschat worden. Jawel: ook daar hebben wij naar gekeken!

 • Spotvogel

  Anti je stelt me vreselijk teleur. Ik vroeg je om zicht te houden op die duivenjager tussen de Snoerts - de Leysing- Liessel- Vlierden en Deurne. Maar in plaats van daar constructief mee aan de slag te gaan moet ik constateren dat je weer aan het schelden en tieren bent geslagen. Dat leidt verdikkeme nergens toe dus houd daar alsjeblieft mee op. Ga liever kijken of die zwijnenwenren in het Scheepenbergs Peelke er nog is. En wat al die gekortwiekte eenden aan de Vuurlinie te betekenen hebben. En of er geen Edelherten ontbreken in de omrasterde villatuin in het buurtschap Berg. Je weet dat die tuin uitloop heeft naar Het Eeuwig Leven? Ik noem maar een paar mogelijkheden om je nuttig te maken. Heb je trouwens de Kraanvogels in het Grauwveen al zien baltsen? Ik wel. Nog geen 10 km van jouw schuilhut!
  Ga je schamen!

 • J@gertje

  Spotvogel,
  Hier op de zandgronden van de Achterhoek is helemaal geen sprake van drooglegging van agrarische percelen.
  De kievit en de wulp, alsmede de patrijs was hier nagenoeg verdwenen nadat de kraaien en vossenpopulatie door bescherming de spuigaten uitliep.
  De weidevogelwerkgroep gooide de handdoek in de ring toen bleek dat alle gelokaliseerde nesten leeggevreten werden door o.a. kraaien en vossen.
  Nadat deze weer landelijk vrijgesteld werden schoot ik met gemak 400 kraaien per jaar.
  Ik heb op een oppervlakte van bijna 500 ha. in de eerste 4 jaar dat de vos werd vrijgesteld 97 vossen geschoten.
  Nu zit ik weer op een gemiddelde van een kleine honderd kraaien en 5 vossen per jaar.
  Kievitten keren nu weer terug om te boeden op de percelen waar het in het verleden zwart van de kraaien zag.
  Ook de wulpen doen het ieder jaar beter en met de patrijs gaat het gestaag vooruit.
  Natuurontwikkeling heeft er voor gezorgd dat we nu naast veel scholeksters helaas ook veel ganzen hebben.
  Ook de aalscholver en reigerpopulatie is hierdoor de laatste jaren fors toegenomen.
  Helaas heeft onder het dumpen van katten tijdens de vakantieperiode m.n. de patrijzenstand het nogal zwaar te verduren.
  En daar hebben wij dan weer naar gekeken.

  Groet,
  J@gertje

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Spotvogel

  J@gertje, ik heb uitvoerig onderzoek gedaan aan de weidevogelpopulaties in de Liemers en daar speelde de drooglegging wel degelijk een cruciale rol. Ondanks een redelijke jaarlijkse reproductie van de grutto's in het Giesbeekse- en Duivense Broek verdwenen de grutto's er in sneltreinvaart door het almaar intensiever graslandbeheer. (Datzelfde zag ik ook in de Herikervlier bij Goor en op Kulsdom onder Lochem) Ervoor in de plaats kwam de Wulp en die doet het nog steeds redelijk goed. Net als in de polders bezuiden de Maas en ook hier rondom mijn woonplaats en in de Gelderse Vallei. Overal vossen, marterachtigen en kraaien zat! Zoals dat al miljoenen jaren is! Kieviten zijn allang geen weidevogels meer, want 90% broedt op akkers. In het moderne grasland kunnen zij niet meer uit de voeten. Letterlijk! Ook het verdwijnen van de patrijs heeft andere oorzaken en katten staan daar volkomen buiten. Maar het schiet zo lekker af hé, een tam huisdier voor de loop!

 • J@gertje

  Spotvogel,
  Ik heb het niet over de Liemerse kleigronden maar over de al oude zandgronden in de Graafschap.
  Hier is aan het grondwaterpeil nog nooit iets veranderd.

  Groet,
  J@gertje

 • Mels

  Wordt lange discussie die geen winnaars kent,enkel verliezers maar die voelen er niks meer van,lees net in het plaatselijke blad dat er eieren van ganzen geprikt gaan worden door de gemeente,wie o wie is er nou verantwoordelijk voor het ganzen beheer want ik heb hier iemand horen(lezen)roepen dat de jagers dat zijn, maar dat zijn deze lieden die dit gaan doen niet?

 • anti

  jagertje mag alles zeggen. ik word steeds gewist. ik ga nu echt huilen. Toch blijf ik bij mijn mening dat jagertje feodale gedachten heeft, niet passend bij deze tijd. Maar dat begin ik ook te geloven van de beheerder van de reacties................... Te laat.............gewist

 • Spotvogel

  Daar hebben nooit weidevogelgemeenschappen geleefd j@gertje. In 1962 heb ik het eerste broedgeval van de Scholekster in de gemeenten Borculo en Ruurlo vastgesteld. Op een AARDAPPELAKKER langs de Groenlosche Slinge! De enkele paren Achterhoekse Grutto's zaten destijds in de beekdalen, in gecultiveerde veengebieden zoals het Aaltense Goor en in Korenburger- en Haaksbergerveen. De wulpen begonnen al in de jaren '60 van heide- en hoogveenrelicten uit te wijken naar graslanden en deden dat in eerste instantie door in ruigte op perceelscheidingen te gaan nestelen. Later gingen ze meer in de weilanden nestelen en werden daar vaak stukgemaaid. Of platgelopen door grazend vee. Tegenwoordig gaan ze het liefst in wintergraan of net ingezaaide maispercelen temidden van graslanden broeden. Maar ook nu nog vind ik opvallend veel broedsels op perceelranden. Ik merk bij die vogels weinig of niks van structurele predatie door vossen en al helemaal niet van kraaien. Maar ik controleer de nesten dan ook niet dagelijks maar alleen bij begin en eind van de incubatie. Dan zie ik aan de pullen vanzelf dat het broedsel is uitgelopen. Want tweebenig gelaarsde loopsporen langs de nesten zijn pas écht funest voor weidevogels!

 • Spotvogel

  Beste Mels dat is een vraag waarop een duidelijk antwoord past. Terreineigenaren of - beheerders zijn verplicht om te zorgen dat ganzen die in hun terreinen nestelen, geen schade aan landbouwgewassen aanrichten. Zij moeten dus de nesten in hun gebieden zodanig beheren, dat er geen overpopulaties ontstaan waar derden schade van kunnen ondervinden. Hobbyjagers hebben er zélf voor gezorgd dat zij zich 'Faunabeheerder' mogen noemen en zij sluiten pachtcontracten af met de boeren. Daarin is de Zorgplicht vastgelegd. Zij moeten in hun jachtveld dus voorkomen dat daar teveel ganzenkuikens uitkomen. In het andere geval kan de boer zijn schade op de jagers verhalen! Zo heeft de rechter dat uitgesproken op 28 april 2011! Wij willen de politiek er van overtuigen dat het Faunafonds moet worden opgeheven en dat ALLE faunaschade voortaan bij wet moet worden vergoed door de Fauna- en Wildbeheereenheden. Dus niet op kosten van de gemeenschap, maar voor rekening van de hobbymatige veroorzakers van die schade. Want er zijn zoveel broedende ganzen gekomen omdat jagers jaarrond zoveel mogelijk ganzen wilden schieten. Laat hen daar dus ook maar zelf failliet door gaan. Ons devies: Pluk ze!

 • anti

  Geweldig spotvogel. Daar kunnen onze zgn 'wildbeheerders' het mee doen. Zo zouden zij ook de aangericht schade van uitgezette zwijnen moeten betalen in de Peel en het Leenderbos. Oplossing: publieke verkoop van dat hotel in Gemert, waar die uitzetter woont en verantwoordelijk is voor een gigantische schade.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Spotvogel

  Je blaast daar weer een mooie Taptoe, Anti. Zo kén ik je weer! Uiteraard moet ook alle schade die ontstaat door het moedwillig in ongerede brengen van rasters en roosters door de jachtpachters vergoed worden. Mr Frank Visser deed zijn uitspraak in de zaak van een Elspeetse landbouwer tegen het Faunafonds en bepaalde dat niet het Fonds, maar de Jachtcombinatie of Wbe die schade diende te betalen. Men heeft daar nota bene de rasters verlaagd tot een hoogte waar herten en reeën zo overheen kunnen wippen! Nét zoals de Cartouche Clan dat bij het Speulderbos gedaan heeft. Daar hebben we foto's van waar ook de daders op staan! Het gaat niet enkel om Peel en Kempen, maar ook in het Rijk van Nijmegen, op Prattenburg bij Rhenen, de Amerongse Berg, op minstens 2 plaatsen in de Achterhoek en in de boswachterijen Hooghalen en Gees. Allemaal clandestien uitgezette zwijnen! Het wordt tijd om daarover eens op het terras van de Heeren van Gemert overleg te voeren. Wat dacht je van zondag 1 april?

 • Mels

  Ik schrik eigenlijk een beetje van deze berichtgeving,Ik weet dat dat in deze contreien niet gebeurt en betreur dat het in genoemde gebieden schering en inslag is.Er kan zonder al deze poespas toch voldoende gejaagd worden of snap ik er weer eens niks van,zo kom je nooit tot de gulden middenweg.

 • J@gertje

  Mels,
  Iedereen kan van alles roepen.
  Maar wie hebben het ganzenbeheer de laatste tientallen jaren constant in de weg gestaan?
  Die lui zijn de oorzaak van de huidige ganzenproblematiek en niet de jagers.
  Door een doolhof van wetjes en regeltjes is het vaak niet eens toegestaan om eieren te prikken.
  En ik voel mij niet geroepen om mij voor het karretje te laten spannen en nu voor hen de 'rommel' op te ruimen.

  Groet,
  J@gertje

 • Spotvogel

  Beste Mels, je hebt alweer volkomen gelijk. Er waren nooit zoveel afschotmogelijkheden als tegenwoordig en nog zijn de jagers niet tevreden. Ze zijn zelfs dag en nacht in touw om alles naar de gallemiezen te helpen. Hoe meer schade de boeren lijden, des te ruimer de afschotpermissies van rijk en provincie! Voordat Anti een tik van de Boekelse standaardmolen kreeg (die staat vlakbij schietbaan Erik Swinkels) hebben wij samen in het AGD-forum 'wilde zwijnen vestigen zich rond Eindhoven' blootgelegd hoe die dieren in Peel en Kempen zijn gekomen. Namelijk vanuit Kevelaer per tandemasser achter een 4x4! Ik garandeer je dat wij een volkomen waarheidsgetrouw beeld van die misstanden schetsen en dat erg veel jagers méér vijand dan vriend van de boer zijn. Daarom moeten de verpachtende boeren hun eigen contracten maar eens heel goed nalezen. Pachtende jagers zijn aansprakelijk voor het ontstaan van wildschade en het is van de gekke om daar de gemeenschap voor op te laten draaien. Als zij hun werk goed doen (rasters en roosters onderhouden ipv vernielen, eieren in maiskiemolie dompelen ipv uit laten komen etc.) dan zal er ook veel minder schade of overlast optreden. Het jachtgeweer kan bijna altijd thuis in de wapenkast blijven. Want faunabeheer is hoofdzakelijk zorgzaam handwerk!

 • Spotvogel

  J@gertje, 'die lui' zijn plichtsbewuste specialisten, die al vanaf het moment waarop Schreier Pierik, Oplaat, Ormel, van den Brink, Veerman en Verburg ervoor zorgden dat bloeddorstige hobbyisten tot faunabeheerder werden opgeleukt, de overheid hebben gewaarschuwd voor de catastrofale gevolgen die dat zou hebben. Dat is tot in ieder detail uitgekomen en daarvan getuigen alle publicaties, rapportages, adviezen en correspondenties die vanaf 2002 aan het geduldige papier zijn toevertrouwd. Opdat geen j@gertje het ooit zal kunnen ontkennen. De totale rekening voor alle schade door welke 'overpopulatie' dan ook, moet met terugwerkende kracht worden ingevorderd bij de Fbe's, Wbe's en afzonderlijke jachtcombinaties. Want schurkerij mag niet beloond, maar moet genadeloos financieel afgestraft worden! Daar zetten wij op in. En we hebben de politieke tijdgeest mee, dat verzeker ik je! Eens kijken of oud KNJV-directeur Gerard Alferink dan nog zo hard (nu vanuit Wouwse Plantage) roept: ' Faunabeheer is uitsluitend Jacht.'

 • anti

  Spotvogel: Hoooow hooow, niet alleen Alfink riep dit, ik ken ook een voorzitter van een wbe, die in een Peels dialect riep: 'Wildbeheer is joage, joage en nog us joage'. Zie hier het iq van een voorzitter. (Svp niet wissen, want dit allemaal waar)

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Spotvogel

  Anti, doe niet zo panisch. Je wordt niet gewist als jij je aan de simpele fatsoenscode houd. Niet schelden dus en gewoon je verhaal vertellen. 'Faunabeheer is uitsluitend jacht!' Gerard riep dat op de landdag van de KNJV in 2005 en het zal vast en zeker wel in alle Fbe's en Wbe's zijn herhaald. Want men was toen echt door het dolle heen dat het gelukt was om de wetgever te naaien en zichzelf Faunabeheerder te mogen noemen. Inmiddels kan(op de staatssecretaris na) ieder beschaafd mens met eigen ogen zien welk een mess die 'faunabeheerders' er van gemaakt hebben. Zij zijn het enige échte schadelijke ongedierte! Alferink is trouwens een Achterhoekse naam. Net als Jolink! Niet normaal, maar helaas wel realiteit! Deze KNJV-Gerard hield zelf nooit een vuurwapen vast en houdt zich al een leven lang onledig met list en bedrog. Onder zijn beheer (en dat van Zweitse) slonk het ledenbestand van de KNJV van 32.000 naar de huidige krappe 16.000. Daarom zetelt hij sinds 4 september 2010 in de Wouwse Plantage, waar je onder de bomen meer vergiftigde roofvogels en kraaiachtigen kunt oprapen dan beukenoten en eikels. Want voor die laatste moet je op het kantoor van de gelijknamige stichting zijn! Op 5 september 2010 maakten wij een fotoshoot in die plantage en stelden daar een platte wagen vol bewijsmateriaal veilig. Dat hebben we allemaal op de Roosendaalse Dag in november 2010 tentoon gesteld en voorzien van deskundig commentaar. Het oogstte uitsluitend afkeuring!

 • anti

  spotvogel: geweldig relaas. Ga eens praten met de gemeente Deurne en ontdek de starheid van de daar aanwezige ambtenaren. Ze luisteren daar uitsluitende naar wbe bestuursleden ITO-rijpe redeneringen. Hiervoor moet natuurgenietend Deurne wijken, ook nu we lintjesknipper Daandels kwijt zijn.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • J@gertje

  Leo,
  Ik heb vandaag jou woord in daad omgezet door een flink aantal ganzeneieren te prikken.
  Alleen zaten de ganzen er nog omheen.

  Groet,
  J@gertje

 • Spotvogel

  Wij hebben het niet over prikken maar over dompelen j@gertje. Bij prikken en schudden is er geen zekerheid dat het embryo gedood wordt,zodat er misgeboorten kunnen onstaan. Ook kunnen er al ontwikkelde embryo's doorboord resp. beschadigd worden.Dat is een vorm van dierenkwelling c.q.-mishandeling danwel verminking!Dompelen in maiskiemolie(die kleeft niet aan de veren en maakt de oudervogels niet 'lek', wat ook een vorm van dierenmishandeling zou zijn) van vers gelegde eieren en gedurende de eerste 2 weken van incubatie geeft 100% garantie dat die eieren niet uitkomen.Ik ken in de hele Achterhoek en het IJsseldal niet één gebied waar het voor jagers niet mogelijk zou zijn om alle ganzennesten zo te behandelen. Dat het nooit is gebeurd heeft te maken met het streven naar zo groot mogelijke schadeveroorzakende populaties. Bot egoistisch eigenbelang!Zeg Anti je weet het toch: wij houden ons zo weinig mogelijk bezig met dorpspolitiek! Alleen tegen de zwijnerijen in Epe en Heerde hebben we ons krachtig te weer gesteld en dat leidde zelfs tot een artikel op de voorpagina van de huis aan huiskrant Veluweland.nl die op de hele Noordelijke Veluwe wordt verspreid. Kijk maar op 'www.veluweland.nl veluws toerisme verknald door jacht'.Je zou ook iets kunnen schrijven in de Deurnese huis aan huis of internetkrant. Dan bereik je alle inwoners van de hele gemeente.

 • Mels

  een tien met een griffel voor jagertje,zoveel humor in zo weinig woorden gaan we hier niet meer beleven.

 • Spotvogel

  Mels, je valt me onbetamelijk tegen!

 • J@gertje

  Leo,
  Ik kom nog even terug op die zgn. 'plichtsgetrouwe specialisten' van jou.
  Jij als specialist hebt mij nog steeds niet kunnen verklaren waarom een complete vossenplaag in Midden Betuwe er niet in slaagt een ganzenpopulatie te beteugelen.
  Maar Leo, specialisten zoals jij hebben nu ruim 10 jaar lang met succes iedere vorm van effectief ganzenbeheer in de weg gestaan, plichtsgetrouw als ze waren.
  Specialisten zijn het zeker, maar dan in het verdraaien van feiten.
  Nu het met de ganzen de spuigaten uitloopt willen jullie een ander de puinhoop op laten ruimen en er zelf met de handen in de zakken bij gaan staan kijken.
  Van dat plichtsgetrouwe van jullie is ineens bitter weinig meer overgebleven.
  Het specialisme in een ander beledigen, valselijk beschuldigen, bedreigen tot verkrachting en aanranding aan toe, is het enige wat overgebleven is.

  Groet,
  J@gertje

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Spotvogel

  Jagertje, ik ga de redactie verzoeken om jouw account tot besmet gebied te verklaren en uit de fora te weren, zodat jouw leugenachtige en lasterlijke gossip de goedwilende lezers en posters bespaard blijft. Ik tart jou om aan te geven waar ik anderen beledigd, vals beschuldigd of bedreigd zou hebben. De waarheid is immers dat ik het échte misdadige tronie van de hobbyjacht klip en klaar over het virtuele voetlicht sleur! Op zijn eigen (vaak onbetamelijke) wijze doet Anti hetzelfde. Voor de laatste maal dus: doordat jagers dankzij de coupe van het eerdergenoemde CDA-syndicaat werden opgeleukt tot faunabeheerders en de confessionele wetgever moedwillig verzuimde om daaraan een bindende Zorgplicht te koppelen, konden de overpopulaties van ganzen ontstaan. Ik sprak (incognito en als jager gekleed) vanaf 2003/04 honderden jagers die omstandig verzekerden dat ze geen ei aanraakten omdat ze liever zoveel mogelijk ganzen zagen om op te schieten. En op de Veluwe ging het met zwijnen exact hetzelfde. Opjutten die populaties! DIE rekening zullen de jagers op een mooi moment vanuit den Haag gepresenteerd krijgen!

 • Mels

  Ik ga er van uit dat de waarheid in het midden ligt en moet derhalve met een glimlach constateren dat ik beide strijdende kampen gelijk moet geven.Ik mag mijzelf als onafhankelijk verklaren daar ik met schade en met jagen weinig te maken heb.Ik denk dat het goed is om al KNJV in de spiegel te kijken en zichzelf af te vragen welke kant ze op willen,moet de mogelijkheid open blijven om te kunnen jagen of gaat er een wet komen die de jagers verplicht om aan te tonen dat ze genoeg andere vormen hebben geprobeert voordat ze ook maar mogen denken aan afschot(iets wat nu grotendeels al het geval is).Aan de andere zijde dienen ook de antijagerers(mooie woordspeling in deze,u ziet het gaat samen) in de spiegel te kijken of dat wat ze voorstaan niet tot gevolg heeft dat het straks(voor delen van NL nu al)een onbeheersbaar item wordt.Ongeacht welke diersoort.

 • Mels

  Ik heb sterk het idee dat ea veel te zwart wit gezien wordt,het idee leeft en dat kan ik begrijpen als ik lees wat de spotvogel zoal spot,dat alle jagers maar wat doen en dat geloof ik niet,er zullen altijd uitwassen zijn en het is goed dat dat aan de kaak gesteld wordt maar tegelijk moet de anti club ook meer inleving krijgen in de problematiek van een veehouder wiens gras is vertrapt door 1000 ganzen en of dat nou komt door niet prikken of dompelen van eieren of door niet schieten mogen maakt niks uit,je gras is weg en de schade is niet te verhalen want ze komen over,landen een half uur en het is al gebeurt voordat je er wat aan kon doen.En dit zuig ik niet uit mijn duim maar heb ik gezien.Evenzo gaat het om de vossen,als ik binnenkort mijn kippenhok af heb en de eiproducenten kunnen hun resort betreden dan hoop ik dat de plaatselijke Reinaart zich afzijdig houd en zo niet dan ben ik bang dat de jager gaat posten op mijn verzoek.Het kan niet zo zijn dat ik kippen in een hok doe om de vossen te voeren,die zoekt maar een ganzenpul.Dat er her en der een vos loopt is niet erg maar het kan niet zo zijn dat er lammetjes gegrepen worden of regelmatig kippen en konijnen uit tuinen verdwijnen,hele kippentomen worden trouwens om zeep geholpen door deze rovers,dan gaat het tegenzijn te ver.

 • Spotvogel

  Anti, lever svp zinvolle inhoudelijke bijdragen of ga bij de Heeren van Gemert een pilske vatten en een boom opzetten over de zwijnenplaag bij Leende. Je hebt wel gelijk dat er in De Nederlandse Jager alleen maar camouflagegroen ingekleurde informatie wordt gepubliceerd. Ik woon maar een steenworp van de Midden Betuwe af en daar is absoluut geen sprake van een (te) grote vossenpopulatie. Maar op de site van www.faunabescherming.nl kun je wel lezen welk soort jagers er daar rond Opheusden- Kesteren en Ochten huis houden. Ook het 'zwanenmeisje' uit Ommeren kan daarvan getuigen. En ik heb zelf ook in die Midden Betuwe de nodige akkefietjes met agressieve jagers gehad. Bij Maurik bijvoorbeeld. Of bij Wely. En niet te vergeten tussen Heteren en Randwijk. Maar erger nog was het bij Gendt en bij Wadenoyen, waar men losse handjes had. Dat was niet zo slim van ze! Sindsdien heb ik altijd een paperback ramschuitvoering van het 'boek der boeken' in de auto als ik daar op surveillance ga! Ooit bij de Slegte aangeschaft voor twee ouwe Hollandse knaken. Ook toen al raakten oude deugden, normen en waarden in verval!

 • Spotvogel

  Beste Mels, zoals altijd lever je ook nu weer waardevolle bijdragen aan de discussie. Maar ik hoor zelf niet tot een 'anti-club' en heb vanaf 1972 als beëdigd rijksambtenaar in het populatie ecologische en ornithologisch-avifaunistische onderzoek gewerkt en vanaf 2008 voor Ganzenbescherming NL. Ganzen vertrappen zelden écht het gewas en zeker niet de Siberische ganzen die hier arriveren als het groeiseizoen ten einde loopt en rond deze tijd (half maart dus) bijna overal vertrokken zijn. We hebben jarenlang onderzoek gedaan naar de invloed van die wintergasten op gras en akkers en stelden vaker een positieve werking op de vegetatie vast dan aantoonbaar opbrengstverlies. Dat is natuurlijk anders als er grote groepen ganzen in voorjaar, zomer en nazomer op wei- en kuilgras of op akkergewassen zitten. Maar dan hebben we het merendeels over de ganzen waarvan de populaties door het verzaken van de contractuele zorgplicht van jagers (of natuurbeheerders/-ontwikkelaars) uit de hand zijn gelopen. Als je er voor zorgt dat al jouw vrijloophennen 's nachts binnen zijn en de uitloop goed is afgesloten dan heb je weinig van Reintje te duchten. Dat verzekerde een goede kennis uit Beneden Leeuwen me. Wel kan er overdag een Havik langs komen. Bij grote vrijlooprennen is daar moeilijk wat tegen te doen. Maar uitval is er natuurlijk altijd bij koppels van duizenden hennen!

 • J@gertje

  Spotvogel,

  Beledigen:
  Dat jij ook reageert onder de naam herkauwer en Leo van den B. is algemeen bekend, je hebt dat hier op dit forum zelfs toegegeven.
  Liefhebbers kunnen o.a. een kijkje nemen op veluweland.nl / veluws toerisme verknald door jacht hoe jij daar tekeer gaat.

  Valse beschuldigingen:
  Bericht #52 alhier zal je geheugen opfrissen.

  Aan de bedreigingen van Anti maak ik verder geen woorden meer vuil.

  Groet,
  J@gertje

 • Spotvogel

  J@gertje ik ben jouw ongefundeerde en lasterlijke aantijgingen en insinuaties meer dan zat. Ik reageer in dit forum onder mijn bij de Koninklijke Bilbliotheek geregistreerde officiële SPOTVOGEL-pseudoniem en bedien me van deugdelijke, feitelijke en waarheidsgetrouwe informatie! Dat hobbyjagers - met de KNJV voorop - grootveroorzakers zijn van overpopulaties en accumulerende wildschade is geen aanname, maar een Feit! Net als het een FEIT is dat de officiële woordvoerder van de KNJV (zoon van een oud KVP-premier)jaarlijks krattenvol tamme fazanten uitzet op de Maashorst en dat de Veluwse zwijnerijen in Veluweland.nl 100% waarheidfsconform zijn weergegeven! Zo ook alle kakelverse ganzenjachtmisstanden die op de websites van www.faunabescherming.nl en www.ganzenbescherming.nl te bekijken zijn. Want wij zijn geen immorele jagers maar beschaafde burgers die geen leugen, laster of verdraaide feiten nodig hebben om aan te geven waarom niet de dieren, maar de hobbyjacht gedecimeerd moet worden! Op 2e Paasdag maken we trouwens een fotoshoot in de Achterhoek om daar de fysieke bewijzen van clandestiene zaken vast te leggen. Ik ga dan ook nog wat campingkrukken kopen bij Obelink en mahoniewax bij Tekort Schot. Handig die Paasmarkten! Dus als je wat te vragen hebt dan weet je me 's middags wel te vinden.

 • Mels

  Ha Ha ,Spotvogel,5 hobby kippen,keur je dat goed en ik wens dat Reintje er met zijn vreetbek afblijft.

 • J@gertje

  Mels, je volkomen hebt gelijk.
  Ik wens dat die ganzen van MIJN wintergraan op MIJN grond afblijven.
  En ik verkeer in de gelukkige omstandigheden dat ik ze zelf af kan en mag schieten.
  En reken maar dat ik ze afschiet, daar heeft noch spotvogel nog Leo van den B. noch herkauwer enige zeggenschap of invloed op.
  Hij kan alleen vanaf de openbare weg toekijken.
  Mocht je last krijgen van Reinaert de vos dan wil ik je met alle plezier de helpende hand toerijken.

  Groet,
  J@gertje

 • Spotvogel

  Mels, dat is een koppeltje waar goed mee te werken valt. Gewoon een solide nachthok timmeren dat s nachts goed af te sluiten is en als je ze in een ren houdt zou ik het gaas minimaal een halve meter ingraven met onderaan een haaks naar buiten omgebogen stuk van minstens 30 cm breed. Ingegaasde kippen worden vaak door een havik gepakt maar met een grof gebreid net (bijv aardbeinet) er overheen is dat makkelijk te voorkomen. Als ze vrij op erf of in de tuin lopen zal het er van af hangen of ze bij gevaar onder struiken of andere dekking kunnen vluchten. Houders met grote koppels kunnen predatie door de vos beperken door uitval als aas buiten de ren te leggen. Doe dat dan niet open en bloot want dat trekt alleen maar kraaien aan. Dus onder een struik of tussen ruigte verstoppen. Dat zal bij slecht beveiligde nachthokken zeker helpen, want de vos zal dan die dooie kip meenemen en die nacht niet meer terugkeren en wellicht de volgende nacht ook niet. Het kan dus nuttig zijn om de uitval te bewaren en naar behoeven te gebruiken. Dan zal blijken dat ook vossen makkelijk te geleiden zijn en veel minder schadelijk dan jagers willen doen geloven. Want hun taak in de natuur is het opruimen van zwakke dieren en kadavers. Doordat er in ons land zo intensief gejaagd wordt zijn er ook overal heel veel gewonde en verzwakte dieren. Zo fokken jagers dus ook de vossen die zij zelf zo graag afschieten! Dus als de jager afschot preekt, boer pas op je vossen!

 • Spotvogel

  Jouw wintergraan en jouw grond j@gertje? Hoe kan het dan dat ik jou op de Noordingsbouwing bij Dieren, op de Fraterwaard bij Olburgen en in Het Griet bij Achtterdrempt vanuit een ganzenhut op kollen, nijlganzen en grauwe ganzen heb zien schieten? Net als vorig jaar herfst bij Schaaphok en Foxhol in Groningen! Je bent volgens mij een ordinaire 'schadeafschot'-dagpachter zonder eigen jachtveld. Niet ik verschuil me trouwens achter onzinpseudoniemen maar dat doe jijzelf man. Of moet ik expliciet jouw fakenamen noemen die in AGD, de Stentor en Veluweland.nl opdoken?

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Spotvogel

  Verdorie Anti, laat die zielepiet toch in zijn eigen hazenpeper smoren. Er zijn warempel wel belangrijker zaken. Je kunt toch zeker wel ergens inhoudelijk op reageren? Al was het maar op de ruiming vandaag van een kalkoenenfarm bij Kelpen-Oler, waar ook in het voorjaar van 2003 ijverig preventief geruimd werd om baan te maken voor de plannen die LNV eigenhandig had uitgebroed. Mede dankzij die plannen (waardoor er op veel plaatsen minder boeren en meer natuur kwam) is deze regering nu bezig om alles wat toen bereikt werd, volkomen terug te schroeven (ten nadele van de natuur) en om plaatselijk( zoals bij Kelpen- Oler, Ell en Hunsel) nog meer ruimte vrij te maken voor mainports en megaoverslagbedrijven. Een zogenaamde uitbraak zoals die van vandaag had ik dan ook allang verwacht. Ook daarbij gaat LNV/ELI namelijk onbetamelijk (en voorspelbaar) te werk! Kalkoenen Anti, daarin moet jij jezelf toch herkennen?

 • Spotvogel

  J@gertje, jij had ook nog een kort antwoord tegoed. Al sinds herfst 2008 werden er geregeld onder mijn naam, pseudoniem of onder de namen of pseudoniemen van andere in de AGD-fora aktieve jachtkritische personen falcificaties geplaatst door een of meerdere onbekenden. Wij hebben daar herhaaldelijk bij de redactie melding van gemaakt. Dat was ook recentelijk in Nieuws uit Amsterdam, Trouw, de Gelderlander, de Stentor en Veluweland.nl het geval. Wij hebben dat maar gelaten voor wat het was en voor kennisgeving aangenomen. Jijzelf weet natuurlijk als geen ander wanneer je ergens iets onder andermans naam geplaatst hebt. Ga dat dan ook maar weer zélf lezen, en herlezen, en herlezen tot je purpergroen ziet. Maar val mij en alle lezers en posters er niet mee lastig!

 • W Geverink

  Leo bedankt met mij gaat het prima. Ik heb niet de tijd genomen om je kilometers lange preek grondig na te lezen omdat eerlijk gezegd het leven daar te kort voor is. Uit je reacties blijkt wel dat je een hele knappe persoon bent die alles het beste weet en iedereen kent. Wat ik mij echter afvraag is waarom er na veertig jaar betrokkenheid geen waterdichte jachtwet op tafel ligt of iets wat er op lijkt. Hoeveel zin heeft het om te weten wie er wilde zwijnen fokt en/of koopt om uit te zetten als er nooit niemand voor opgepakt en veroordeeld wordt. Wat voor zin heeft het om tijd uit te trekken om jagers individueel te bullyen voor iets wat wel of juist niet illegaal is of in het grijze gebied ligt. Op dit forum moeten personen die niet op jou golflengte zit de mond houden. Waar gaat de discussie dan nog over? Wat jullie nodig hebben is een goede jachtwet waarin pressies omschreven staat wat wel en niet kan en mag. Daarnaast moet gezorgd worden dat er een organisatie is die zorgt dat de wet wordt nageleefd. Het is van de zotte dat iedereen en zijn hond inspraak heeft over wildbeheer en jachtzaken. De natuur regelt zichzelf immers... En nadat de ganzenpopulatie uit de hand gelopen is door een jachtverbod kan de jager daar aansprakelijk voor worden gesteld omdat hij niet met de maiskiemolie honderdduizend nesten is langsgeweest. Heel erg stumperig toch? Ik neem het J@gertje niet kwalijk dat hij zich niet voor je karretje laat spannen.

 • Spotvogel

  Beste Geverink je gaat wel erg kort door de bocht. De Nederlandse situatie is natuurlijk volstrekt onvergelijkbaar met die in een land als Canada. Wij hadden een Jachtwet die op tal van punten verouderd en niet meer functioneel meer was. Daarom heeft de Paarse coalitie in 1994 - 2002 een nieuwe wet gemaakt, de Flora en faunawet. Daarin zijn Vogelwet,Jachtwet,Natuurbeschermingswet,Nuttige Dierenwet en Wet Uitheemse Plant en Diersoorten samengevoegd. Die wet werd vanaf 2002 door de regering Balkenende door ammendementenregens en wetswijzigingen geheel tot een pro-jachtdocument vervormd. Toen was er nog nergens sprake van overpopulaties van ganzen, zwijnen en ander wild en dat zou ook zo zijn gebleven als er deskundig en verantwoord beheerd zou zijn. Maar dat is nou juist opzettelijk nagelaten omdat jagers zich faunabeheerders mochten noemen en alles deden behalve beheren. Iedereen is wat mij betreft zeer welkom om aan inhoudelijke discussies mee te doen (zie Boerderijforum 'wat doen we met de ganzen?' uit 2010), maar er worden continu feiten ontkent die in meer dan 40 jaar wetenschappelijk onderzoek zijn vastgelegd. Dat is tekenend en beschamend voor de Nederlandse jachtwereld! Het karretje is trouwens van de jagers zelf. Zij tekenen pachtcontracten en treden die met voeten. En de belastingbetaler dokt voor de schade!

 • Mels

  Toch moet ik hier even opmerken dat een jachtverbod idd bestaat,het is deels het verkeerde middel,als de overlast gevende dieren,ongeacht welk dier,want daar draait de discussie niet om,met geweer bejaagd mag worden dan bereik je meerdere doelen;nl.Jager blij,boer blij,natuur blij(teveel van een soort kan nooit goed zijn voor de natuur,kijk maar naar de mens.)en de poelier blij,scheelt niks in welke volgorde trouwens.Ik blijf er wel bij dat je in dit geval als WBE open kaart moet spelen daar je je maatschappelijk gezien op glad ijs begeeft,voldoe je aan de regels,dan kan niemand je wat maken,heb je wat te verbergen dan zal open kaart nooit aan de orde zijn en blijven de Spotvogels je achtervolgen,deze zijn trouwens beschermd maar dan door andere wetten.Ik schrijf dit met de overtuiging dat schudden,dompelen of prikken niet afdoende is om het probleem op te lossen,daarvoor is het te veel uit de hand gelopen,mijns inziens zijn door diverse lieden,voor en tegenstanders van jacht,verkeerde beslissingen genomen met het huidige resultaat als gevolg.Dit heeft tijd nodig om terug gedraaid te worden.

 • Spotvogel

  Je hebt alweer volkomen gelijk beste Mels. Vanmiddag reageerde Geverink die een boerenbedrijf runt in Canada en moeite heeft om zich de situatie voor te stellen op de minipostzegel die Nederland heet. Uiteraard komen er daar en in de States nergens overpopulaties voor. Ook niet in Duitsland, Polen, Noorwegen, Zweden,Finland, Denemarken, UK, Ierland of België trouwens. Want daar heten jagers geen fauanbeheerders en bestaan er ook geen Faunafondsen die door jagende ambtenaren bestierd worden en boeren die schadeafschot aan hobbyjagers verpachten! De jachtwereld heeft nooit open kaart gespeeld.Wij wel en wij strooien al tientallen jaren al onze goede gegevens gratis rond.Jagers frauderen zelfs massaal bij reeëntellingen, zoals vorige week in Drenthe bleek.Ik pleit de NB-lieden niet vrij want veel ellende zou voorkomen zijn als die verdomde natuurontwikkeling en nieuwe natuur er niet gekomen waren.Ik waarschuwde daar al in 1990 voor! Menig jager zou graag op Spotvogeljacht gaan, maar ik zie hen liever dompelen. Daar los je inderdaad het probleem niet 1-2-3 mee op, maar met schieten evenmin. De natuur is de enige beheerder die deze klus kan klaren. Precies zoals Geverink al opmerkte!

 • J@gertje

  Leo,
  Je maakt er een een potje van.
  Het ganzenprobleem (want dat hebben we) is alleen op te lossen door het grootschalig aan te pakken en niet door het pappen en nathouden van de afgelopen 10 jaar.
  Nestbehandeling zal natuurlijk een steentje bijdragen maar dat blijkt lang niet voldoende.
  Dus Leo, haal je handen uit je zakken en ga aan de slag om eitjes te dompelen dan doe je tenminste wat nuttigs.
  Dan ga ik met het geweer het veld in om er zoveel mogelijk te schieten.
  Dat ik volgens jou een schade afschotjager zonder eigen jachtveld ben is mij om het even, ik weet wel beter.
  Bij jou en je vriendjes is 'volgens mij', 'waarschijnlijk' en 'vermoedelijk' immers de meest voorkomende woordkeuze.
  Danzij het beleid van de afgelopen jaren neemt schade afschot het grootste gedeelte van een jager in beslag.


  @Mels
  Als de vos zijn passie preekt, hou je kippen binnen
  Als de gans mijn land kaal vreet, gaat afschot weer beginnen

  Groet,
  J@gertje

 • vannoord

  wanneer hebben we de barbq, dan kan ea onder het genot van een lekker stukkie wildbraad en een pintke eens fijn geevalueerd worden....

 • Spotvogel

  En hiermee is het niveau dankzij een paar onsamenhangende losse flodders weer op het peil dat niet een gans maar een inhoudelijke discussie de nek omdraait.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Mels

  Zoals ik al vaker aangegeven heb ligt de waarheid in het midden,mijne heren ik maak alleen een samenvating van jullie beider verhalen en voeg daar mijn eigen mening aan toe,iets wat me aardig afgaat zo te lezen aan de antwoorden van jullie beiden,er zal dus wederom een gulden middenweg gevonden moeten worden,geven en nemen,te beginnen met een stukkie wildbraad en een jachtbitter,plaats en datum verneem ik tzt.....

 • Spotvogel

  Mels, je hebt kennelijk vanavond al heel wat jachtbitter tot je genomen? Jammer, want ik houd ervan om nuchter en zakelijk tot goede gedachtenwisseling te geraken. In's blauen hinein aangereikte 'stukkies wildbraad' belief ik al helemaal niet, omdat zélfs Joost (ja, die) nog niet weet welke pesticidenconcentraten zich daarin gecontamineerd hebben. 'Gedsie', zou mij Ronde Veense vriendin Katja uitroepen, terwijl zij ook allerminst veganiste is. Dat geeft de negatieve impact van jouw als uitsmijter bedoeld kluifje weer, beste man. Want uitsmijters zijn eieren en kluifjes bennen niets anders dan smakelijk toebereide kadaverfragmenten. Bon apetit!
  De datum en plaats voor een zwijnerijenterrassessie waren al eerder bepaald op zondag 1 april bij de Heeren van Gemert aldaar. Na de hoogmis, uiteraard. Want Brabantse zondagen komen pas na de Heilige communie op gang. En dan nog slechts heel vertraagd!

 • Mels

  Ik zou het wel aandurven om met de Spotvogel onder 4 of meerdere ogen van gedachten te wisselen,is het zo dat ik daar als enige uit de sector zit dan bedank ik voor de eer,ik kan me dan vermoedelijk maar matig verdedigen,ben bang dat de jager het te druk heeft met een probleem op te lossen.

 • Spotvogel

  Beste Mels zit daar maar niet over in want ik heb helemaal niets tegen boeren. Anders zou ik immers die twee vogelgriepdossiers niet op eigen kosten gepubliceerd en in tientallen AGD- fora opbouwende inbreng geleverd hebben. Op bijeenkomsten over landinrichting, megastallen of LOG's zet ik bomen op met zoveel mogelijk boeren en dat gaat altijd in wederzijds respect. Ook nu weer wil ik de boeren juist beschermen tegen de intens verdorven en op veel punten criminele hobbyjachtwereld. Ze hebben er doorgaans geen idee van wie ze gewapend op hun land toelaten. En evenmin wat daarvan de werkelijke gevolgen voor hun bedrijf kunnen zijn. Dat kunnen wij tot in detail uittekenen. Juist daarom blaat j@gertje er altijd zoveel onzin en leugenpraat doorheen. Hij zal heus niet op dat terras of in de foyer van de Heeren verschijnen. Want dierendoodschieters hebben daar het lef niet voor. Die knallen altijd vanuit hinderlagen, met lichtbakken of met drijverscordons!

 • W Geverink

  Wat ik bedoelde Leo is dat met tijdig ingrijpen een hoop problemen kunnen worden voorkomen. Minder ganzen betekent minder eieren, minder dompelen, minder werk en minder overlast. Wat dat betreft zijn ze hier in noord Amerika een stuk minder pienekeutelig en meer 'hands on' net als J@gertje. Hogs gone wild(wilde varkens jacht) swamp people(alligator jacht), verminators (ongedierte jacht) zijn hele populaire programma's op TV. Toen ik opgroeide in Nederland hadden we allerlei pluimvee en voor zover ik weet is er nooit iets buitgemaakt door een vos of een roofvogel want daar waren er gewoonweg niet zo veel van. Als je tegenwoordig je geprijsde tentoonstellinskrielletjes niet achter slot en grendel hebt zijn ze weg. Als je lang in het buitenland zit ga je toch anders tegen veel dingen aankijken. Een kennis vroeg me bijvoorbeeld eens nadat ik een jaar of zeven niet in nederland was geweest wat me het meest opvalt als ik weer terug ben. Ik zeg mij valt op dat de bomen verrekte dicht langs de weg staan. Waar staan in Canada de bomen dan vroeg hij verbaast ? In het bos zeg ik. Hij lag helemaal in de deuk. Je raakt er snel weer aan gewend maar bomen lans de wegen is en blijft onverantwoord.

 • Spotvogel

  Nederland is maar 42.500km2 klein beste Geverink. Er leven op deze postzegel bijna 17 miljoen mensen, er zijn ca. 60.000 boeren en ruim 20.000 hobbyjagers. Honderdduizenden mensen in buitengebied, dorpen en steden horen tot diep in de nacht vanuit huis en bed de geweerschoten van die pretschieters en alle wildlevende dieren worden daardoor hartstikke angstig en schuw. Jagers hebben de wetgeving kunnen verkrachten omdat Jacht in dit land in handen is van de Macht. En daardoor is alles uit de klauwen getippeld en verpachten boeren voor duur geld het hobbyschadeafschot op hun terreinen. Dag en nacht met alle denkbare en ondenkbare middelen en desnoods op zon- en feestdagen. Te ziek voor woorden en dankzij het CDA!
  Die laanbomen zijn inderdaad levensgevaarlijk, maar bijvoorbeeld in een land als Duitsland letterlijk overal langs doorgaande buitenwegen aanwezig. Vaak al eeuwenoud! Ik reisde in de States van coast to coast en kan me geen boom langs een weg herinneren. Dat is zeker een opmerkelijk verschil!

 • jan10

  Spotvogel:Het probleem geef je al aan in 104 ,het grote verschil met de andere landen is inderdaad dat wij zonodig faunafondsen en clubjes moeten hebben waar iedeen zich zonodig mee moet moeien.
  Als ik na al die honderden jaren jacht zie dat er nog weinig is uitgeroeid valt het met die jagerij nog wel mee.
  Als ik zie vanaf wanneer de fauna clubjes zich er mee zijn gaan bemoeien ,is het totaal misgegaan!!
  Grote overlast,gevaar, overpopulatie s,grote gewas en andere schades, etc,etc etc.Als je denkt dat iedereen maar geweerschoten in de nacht hoort denk ik zelf dat daar ook wel vuurwek knallen of knal apparaten tussen zitten.
  En verder adviseer ik jullie maar eens op te houden met dat gekissebis, ik word er moe van!!
  Veel plezier op andere fora toegewenst.

 • Spotvogel

  Jan, wat zwalk jij bezijden de waarheid. Ik leg niet nog een keer uit dat de Flora en Faunawet vanaf 2002 moedwillig door jagende confessiolene politici en ministers werd versjteerd, dat ongekwalificeerde hobbyjagers botweg tot 'faunabeheerder' werden opgeleukt, dat er daartoe Faunabeheereenheden en Faunabeheerplannen werden bedacht en ingevoerd en dat er pas VANAF DAT MOMENT (dus vanaf 2005-2006) overal overpopulaties zijn ontstaan. In de polders bij ganzen en op de Veluwe bij zwijnen! Uit het hele land komen dagelijks klachten, meldingen en aangiften over walgelijke jachtmisstanden en een ontluisterende doch verhelderende cocktail daarvan is te zien op www.faunabescherming.nl en www.ganzenbeschermig.nl Wij kennen feilloos het verschil tussen het geluid van dubbelloops- en kogeljachtwapens, knalapparaten en vuurwerk. Houd dus op met ontkennen en zoek een hobby waar respect en fatsoen het nog niet hebben afgelegd tegen egoisme, barbarij en wetsovertreding. Want het is van de zotte wat 20.000 gewapende bruten zich kunnen aanmatigen tegenover de natuur, die formeel het staatsrechtelijke eigendom is van 17 miljoen Nederlanders!

 • Mels

  Nou nou,Spotvogel,ik denk dat Jan10 voor een deel ook gelijk heeft,de schuld ligt niet alleen bij de jagers die echt niet an masse `s nachts voor de lol maar wat in het wilde weg knallen,blijf erbij dat misstanden aan de kaak moeten worden gesteld en degene die het wel goed doen moeten worden gesteund en dat is wat ik steeds mis in je verhaal.

 • jan10

  Spotvogel: jij kan mischien wel een knal beoordelen maar die 100duizenden burgers waar jij het over hebt gloof ik geen bal van.
  Die lui die je soms in de nacht mogelijk hoord zijn stropers en hebben denk ik geen enkele akte of opleiding daarvoor gehad en ook geen enkel fatsoen in hun donder en die mogen ze van mij ook keihard aanpakken,dus scheer niet alles over 1 kam.
  En even voor de duidelijkheid ik ben geen jager maar ga wel mee bij ons op het land en merk daar geen misstanden alleen maar respekt voor het wild en de natuur,daar kunnen een hoop burgers nog een voorbeeld aan nemen!!!

 • Spotvogel

  Mels, ik ben er niet om te kietelen maar om misstanden aan de kaak te stellen. Wie die knickerbocker past die trekke hem aan en anderen laten het gewoon langs hun kouwe kleren af glijden. Jan ik scheer absoluut niet alles over één kam en geef alleen maar de waarheid weer. Wij staan overal in het land op braderiën en jaarmarkten en horen voortdurend die verhalen aan onze stand vertellen. Zo'n 90% van de passanten die we per dag spreken( en dat zijn er vaak vele honderden) moet niks hebben van jagers en verontrustend vaak horen we verhalen over agressief gedrag, bedreiging en zelfs het afschieten van dieren in en banjeren door particuliere tuinen en over erven. Ik heb het niet over stropers, maar over eendenjagers die tot in volslagen donker vanuit hutten op smienten zitten te knallen en over zogenaamd nachtelijk schadeafschot van ganzen en vossen. Stropers hoor je niet, want die hebben allemaal geluidsdempers op hun geweer. Net als de jagers die 's nachts op de Veluwe massaal zwijnen, herten en reeën vermoorden. Ik zeg niet dat jij of jullie dat doen en ook niet dat er geen goede jagers zijn. maar wel dat ik er daarvan maar bitter weinig tegen kom!

 • W Geverink

  Beste spotvogel. Wij wonen hier met goeie twaalfduizend mensen in een gemeente die met bijna 20000 vierkante kilometer net onder half zo groot is als Nederland. We lopen elkaar dus niet voor de voeten. Toch struikel je ook hier niet over het wild. Aan de sporen in nieuwe sneeuw is het best te zien wat er zit. Daarom weet ik dat het hier barst van allerlei groot en klein wild, maar dat houdt echt niet in dat je er veel van merkt. Ik woon op de plek met een van de de grootste populaties bergleeuwen op de planeet. Ondanks dat duurde het bijna 25 jaar voor ik er een in levende lijve zag. Wolven heb ik wel eens gehoord maar nog nooit gezien. Vorig jaar stonden er wolfsporen van bijna 12 cm groot in de verse sneeuw op meters van de voordeur. Als je het niet hoort of ziet betekend niet dat het er niet is. Het wild dat dom en roekeloos is sterft uit en wat slim,voorzichtig en onopvallend is overleefd. De jagers in Nederland doen een bar slechte job met het uitroeien van de wildstand want nu kunnen we in een veertien dagen vakantie meer wild zien dan we zagen in al de tijd dat we er woonden. Ook met de bomen en struiken gaat het goed bij jullie. Alles is zo groen en dichtgegroeid dat ik verdwaalde op de plek waar ik ben opgegroeid.En dat is geen grapje. En in een avond bijna een wild zwijn en een ree onder de auto overkwam me vroeger nooit! Als je het mij vraagt gaat het met de natuur in Nederland gemiddeld genomen beter dan ooit.

 • jan10

  Wat een gelul. Ik heb nog nooit een geluids demper op een geweer gezien,je kijkt te veel naar films,als dat zo goed zou werken werd er overdag ook wel mee geschoten.
  Keer je verhalen over scheldpartijen en bedreigingen maar om want de onwetende en begriploze burger begint daar vaak zelf mee en dat weet je donders goed.Natuurlijk is 90% tegen jacht ,totdat ze zelf schade krijgen want dan schreeuwen ze moord en brand. Als ze een door wild aangevreten groenten in de winkel zien leggen kopen ze die niet.

 • Spotvogel

  Dat zie je toch in een wat verkeerd perspectief Geverink. Op sinterklaasavond zond Een Vandaag een reportage uit waarin de Veluwse jagers alarm sloegen over de gedecimeerde wildstand. Dat zouden stopers doen. Maar op datzelfde moment adverteerde Plus supermarktketen met Veluws wild tegen dumpprijzen. Omdat er volgens de jagers overpopulaties waren! Onzichtbaar wild dat zich overdag verborgen houdt en alleen in duisternis tevoorschijn komt. Alle toeristen en recreanten klagen daarover.Temeer men op een diersoort schiet, des te sterker wordt de drang tot reproductie. Daarom zijn er hier tegenwoordig ook zulke grote overpopulaties van broedende ganzen. En ook van met het geweer beheerde zwijnen. Dat komt absoluut nergens anders ter wereld voor. Maar er lopen ook nergens ter wereld 20.000 jagers rond op amper 27.500 km2. De rest van onze 42.500 km2 is bebouwde kom, industrie, infrastructuur etc.

 • Spotvogel

  Jan zanik niet. Bleker heeft de grofwiljagers vorig jaar vrijstelling gegeven om geluiddempers op hun dubbelloops(voor biggen) en kogelgeweren(voor zeugen, keilers, herten en reeën) te gebruiken. Als jij iets niet weet, dan wil dat niet betekeken dat ik uit mijn nek zit te zwetsen. Er wordt op de Veluwe, maar ook elders, volop 's nachts gejaagd met hightech semiautomaten voorzien van geluiddemper en nachtkijker. Jij- en de rest van Nederland - hebben er geen idee van wat er door deze regering niet allemaal is verkloot aan de omgang met onze inheemse fauna. Jagers pochen er op internet over hoeveel zwijnebiggen ze met één schot hagel hebben geschoten. En ook knallen ze zeugen af en laten de biggen aan hun lot over. Kijk maar eens op 'veluweland.nl veluws toerisme verknald door jacht'. Dan kun je zelf de berichtgeving in de Veluwse huis aan huiskrant lezen, Ik verzin heus niets hoor!

 • J@gertje

  Leo,
  Ik kom nog even terug op jouw uitspraak dat de oude jachtwet op tal van punten verouderd en niet functioneel meer was.
  Geef daar dan maar eens een paar voorbeelden van.
  Hadden we ten tijde van de jachtwet ook een ganzen probleem?
  Liepen de vossen toen ook in stad en dorp?
  En hoe zat het met de overlast van o.a. marters, roeken en meeuwen?
  Werden er complete bouwprojeckten stilgelegd omdat er zich ergens een steenmarter schuil hield?
  Die oude jachtwet is naar de knoppen geholpen door het cabinet Kok 1 en 2 en daar zitten we nu nog steeds mee.
  Hoe kom je er trouwens bij dat grofwild na het schot nu niet meer van een loodje voorzien moet worden?
  De onwerkbare F&F wet is op tal van plaatsen aangepast omdat we anders met nog veel grotere problemen waren blijven zitten.
  Alle veranderingen zijn nog lang geen verbeteringen en daar is de F&F wet een goed voorbeeld van.

  Groet,
  J@gertje

 • J@gertje

  Leo,
  Het gebruik van hagel was alleen toegestaan binnen de bebouwde kom van Epe om de veiligheid te kunnen garanderen.
  Deze ontheffing in trouwens al lang weer ingetrokken.
  Hoe kun je een dubbelloops danwel enkelloops hagelgeweer dempen.
  Zou je me verder eens uit kunnen leggen wat er zo hightech is aan een semi automatisch wapen?
  Heel graag uw reactie,
  J@gertje

 • jan10

  Ik denk dat Spotvogel wel heel ver van de werkelijkheid afstaat,nl. jij gelooft iedere tekst die een burger schrijft(verzonnen of niet) gelooft iedere gekleurde t.v. uitzending ,neemt niets aan van een jager of iemand die daar dicht bij staat,weet niets van wapens,snapt niet wat er werkelijk bij een jachtpartij gebeurt omdat hij nooit bij is,kan zich als oud ambtenaar niet indenken wat er bij een ondernemer omgaat aangaande schade (het was al janken als ambtenaren een half % minder meer kregen),weet daarom ook niet wat risico lopen is ( als zijn salaris 2dagen te laat werd overgemaakt was het ook al janken).
  En daarbij spreekt hij zich nogal tegen (in de nacht allemaal dempers en toch horen 100 duizenden geweerschoten ra ra).
  En hoe kan het toch dat die 20000 pretschieters,verdorven criminele hobby jagers,gewapende bruten, dieren doodschieters zo als jij ze noemt,het toch niet is gelukt de laatste ca.20 jaar jaar de vossen,ganzen,herten ,reeen,zwijnen in toom te houden terwijl wel o.a.de zangvogels en weidevogels decimeren.
  Ga maar wat nuttigs doen.

 • Spotvogel

  J@gertje, als ik al jouw vragen moet gaan beantwoorden tegen gangbaar tarief dan ben je bankroet. Daarom dit: ik memoreer in post nr 102 alleen maar dat de Jachtwet met andere wetten werd samengevoegd en dat er toen geen overpopulaties van ganzen en zwijnen waren. En dat dit zo gebleven zou zijn als jagers geen 'faunabeheerder' waren geworden. Daar blijf ik bij! Marters moesten toen nog ontdekken dat er vismeel in electrische kabels zit en roeken waren al net zo nuttig als ze altijd al waren en nu nog steeds zijn als emelten, engerlingen en ritnaaldenverdelgers! Over meeuwen mauwde Teun Jurgens al in de jaren'70. Die zouden alle regenwormen opvreten. De wormen die godbetert door overbemesting stervend de grond uit springen! Als alle afgeschoten grofwild met loodjes geregistreerd zou worden dan was allang duidelijk waar jagers echt mee bezig zijn. Het gros verdwijnt ondershands en niemand ziet handhavend toe. Boa's? Bullshit! Wildtellingen? La me nie lachen! Verder verwijs ik je naar de Handelingen der Tweede Kamer der Staten Generaal van de vergaderjaren 2002 t/m 2010. Daar staat alles in onder FFW/ Schreier Pierik, Oplaat, Ormel en Van den Brink. De hagel versus biggen en geluiddemper versus grofwildvarianten regelde Bleker voor jullie. Keukentafeloverleg, weet je wel! Ik ben geen ballistisch expert maar baseer me op berichtgeving hierover.

 • Spotvogel

  Ja Jan, de waarheid komt altijd hard aan voor lieden die los aan de graat hangen. Mijn advies: zoek deskundige hulp en probeer ergens opgenomen te worden. Al zijn jouw kansen daarop door de huidige Haagse coalitie bijkans helemaal afgeschoten!

 • jan10

  Je begint te verzuren.

 • J@gertje

  Warempel Leo, je begint het te snappen!
  Ten tijde van de oude jachtwet konden jagers nog zonder allerlei beperkingen ingrijpen daar waar nodig was.
  Als die oude jachtwet met de invoering van de F&F wet niet naar de knoppen geholpen was, hadden we dus nu geen problemen gehad met overpopulaties van allerlei diersoorten.
  Dat de steenmarter zich vestigt in allerlei gebouwen waardoor de stank niet te harden is omdat de urine langs de muren sijpelt komt vast doordat er ook vismeel/olie in de huizen en isolatie is verwerkt.
  Als alle schade veroorzaakt door jullie wanbeleid op jou en je vriendjes vanaf het begin op jullie verhaalt zou zijn, hadden jullie naast bankroet te zijn nu in de rij gestaan bij de voedselbank voor een gratis ganzenborstfiletje.
  Een BOA die jou wegstuurd bij de schadebestrijding van ganzen verkondigd geen bullshit maar dat heeft alles te maken met het feit dat jij je niet weet te gedragen en dat je niet weet waar je het over hebt.
  Dat je geen expert bent in jachtwapens en ballistiek is duidelijk, dus dan roep je maar wat zonder enige vorm van onderbouwing.
  Ga zelf maar eens met Bleker aan de keukentafel zitten, dan zul je er achter komen dat je enkel een expert bent in het verkondigen van je eigen tunnelvisie.
  Maar voorlopig wel vooral eieren blijven dompelen want het is er de tijd voor.

  Groet,
  J@gertje

 • Spotvogel

  Jagertje, ik ben wel klaar met jou, want je druipt als vergiftigde marterdrek langs de wanden van dit forum. Doe vooral geen moeite meer want ik krui nog liever tien potstallen leeg dan nog eenmaal de moeite te nemen om jou op beschaafde wijze te antwoorden. Jij bent het sprekende bewijs en tegelijk het ontluisterende failliet van de hobbyjacht. Ontkennen, verdraaien, belasteren en beliegen. Daarom horen jagers op de politiek-bestuurlijke vrijstellingslijst. Dan wil ik wel als Boa gaan handhaven!

 • J@gertje

  Spotvogeltje toch,
  Geef je het nu al op?
  Ik had, juist nu het voorjaar er aan staat te komen, van jou nog wel een aantal hoogstaande een riedeltjes verwacht.
  Dat uitgerekend jij graag BOA wil worden verbaast mij ten zeerste.
  Een BOA moet namelijk de eed afleggen dat hij/zij niets anders dan de waarheid zal vertellen.
  En de waarheid is, juist bij jou, heel ver te zoeken.
  Van al jouw vermeende jachtmisstanden blijft dan al helemaal niets meer over.
  Bovendien moet je als BOA verstand van zaken hebben, dus je uitspraken baseren op (gekleurde) berichtgeving is al helemaal uit den boze.
  Voor je het weet sta je anders bij de procureur generaal op het matje.
  Succes met het afmesten van je potstallen, maar ik zou als ik jou was toch maar liever eieren dompelen.

  Met vriendelijke jagersgroet,
  J@gertje

 • Spotvogel

  J@gertje, ik WAS al decennialang beëdigd rijksambtenaar en heb in die tijd alleen of samen met anderen vele honderden geregistreerde wetenschappelijke en toegepaste artikelen, adviezen, rapporten, verslagen, vlugschriften, boeken, encyclopedieën, naslagwerken en andere publicaties uitgebracht. Met al die 100% waarheidsconforme informatie én een lawine aan soortgelijk materiaal van mijn collega's wordt de walgelijk primitieve jagerswereld straks platgewalst. En boa's die niet deugen zullen met onweerlegbaar bewijsmateriaal via het matje van de procureur met een gigatrap onder hun reet op de kasseien belanden. Met achterlating van uniform, wedde, wapenvergunning en jachtakte! Mét dit kabinet zal aanstonds dus ook het groeneboa-dom verdwijnen! Waidmansheil!

 • Spotvogel

  Jan, jij had het gisteren over verzuren? Ik verzuur echt niet hoor, want ik heb basisch bloed in mijn aderen. Blauwer dan menigeen zou denken! Maar kan jijzelf de lakmoesproef wel doorstaan? Ik weet eigenlijk wel zeker van niet! Want volgens het Etymologisch Woordenboek staat lakmoes voor 'druppelen'. Nou beste kerel, IK druppel niet hoor. No way! Maar ik geef jou wel graag vriendschappelijk een gratis medemenselijk advies. Komaan Jan, zo duur zijn keukenroillen nou ook weer niet. Vier stuks voor nog geen euro bij Action. Voor misgrijpers zoals jij (en J@gertje) is daar dus nog best een prijzenslag te maken. God zegene jouw greep!

 • anti

  Iedereen op dit forum hier heeft verstand, behalve een gefrustreerd lid van de knjv, genaamd jagertje, vriend van het eilte korps, dat onze natuur verziekt en gaten schiet in allerlei ecologische processen. Maar dat is voor dit figuur allemaal te moelijk.

 • Spotvogel

  Zo is het Anti. Deze hinderlijke man is een dubbelloops repeterende breuk in plaats van een semi-automatische plombeerinstallatie. En er is absoluut niks hightech aan die zielepoot. Hij zal ook dit wel weer gaan tegenspreken,want toen hij destijds nog maar amper geworpen was en de vroetvrouw na enig zoeken zei ' ''t is een kleine driekusman', riep de pasgeboren nimrod luid blérend 'nietes!' Toen wist de familie al dat het nooit meer goed zou komen. En dus doopten ze hem J@gertje! (p.s. Achteraf bleek hij met een open reerug en ook nog eens met de gemzenpluim op geboren te zijn. Some guys have all the luck!) J@gertje: roept u maar!

 • J@gertje

  Leo toch,

  Roept u maar?????
  Heb je echt niet wat beters te melden?
  Gedraag je als een volwassene en ga ganzeneieren dompelen.

  Groet,
  J@gertje

 • Spotvogel

  Anti, we spraken vanavond aan tafel in Roosendaal over de massale jagersinfiltratie van de Vereniging voor Zoogdierkunde en Zoogdierbescherming en de (financieel-inhalige) rol daarin van Das en Boom en die van directeur Dirkmaat. En ook over de rol van Alterra en diens zogenaamde zwijnen'onderzoeker' met de mooie Achterhoeks-Tukkerse naam (maar geboren in Eindhoven) in het fiasco van het Oostvaarderswold. Dat dossier is ineens een heel stuk helderderder! Ook kwam ter sprake op welk een vernederende manier De Levende Natuur grofwildartikelen plaatst waar de jachtvooringenomenheid en feitenverdraaiing vanaf druipen. Een aanfluiting voor dit vanouds oerdegelijke tijdschrift. Over de schokkende resultaten van ons late-avondbezoek aan de Wouwse Plantage zal ik je later inlichten. Want zelfs een Spotvogel heeft nu en dan rust nodig.

 • J@gertje

  Spotvogel heeft zijn welverdiende rust wel nodig na een dag lang sjouwen met emmers vol maïskiemolie.
  Maar hij doet tenminste ook iets aan het ganzenprobleem en voorlopig houdt het hem nog wel even bezig.

  Groet,
  J@gertje


 • Mels

  Spotvogel,de wormen springen NIET door overbemesting uit de grond maar door de zotte verplichting om mest in de grond te proppen waardoor de worm van een basisch milieu ineens opgezadeld wordt met een zuur milieu.Dank aan de onbenullen die hiervoor verantwoordelijk zijn.

 • Mels

  Waarom lees ik niets over die vermeende wantoestanden in de krant of op de andere media die over het algemeen met dezelfde bril kijken als Anti en Spotvogel?Is dat omdat er juist veel wel goed gaat of wordt het journaille bedreigd?Zorg nou dat het opgepakt wordt,dan stopt het vanzelf.

 • Spotvogel

  Mels, ooit van Holdings gehoord? Die stiekeme machtsconglomeraten waar alle media door in een wurggreep worden gehouden. Als spinnen in dat rag zitten kapitalistische j@gertjes en vastgoedmelkers die alle hen en hun vrindenclub onwelgevallige informatie tegen houden. De zodebemester en sleepslagbemesting zijn natuurlijk walgelijke uitwassen van iets wat in de jaren '70 begon met het drijfmestsproeien, dat door onze Oosterburen Jauchen genoemd wordt. Maar feitelijk was dat helemaal niet om te juichen maar om te janken. Zoals alles waarmee de boeren nu al een halve eeuw het milieu, de natuur, ons allemaal en uiteindelijk ook zichzelf naar de bliksem aan het helpen zijn! Ga nou niet zemelen dat ik niet weet waar ik het over heb, want ik deed jarenlang ook onderzoek naar de bodemfauna van graslanden en akkers en weet zodoende heel precies wat boeren allemaal aan de ondergrondse biodiversiteit van hun landerijen kapot gemaakt hebben. Voorgoed! Dat stopt dus nooit vanzelf. Sterker: door de verderfelijke concentraties gedumpte stront, drek en zeik komt het nooit meer in orde met de biologische huishouding in de bodem van agrarisch Nederland. Op talloze plaatsen is het daar nagenoeg dood en leven er alleen nog wat anaerobe organismen. En ook de totale structuur en capillaire werking van bodems zijn erdoor naar de gallemiezen gegaan. Geloof mij dus maar: Boeren maken meer kapot dan land en volk lief zou behoren te zijn. En dat is allemaal de schuld van het CDA!

 • J@gertje

  Mels,
  Neem maar eens een kijkje op faunabescherming.nl/jachtmisstanden en je zult versteld staan.
  Stoute jagers schieten onnodig ganzen af en BOA's zijn partijdig en corrupt.
  Met 5 dode ganzen op de foto spreken we natuurlijk al snel van grove jachtmisstanden.
  En dan, 'jagers frauderen met tellingen van van reewild'.
  Ik zal het niet ontkennen maar iedere vorm van bewijslast en onderbouwing ontbreekt tot dusver.
  Het is ook altijd zo dat jagers gelijk beginnen te bedreigen en alles wat een jager doet is natuurlijk illegaal.
  En de 'natuurbeschermers' zijn natuurlijk stuk voor stuk allemaal lieverdjes.

  Groet,
  J@gertje

 • Spotvogel

  Anti, ik had het prettiger gevonden als je gewoon in dit forum zou hebben gereageerd in plaats van me in het holst van de nacht wakker te bellen. Zodat ook de talloze jagende volgers kennis hadden kunnen nemen van jouw antwoord. En nogmaals: laat die scheldpartijen toch svp achterwege. Zélfs ik raakte er aangeschoten van! Maar je hebt wel gelijk. Geert Gr.Br. was vroeger fervent jager, woonde in Eindhoven en kwam geregeld in het Leenderbos. Logisch dus dat hij daar de jachthouder zal kennen en wellicht buiten zijn Wageningse werkgever om een schnabbeladvies heeft gegeven voor het uitzetten van die uit Kevelaer geimporteerde en bij Roggelse Dijk uitgewende jonge zwijnen. Nou: met op dit moment meer dan 400 dieren in die regio is dat misdadige project met Gemertse piratenvlag en Amersfoortse KNJV-wimpel meer dan geslaagd. Als er in Peel en Kempen dus onverhoopt varkenspest mocht uitbreken waardoor miljoenen gehouden knorrepotten geruimd moeten worden, dan weet de overheid waar men dient te gaan rechercheren om de daders te traceren. Wij zullen hen graag met al onze informatie ter zijde staan. Want waar kan het PLUK ZE-beleid nou beter ten uitvoer worden gebracht dan tegenover de door en door criminele hobbyjachtwereld?

 • Spotvogel

  Mels dit kan en mag je gecertificeerd controleren. Ik werkte vanaf 1972 bij het Rijks Instituut voor Natuurbeheer in Leersum en vanaf 1986 bij de vestiging in Schaarsbergen. Vanaf 1988 heette datzelfde instituut, samengevoegd met 'De Dorschkamp',het Instituut voor Bos- en Natuuronderzoek. Ik was vanaf 1975 tot 1993 landelijk coordinator van alle water- en ganzentellingen en onderhield persoonlijk het netwerk van vrijwillige- en ambtelijke tellers. Nadat in 1988 Gerrit Braks (LNV) er op voorspraak van zijn nieuwe DG Chris Kalden voor had gezorgd dat er Wbe's ontstonden, werd mij vanuit den Haag gesommeerd om die jagerclubs bij de periodieke tellingen te betrekken. Ik kreeg zelfs spreek- en publicatieverboden toen ik dat uit kwaliteitsoverwegingen weigerde! Omdat al na 2 seizoenen zonneklaar was dat die Wbe's niks dan stinkende gossip leverden, hoefde het rijk (mijn werkgever) na 1990 geen kosten meer te maken voor mijn dagelijkse institutionele stoelgang.Want ik veegde gewoon mijn reet af met die eenzijdig beschreven rotzooi. En daarna spoelde ik die meuk door de closetpot. Met een flinke scheut chloor. Want jagers waren, zijn en zullen nooit vertrouwd kunnen worden!
  Dat reeëndebacle is nog maar het topje van die ontluisterende misstandenberg.

 • Spotvogel

  Correctie: in de 4e regel van mijn vorig bericht moet natuurlijk staan 'watervogel- en ganzentellingen'.(dit om een jubelend inhoudsloze reactie vanuit de Achterhoek te voorkomen).

 • Spotvogel

  J@gertje, als je aanvallend reageert, doe het dan wél vanuit jouw hersens man. Op de site www.faunabescherming.nl en www.ganzenbescherming.nl staan mij fotoshoot-reportages met onweerlegbaar bewijsmateriaal uit februari 2012. Wat nou vijf ganzen? Die vent bij Puiflijk zag mij voor een jager aan en zodoende kon ik een shoot maken waarop te zien is dat hij (a) 3 geschoten kollen als lokkers op betonijzeren standaards heeft gezet, (b) hij schoot op ganzen die vlogen boven volkomen doodgevroren gras en (c) hij 2 grauwe en tien kollen had afgeknald Hij kon zijn buit niet eens dragen en vroeg me of ik de helft ervan wilde overnemen. Omdat ik een sociaal mens ben deed ik dat natuurlijk, maar wilde in ruil daarvoor wel mijn werk doen. Foto's maken die ik aan websites kon slijten. Later verbood die vent mij publicatie en daarop beloofde ik hem zijn privacy te respecteren. Vandaar die boevenbalkjes! Want wij zijn fatsoenlijke mensen, maar als ik jager was en omgangsvormen hoog aansloeg dan gooide ik nog vannacht mijn geweer in de schreddermachine. Want het is nooit te laat om bij leven te bekeren tot mens! En die Bergharense Boa gaan we op alle fronten aanpakken. Zit jij daar maar niet over in. Alles sal regt kom!

 • Mels

  Als het eind nabij is is ge redding nooit ver,met dat bodemleven valt het tegenwoordig wel wat mee hoor beste man,ook jij weet niet alles en ik zal je derhalve vertellen dat ik al een aantal jaar gebruik maak van het bodemleven,het in de grond brengen van mest is een verplichting maar een de doodsteek voor het bodemleven,ik doe het met tegenzin.We hebben in Nederland helemaal geen mestprobleem alleen maar een aanwendingsprobleem,als je niet hoeft in te werken dan kan het bodemleven de mest juist gebruiken om van te leven.Onze postzegel is voldoende groot om alle mest kwijt te kunnen en dan ook nog zonder enorme hoeveelheden te gebruiken waardoor we ruimschoots aan de fosfaat en stikstofverplichting voldoen.

 • Mels

  En voor wat betreft het geneuzel over wie er wel en niet telt en wie wel en niet mag schieten,het lijkt er zo langzamerhand op dat het allemaal de schuld van een ander is,de clubs die gewedijverd hebben voor allerlei natuur maatregelen en jachtverboden treffen geen blaam,alleen zogenaamd rechts Nederland,zorg nou gewoon dat de media het oppakt,maar zorg dan wel voor genuanceerde berichtgeving anders wordt je wederom niet serieus genomen,Spotvogel.

 • Spotvogel

  Mels je hebt gelijk, het probleem zit hem vooral in de aanwending. Ruige stalmest is prima voor zowel de grondstructuur als het bodemleven en heeft geen verontreinigende werking op grondwater en luchtkwaliteit. Wij produceren in ons land echter zoveel drijf- en andere natte mest tevéél, dat ik tot over de Poolse grens tankwagens van de Mestac en andere mestbanken tegen ben gekomen. Het is natuurlijk grote onzin om grasland na iedere snede (wel tot 6x per groeiseizoen) met de zodebemester te bezoeken. Dat is dumpen en daarmee gaat het bodemleven om zeep. En op termijn ook de hele vegetatie. Uiteindelijk wil er zelfs geen mais meer op zulke grond groeien. Al in 1972 publiceerde Natuur en Milieu de nota 'Na ons de strontvloed'. Het is exact zo gegaan als toen voorspeld werd!
  Ik wordt alleen maar niet serieus genomen door lui die drommels goed weten dat ik gelijk heb en die daarom alles tegenspreken. Want ik kan alles bewijzen met gepubliceerde feiten in wetenschappelijke artikelen, boeken en rapporten! We leven immers in een Kenniseconomie!

 • Mels

  Bla bla weer wijzen maar afijn.weet je wel hoe weinig drijfmest er gebruikt wordt tegenwoordig om aan de normen te voldoen?waarschijnlijk niet.Die hoeveelheden bovengronds zijn niet meer slecht voor het bodemleven maar ingewerkt nog steeds.

 • J@gertje

  Spotvogel,
  De Nederlandse boer kan maar beter stoppen, dan maken we van ons landje één groot natuurgebied waar jij als toekomstig BOA handhavertje mag spelen.
  Boeren zijn (naast jagers natuurlijk) grote natuurverkrachters zonder enig respect voor milieu en levende have.
  Rundvlees uit Argentinië, varkensvlees uit Polen en Rusland is lekker goedkoop en vast ook heel smakelijk.
  Jammer dat ze het daar met dierenwelzijn, milieuzorg en medicatie niet zo nauw nemen, maar daar maken we ons verder niet druk om.
  In het vlees dat o.a. uit die landen komt zit bovendien zoveel hormonen dat zelfs jij er een prachtig stel borsten van zult krijgen.
  Katja zal nog jaloers op je worden.

  Groet,
  J@gertje

 • Spotvogel

  Mels bovengronds of niet, het aloude principe 'what goes up, must come down' geldt ook hier. Kortom, je kunt veel of weinig drijfmest op het maaiveld mikken, uiteindelijk komt het toch via de toplaag in de ondergrond terecht.En daar is in talloze percelen al een dermate hoge concentratie aan overtollige fosfaten, nitraten, stikstof en ammoniak aanwezig dat het bodemleven er door wegkwijnt of zelfs helemaal het loodje legt. Het is kolder om te doen alsof er in ons land ineens dankzij Bleker heel weinig mest wordt uitgereden. Iedereen die in het buitengebied rondkijkt weet dat dit onzinpraat is. Ons land verzuipt letterlijk in de stront. Niet omdat onze bodem zo armtierig is, maar omdat boeren geen maat weten te houden in hun uit de voegen gegroeide veehouderijen. Dat is de realiteit. Frisser kan ik het niet maken, zéker niet als j@gertje er ook nog eens zijn vette diarree overheen poept. Ik schreef het al eerder: dat tweebenige knalapparaat is een Achterhookse Drietelaar, die wekelijks op eigen stoelgangkracht een mesttankwagen van Baks uit Borculo weet te vullen. Ben er maar blij mee!

 • Spotvogel

  Anti ik kan me voorstellen dat jij Forumkopschuw bent geworden omdat de redactie jouw inzendingen steeds verwijderd, maar daar maak je het dan toch wel zelf naar. Mij bij nacht en ontij mobiel opbellen moet je echt niet meer doen, je hebt tenslotte mijn mailadres! Wij zijn dit weekend eens in de malversaties bij de wildtellingen van Wbe's en Fbe's gedoken en hebben al onze meer dan 50 infiltranten gevraagd om de cijfers van de reewildtellingen te toetsen aan de werkelijke stand in hun revieren. Het ziet er naar uit dat er in ons hele kreupele koninkrijk Drentse toestanden heersen. Omdat het hier grootschalige oplichting en wetovertreding betreft waarbij gevestigde rechtspersonen zich massaal als sjoemalaars en gauwdieven lijken te gedragen, zou het goed zijn als er een landsdekkend rechercheonderzoek naar deze flessentrekkerij wordt ingesteld. Na de val van dit kabinet zal dat dan ook zeker gaan plaatsvinden! Het is trouwens wel rustig geworden in de Boerderij nu jij wat tot jezelf bent gekomen. Misschien voel je ervoor om samen met j@gertje in retraite te gaan in de Rekkense Inrichtingen? Dan kan de ontspoorde jeugd zien waar onbezonnen misstappen toe kunnen leiden!

 • Mels

  Daar is vast nog wel plaats voor een extra....,wordt tijd dat je je eens echt laat voorlichten over mestgebruik en bodemkunde,man zet die bril eens andersom op je neus en wil ea eens in een normaal perspectief zien,jouw verhalen komen wat mest betreft uit begin jaren tachtig en dan hoofdzakelijk uit Brabant.

 • Spotvogel

  Mels, mijn stokoude opoe zei in 1950 al: 'stront is stront en grond is grond en een teveel is ongezond!' Ik dook vandaag diep in de materie en ontdekte dat het bodemleven sinds een jaar of 10 ook heel veel te lijden heeft van neerslag van zware metalen door de zgn Chemtrails. Dat zijn chemikalieën zoals poedervormig aluminium, barium, strontium, titanium etc. die op reusachtige schaal door lijnvliegtuigen over de hele wereld worden verspreid. Google maar eens op '!!!Chemtrails-NLondertitel/subs.what in the world are they spraying?' Je krijgt dan een film van anderhalf uur te zien waar je ijskoud van zult worden. Maar het klopt allemaal en ik schoot vandaag een hele serie foto's vanuit mijn huis en tuin van die smeerlapperij. De hele hemelboog is vergeven van die rotzooi. Kijk, luister en huiver! Dit is geen jaren '80 verhaal maar een hier en nu item. En het is tegenwoordig alom tegenwoordig!

 • Mels

  En morgen gaan we allemaal dood,beste man 40 jaar terug wist niemand hier van ,werden mensen niet zo oud als nu maar hadden wel een makkelijker leven,sommige dingen moet je niet willen weten en is het beter om je kop in het zand te steken,daar waar ik wat kan doen zal ik het niet laten maar als ik daar zin in heb vlieg ik ook naar de overkant van de grote plas om te kijken hoe men daa rboert.

 • Spotvogel

  Mels, ik was een paar dagen naar Zuid Limburg en regelde bij de ENCI een modale Limlandse familiebadkuip stortklare gietbeton speciaal voor jou. Aangelengd met de door de EU goedgekleurde modeteint cherrytotaatrood. Morgen wordt die lading door Kirkels gratis aan jouw voordeur afgeleverd. Er is ruimschoots voldoende voor een tien- of honderdvoudig integraal vergetelheidsbad. Want intense domheid en stupiditeit kan maar het best in hardkoppigheid gesmoord worden!

 • J@gertje

  Spotvogel,
  Het wordt tijd dat je jezelf opgeeft voor het programma 'praatjesmakers'.

  Groet,
  J@gertje

Laad alle reacties (154)

Of registreer je om te kunnen reageren.