Home

Nieuws 2545 x bekeken 6 reacties

Bleker: geen verbod op megastallen voor wetsvoorstel

Den Haag – Staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) wil niet voorafgaand aan zijn aangekondigde wetsvoorstel een verbod opleggen voor het verlenen van vergunningen voor grootschalige veehouderijen, zoals de Partij voor de Dieren vraagt.

”We gaan geen wettelijke tussenstappen zetten. Daar is de situatie nu niet naar. We werken aan een keurig wetsvoorstel met een overgangsrecht zoals dat hoort in een rechtsstaat”, aldus Bleker. In het wetsvoorstel waarmee grenzen gesteld kunnen worden aan de maximale omvang van een veehouderij gaat Bleker uit van een maximale omvang van twee gezinsinkomens per bedrijf.
PvdD-Kamerlid Esther Ouwehand wil dat de staatssecretaris snel komt met een verbod, om anticipatiegedrag tegen te gaan. Ook concludeert ze dat provincies zich niet houden aan het verzoek van Bleker om geen onomkeerbare stappen te nemen, in afwachting van het rapport van de gezondheidsraad over de effecten van grootschalige veehouderij op de volksgezondheid. Bleker zegt toe opnieuw een appèl te doen op de provincies en gemeenten.
De aankondiging van een overgangsrecht is voor de PvdD, SP, D66, Groenlinks en PvdA aanleiding om het debat over grootschalige veehouderij opnieuw te openen. Een verzoek om de stemmingen over het onderwerp uit te stellen werd echter niet door een Kamermeerderheid gesteund. De Tweede Kamer stemde in met de motie van PVV-Kamerlid Dion Graus dat er een duidelijke omschrijving moet komen van de term megastal. Ook wil de Kamermeerderheid dat er niet meer wordt geïnvesteerd in de bouw van megastallen in het buitenland. Ook moet er bij het stellen van emissiegrenswaarden voor stalsystemen ruimte blijven voor meer welzijnsvriendelijke stalsystemen. Een Kamermeerderheid vindt dat generieke eisen op het gebied van stikstofreductie de integrale verduurzaming van de veehouderij niet in de weg mag staan.

Laatste reacties

 • Mels

  Wordt tijd dat iemand die proleten eens uitlegt wat nu een mega stal is en wat een mega stal voor het vee inhoud.En dan ook gelijk waarom ze gebouwd worden.

 • info140

  Twee gezinsinkomens per bedrijf: in een goed of in een slecht varkensjaar?

 • Spotvogel

  Nee info 140: in een goed of een slecht ruimingsjaar?

 • Mels

  Beide opties gaan niet voorkomen......

 • 1034942

  Ik heb de indruk dat onze bemoeizieke politici niet op de hoogte zijn van het feit dat we op een markt produceren met wereldwijde concurrentie Als we dan toch aan het handje van de overheid moeten lopen,dient zij ook ons inkomen te garanderen en aan te vullen afhankelijk van opleiding ervaring en dienstjaren,hoeven we ons niet meer druk te maken over mega, maar de dag beginnen met een kop koffie en de krant

 • Spotvogel

  Nummertje 1034942, jij wilt dus terug naar het oude EEG-subsidiestelsel met alle daar aangekoppelde doucheurtjes op kosten van de gewone belastingbetaler? Ik schetste al in de jaren '80, hoe een willekeurige agrariër op nieuwjaarsdag een blocnote pakte, de te ontvangen EG-premies (zoals bijv. Ooipremie, Rooipremie, Herplantpremie, Maispremie, Bergboerpremie en ga zo maar drie straten verder) onder elkaar zette, daar de geschatte kosten en baten van zijn zuivel-, fruitteelt-. tuinbouw- of akkerbouwomzet tegen uitzette en dan na een uurtje cijferen een borrel inschonk en tegen zijn vrouw zei: 'we worden dit jaar alweer geen miljonair, maar de wind zit ook niet tégen!' Dat lijken mij nou juist Blekeriaanse toestanden die Rutte en Wilders met wortel en tak dienen te voorkomen!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.