Home

Nieuws 490 x bekeken

Bleker: bijmengplicht biobrandstoffen hoeft voedselprijzen niet te beïnvloeden

Den Haag - De plannen van staatssecretaris Joop Atsma om de bijmengplicht voor biobrandstoffen versneld in te voeren hoeft geen gevolgen te hebben voor de voedselprijzen.

Dat zegt staatssecretaris Henk Bleker van landbouw tijdens een Kamerdebat over voedselprijzen.”Door ontwikkelingen van de technologie komen we steeds minder voor het dilemma of we agrarische productie voor voedsel of voor energie benutten. Het is in toenemende mate mogelijk om agrarische restproducten te benutten voor de energieproductie”, zegt Bleker. Hij vindt dat de tijd van simpel produceren van agrarische producten voor energie voorbij is.
Atsma wil dat in 2016 10 procent biobrandstoffen wordt bijgemengd aan brandstof. Christenunie-Kamerlid Esmé Wiegman vindt dit een goed streven, maar het moet dan wel écht duurzaam zijn. “En dus geen effect hebben op de voedselzekerheid in de wereld.” Voordat Nederland de bijmenglicht verhoogt, wil ze liever het rapport van de EU over het effect van biobrandstoffen op de voedselzekerheid afwachten. Dit rapport wordt in 2014 verwacht. Ze krijgt hierin steun van Groenlinks.

Of registreer je om te kunnen reageren.